Kalendere og planleggere
Trenger du verktøy for å planlegge hverdagen? På denne siden finner du planleggere, kalendere og gjøremålslister, som kan brukes til å gjøre året mer produktivt.
Det finnes både programvarebaserte og nettbaserte kalendere og planleggere. Du finner også verktøy som kan brukes til å synkronere data mellom kalendere.
Outlook.com Kalender
Outlook.com Kalender er Microsoft sin nettbaserte kalender, den er en del av en gratispakke som også inkludere Outlook-e-postkonto. Du logger deg på med en Microsoft-konto. Den kan brukes til å organiser tiden din med gjøremålslister, påminnelser, fargekoding og dag-, uke- eller månedsvisninger.
Du kan koordinere tidsplaner med familie, venner eller andre ved å bruke delte kalendere. Du kan se den personlige kalenderen ved siden av arbeidskalenderen ved hjelp av Outlook Connector.
Google Kalender
Google Kalender er en nettbasert kalender som du får tilgang til dersom du har en Google-konto (hvis du for eksempel har Gmail-konto).
For å ta i bruk den nettbaserte kalenderen Google Kalender, må du altså først registere en Google-konto, dersom du ikke allerede har en slik konto. Logg deg på Google-kontoen, og velg kalenderen fra en meny øverst på skjermen, eller ved å besøke google.com/calendar.
Kalenderen støtter ifølge Google nettleserne Internet Explorer, Chrome, Firefox og Safari. Javascript og informasjonskapsler må være aktivert i nettleseren.
Google Kalender byr blant annet på følgende muligheter:
- Deling av kalendere – les mer.
- Opprette invitasjoner, og sende disse til venner og kjente – les mer.
- Aktiver påminnelser og varsler – les mer.
- Eksportere eller importere kalendere fra andre programmer eller tjenester – les mer.
Les mer om Google Kalender på support.google.com og på denne siden. På denne siden finner du en oversikt over hurtigtaster.
Calendar Magic
Calendar Magic er en gratis nedlastbar kalender som støtter ulike kalendere, det vil si fra forskjellige kulturer. Programmet har flere tilleggsfunksjoner som mulighet for å skrive notater, mulighet til å bli påminnet om begivenheter, og det har også kalkulator.
Første gang du bruker Calender Magic, bør du spesifisere sted via menyvalget Options, Location.
Deretter kan du velge en type kalender via menyvalget Calendars, for eksempel Years Calendars.
Du finner Calendar Magic på stokepoges.plus.com.
30 boxes
30boxes.com er nettbasert kalender med gjøremålsliste, og mulighet for deling av kalenderdata, den er spesielt tilrettelagt til bruk sammen med sosiale nettsteder som Facebook og Twitter. Kalenderen har klikk-og-dra-mulighet.
Mozilla Lightning
Mozilla Lightning er en utvidelse for e-postprogrammene Mozilla Thunderbird, og for Seamonkey – den kan lastes ned fra mozilla.org, den støtter Windows, Linux og Mac OS X.
Hvis du velger å ta i bruk Mozilla Lightning, kan du laste ned informasjon om offisielle helligdager og høytidsdager for ulike land, også for Norge – du finner filene på mozilla.org.
Rainlendar
Rainlendar er et program som kan brukes til å legge ut en kalender på skrivebordet i Windows, eventuelt sammen med gjøremålsliste og andre ting.
Dette programmet er perfekt for deg som ønsker å ha en kalender lett synlig og tilgjengelig.
Programmet har et norsk grensesnitt når du har installert det, men du kan på en enkel måte endre språkversjon – høyreklikk på selve kalenderen på skrivebordet og velg «Innstillinger, Generelt, Språk».
Du finner Rainlendar på rainlendar.net – nedlastingssiden er her. Programmet finnes i gratisversjonen Rainlander Lite og betalversjonen Rainlander Pro.
Interactive Calendar
Interactive Calendar er en kalender som er integrert i Windows-bakgrunnen, og som dermed er lett tilgjengelig uten å måtte kjøre opp et ekstra program.
Kalenderen leveres med planlegger, oppgavebehandler og andre verktøy, og utseendet kan i stor grad skreddersys etter brukerens ønske og behov.
Du finner Interactive Calendar på csoftlab.com – programmet støtter Windows 2000, XP, Vista, Windows 7 og Windows 8.
Filformater og spesifikasjoner
Dette er filformater og spesifikasjoner som brukes i kalendere, gjerne for deling/synkronisering av kalenderinformasjon.
-
iCalendar
iCalendar er et filformat som støttes av de fleste e-postprogrammer og tjenester, og som gjør det mulig å dele (med utvidelsen .ics) kalenderdata (avtaler, gjøremål med mer) med andre kalenderbrukere.
På wikipedia.org finner du en liste over applikasjoner som støtter iCalendar-formatet.
-
SyncML
Synchronization Markup Language (SyncML) er en plattformuavhengig standard for informasjonssynkronisering. Standarden refereres nå til som Open Mobile Alliance Data Synchronization and Device Management.SyncML bruker språket XML for å spesifisere de meddelelsene som synkroniseres mellom enheter som for eksempel mobiltelefoner, og programmer som Microsoft Outlook.
Hensikten med SyncML er å være en åpen standard for eksisterende løsninger for synkronisering av data mellom mobile enheter, løsninger som er leverandørspesifikke.
Synkronisering
Det finnes flere programmer som kan brukes til å synkronisere data mellom forskjellige kalendere.
Dette er noen av slike programmer:
-
OggSync synkroniserer data mellom Google Kalender og Microsoft Outlook.
-
Gcalsync synkroniserer data mellom Google Kalender og en kalender i en mobil enhet.
-
Goosync synkroniserer data mellom Google Kalender og mobile enheter.
-
Plaxo er en nett-tjeneste som gjør det mulig å synkronisere data mellom forskjellige kalendere.
Planleggere og gjøremålslister
Her finner du diverse andre verktøy som kan brukes til å gjøre dagene mer effektive.
-
EssentialPIM er en elektronisk planlegger som kan brukes til å holde orden på avtaler, oppgaver, notater, gjøremål, kontakter, passord og e-post. Programmet finnes både i gratis- og Pro-utgave. Se en oversikt på essentialpim.com.
-
Taskcoach er et enkelt program, som er basert på åpen kildekode, og som kan brukes til å holde orden på oppgaver og gjøremål. Støtter både Windows, Mac og Linux.
-
Task List Guru et program for Windows som gjør det mulig å holde orden på gjøremål og notater.
-
iQ-Notes gjør det mulig å legge ut midlertidige notater (virtuelt «Post-It») på skrivebordet i Windows. Notatene kan synkroniseres mellom datamaskiner.
-
Google Keep er et nettbasert notatverktøy som er enkelt å bruke. Du kan bruke dette verktøyet til å lagre blant annet notater og bilder. Notatene kan synkroniseres mellom flere enheter.
-
Any.do er en app og Chrome-utvidelse, som kan brukes til å opprette gjøremålslister, som kan synkroniseres mellom flere enheter.
-
Wunderlist er en gjøremålsliste som støtter flere plattform, en app for iOS og Android, og et program for Windows OS X og Linux.
Les også: Slik fungerer Wunderlist
-
Todoist et gjøremålsverktøy som både er nettbasert, og som finnes som app for iOS og Android, og et program for Windows og OS X. Det er tilgjengelig som utvidelse for Firefox og Chrome.
-
Microsoft OneNote er et program som kan brukes til å organisere notater. Det kan brukes både for enkeltbrukere, men også i et flerbrukermiljø. Programmet har tidligere vært et kommersielt produkt, som en del av Microsoft Office, men ble i 2014 gjort om til et selvstendig, gratis program.
Les også: Slik lykkes du med Evernote
Diverse kalendere
Dette er en samling av enkle kalendere på web, pluss generell informasjon om kalendere fra Wikipedia.
Siste kommentarer