InDesign-guide: nytt dokument
Denne siden er en del av en større guide om Adobe InDesign. Denne delen handler om hvordan du kan opprette et nytt dokument i InDesign.
Les også: Guide: Adobe InDesign
Er du helt fersk i InDesign kan det være vanskelig å komme i gang, blant annet fordi mulighetene er så overveldende. Du kan enten åpne et ferdig laget InDesign (med endelsen .indd) eller du kan opprette ditt eget InDesign-dokument.
Opprett nytt dokument
Vi starter med det enkleste, nemlig å opprette et nytt dokument. Du kan opprette et nytt dokument via Fil, Ny og Dokument. Du får da opp et vindu med konfigurasjonsmuligheter. Vi skal nå gjennomgå alle mulighetene i dette vinduet, men du kan jo bare klikke på OK-knappen med en gang for å sette i gang med standardinnstillingene.
Nytt dokument-vinduet
Når du skal opprette et nytt dokument i InDesign får du opp et vindu hvor du skal ta en rekke avgjørelser når det gjelder det aktuelle dokumentet. Dette vinduet virker ganske overveldende for deg som ikke har sett det før, men vi har laget en oversikt som skal forklare innstillingene. For ordens skyld, du kan endre på alt dette i etterkant, så du trenger egentlig ikke å bestemme deg når du oppretter dokumentet. Vær oppmerksom på at dette vinduet har endret seg ganske mye i den nyeste InDesign-versjonen.
-
Siste
Siste elementer. -
Lagret
Lagrede forhåndsinnstillinger. -
Trykk
Opprette dokumenter for trykk -
Web
Opprette dokumenter for web -
Mobil
Opprette dokumenter for mobil. -
Bredde
Du definerer bredden på dokumentet. -
Enheter
Her kan du for eksempel velge millimeter. -
Høyde
Du definerer høyden på dokumentet. -
Orientering
Skal dokumentet være stående eller liggende? -
Sider
Du bestemmer antall sider. Du kan alltid legge til flere sider senere. -
Motstående sider
Du slår den av eller på. -
Start på side
Du bestemmer nummeret på den første siden i dokumentet. -
Primær tekstramme
Primær tekstramme eller ikke. Du velger dette hvis du skal lage en bok som skal inkludere tekstrammer. -
Kolonner
Antall kolonner. Standardverdien er 1 -
Spalteavstand
Du definerer mellomrom mellom spaltene. -
Marger
Du definerer margene. -
Utfallende og satslinje
Her er det 8 verdier som skal defineres. Utfallende kan brukes hvis dokumentet skal ha bilder eller noe annet som går helt ut til kanten av dokumentet. Objektene settes da slik at de stikker litt utenfor. Vanligvis er det nok med 3 til 5 millimeter.
Klikk på Opprett når du er ferdig.
Når du er ferdig med innstillingene klikker du på Opprett-knappen for å opprette selve dokumentet. Husk at du kan endre på det meste i ettertid, så du trenger ikke å stresse over om du har glemt noe.
Lagre InDesign-dokumentet
Når du har begynt på et dokument med litt tekst og og et eventuelt bilde er det på tide å lagre dokumentet. Du kan bruke «Fil,, Arkiver» (lagrer et dokument med det samme filnavnet) eller «Fil, Arkiver som» (gir deg en mulighet til å lagre et dokument med et annet navn).
Hvis du velger Arkiver som kan det hende at du kan velge mellom følgende filtyper:
-
InDesign CC 2018-dokument er et vanlig InDesign-dokument.
-
InDesign CC 2018-mal brukes hvis du ikke skal gjøre noen endringer i dokumentet i fremtiden, det vil si dette dokumentet skal brukes som en mal.
Det tredje lagringsvalget er «Fil, Arkiver kopi» og dette bruker du hvis du ønsker å lagre en ny variant av samme dokumentet. Du kan da fortsette å redigere denne varianten uten å forandre den andre varianten. Dette lagringsalternativet gjør det mulig å eksperimentere med det samme dokumentet og lagre forskjellige varianter av dokumentet.
Tips: bruk hurtigtasten CTRL+Z for å angre på en handling. Du kan angre så mange ganger du ønsker.
Tips: bruk «Fil, Gjenopprett» hvis du ønsker å angre på alle handlinger helt tilbake til da du lagret dokumentet. Denne muligheten har du imidlertid ikke hvis du ikke tidligere har lagret dokumentet.
Lagre som et PDF-dokument
Du har et dokument med tekst og bilde. Hvordan lage en PDF-fil? Du kan velge «Fil, Eksporter» og eksporter dokumentet som en PDF-fil.
Siste kommentarer