JPEG skal bli bedre

wood

Dette er blitt prøvd tidligere, men nå går Mozilla på banen med et videreutviklet JPEG-format, altså bildeformatet som ofte brukes på nettsider. Hensikten med det nye prosjektet er å redusere filstørrelsen ytterligere.

 

JPEG

Bildeformatet JPEG ble introdusert i 1992, og er per i dag det mest populære bildeformatet som bruke på web. Det meste av bilder som legges ut på nettsider er JPEG-bilder. JPEG bruker en såkalt «lossy»-komprimering for å redusere filstørrelsen – denne komprimeringsmetoden innebærer noe tap av kvalitet avhengig av grad av komprimering.

Mer komprimering uten kvalitetstap?

Selskapet bak nettleseren Firefox, Mozilla, har presentert et nytt prosjekt som har som mål å redusere størrelsen på bildeformatet JPEG.

Det «nye» bildeformatet har fått navnet mozjpeg, og det skal ha den samme kvaliteten som JPEG, men altså oppta mindre plass. Samtidig er det et viktig at mozjpeg støtter mange nok plattformer og dekodere, ellers vil nok dette lide samme skjebne som andre forsøk på å redusere JPEG-formatet.

Dette er altså ikke første gangen noen prøver seg på noe lignende, altså ytterligere komprimering av bilder uten at dette går særlig utover bildekvaliteten. Dette er blitt prøvd med blant annet JPEGMini og WebP – problemet med disse prosjektene er at de ikke har omfattende nok støtte, og derfor har de ikke blitt populære.

Den første versjonen av mozjpeg er allerede blitt lansert, og nå brukes verktøyet jpegcrush for å redusere størrelsen på filen med 10 prosent. En reduksjon i størrelse på 10 prosent er kanskje ikke det helt store, men er det snakk om hundrevis av filer, begynner det å hjelpe. Om Mozilla lykkes med mozjpeg er for tidlig å si.

Kilder: Popphoto.com, Mozilla.org, Wikipedia

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.