Hva er greia med samtidsfoto?
Kunst kan jo være så mangt, inkludert fotografi, men hva er målet og hensikten med kunst? Samtidsfoto er et begrep som dukker opp igjen og igjen – «alt er lov» heter det. Men hva er greia?

Les også: Slik blir du bedre fotograf

Samtidsfotografer

Onsdag 10. januar 2018 startet et prosjekt som har fått navnet 100 Norwegian Photographers. Dette prosjektet har som mål å presentere norske samtidsfotografer/fotokunstnere for et nasjonalt og internasjonalt publikum. Du kan lese om prosjektet på vår artikkel.

Hva er samtidsfoto?

Nå er prosjektet godt i gang og det er i skrivende stund lagt ut bilder fra totalt 27 fotografer. Når vi ser på utvalget av fotografene og temaene har vi lyst å stille spørsmålet: Hva er en samtidsfotograf?

Grunnen til spørsmålet er at det er ganske påfallende at vi finner foreløpig ingen fotografer som er typiske naturfotografer, vi finner kun fotografer som tar bilder som er «rare» eller «spekulative», såpass at det gjerne er provoserende – det er i hvert fall ikke inspirerende. Hva er egentlig greia med iscenesatt foto?

Et fotografi skal ikke alltid glede og begeistre – det kan også gi motsatt følelse. Det å iscenesette fotomotiver er kanskje det beste eksemplet på dette. Crispin Gurholt er et godt eksemplet på en fotograf som iscenesetter sine motiver.

Vi hadde ventet å se et utvalg av fotografer som fokuserer på variert tema, inkludert naturfoto. Kanskje de dukker opp senere? Kanskje ikke? Betyr samtidsfoto at det må være «konstruert» i betydningen unaturlig, manipulert eller oppdiktet av fotografen? Betyr samtidsfoto at det skal være minst mulig «ekte»?

Du kan lese mer om disse refleksjonene på magasinetkunst.no, det vil si tendensen er at det tradisjonelle bildet låner virkemidler fra andre kunstformer.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *