BBC har avslørt svindel-sentraler

Kriminelle telefonsentre opererer døgnet rundt for å lure hele verden.

Les også: Kraftig økning i svindelforsøk

BBC har avslørt hvor i verden svindlerne er lokalisert og hvordan de jobber, og de har laget en dokumentar om saken. Det viser seg at denne svindelvirksomheten er storindustri i India.

Telefon-svindlere

Du har kanskje fått en telefon fra et ukjent nummer. Hvis du har tatt telefonen starter en samtale hvor personen på den andre siden snakker engelsk. Personen forteller deg gjerne at det er «problem» med din datamaskin og skal prøve å hjelpe deg å løse dette «problemet».

Problemet er bare at det er som regel ingenting i veien med din datamaskin, i hvert fall ikke i den grad svindleren påstår over telefonen. Hensikten er å lure deg til å oppgi sensitiv informasjon eller at du skal gjøre noe med datamaskin som gjør at svindleren får kontroll over datamaskinen din.

Svindlerne forteller deg for eksempel at din datamaskin er infisert med virus. Det kan også hende at du får en telefon fra «Microsoft» og forteller deg at de kan hjelpe deg med å fikse datamaskinen.

Svindleforsøkene kommer i meget forskjellige varianter. Et eksempel er at du kan få en melding på skjermen som sier at det er noe i veien med din datamaskin og på skjermen står et telefonnummer du kan ringe. Slike svindelforsøk er enkle å stoppe ved å rett og slett starte datamaskinen på nytt.

Kjempeproblem i Storbritannia

Svindlerne prøver gjerne å finne personer som ikke er datakyndige og som dermed er enklere å lure. BBC-dokumentaren fokuserer på Storbritannia, men dette skjer egentlig over hele verden. De snakker alltid engelsk i telefonen slik at hvis du får en slik telefon i Norge skal det være enklere å gjennomskue.

Problemet er nok større i Storbritannia fordi alle snakker engelsk og det er derfor enklere å lure privatpersoner, spesielt eldre personer som blir redde når de ikke aner hva de skal gjøre. De blir et enkelt bytte.

Problemet er såpass stort i Storbritannia at en del personer prøver å slå tilbake mot svindlerne. Disse personene har klart å kartlegge telefonsentralene hvor svindlerne jobber. Denne BBC-dokumentaren er ganske avslørende.

Hvordan får svindlerne tak i nummeret ditt?

Svindlerne finner denne informasjonen på nettet, men de kan også kjøper den. Telefonnummer er rett og slett som en hvilken som helst vare som kjøpes, selges og deles blant kriminelle.

Hva bør du gjøre?

Det enkleste er rett og slett å legge på røret med en gang. Hvis noen ringer deg i Norge som prøver å hjelpe deg med problemer med din datamaskin og vedkommende snakker engelsk, da bør det ringe bjeller.

Hvis du likevel fortsetter samtalen må du ikke finne på å oppgi potensielt sensitiv informasjon eller gjøre med din datamaskin etter oppfordring fra den som ringer. Det som kan være farlig er at den som ringer er som regel veldig hyggelig og hjelpsom.

Så lenge du ikke oppgir sensitiv informasjon til vedkommende eller gjør noe med din datamaskin etter oppfordring fra den du snakker med, så er ikke dette farlig.

Uansett hva du gjør må du ALDRI finne på å ringe tilbake til telefonnummeret som ringte deg. Hvis du gjør det kan det komme en overraskende høy telefonregning til deg senere.

Dersom du er så uheldig at du har blitt lurt av telefonsvindel bør du ta kontakt med politiet. Du finner mer informasjon på politiet.no. Du finner også informasjon på nkom.no.

Dokumentar

tv.nrk.no kan du se BBC-dokumentaren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *