Hva er Lightroom?

lr1

Adobe Lightroom (Adobe Photoshop Lightroom) er et program for å organisere og redigere digitale bilder.

Les også: Photoshop vs Lightroom

Lightroom har en innebygd database, det vil si i tillegg til funksjoner for bilderedigering. Visjonen bak Lightroom var og er å forenkle arbeidsflyten til en fotograf – det er laget for å kunne arkivere og redigere et stort antall bilder. Mange av de tunge funksjonene i Photoshop mangler i Lightroom, for eksempel avansert fargestyring. Slike funksjoner er blitt automatisert i Lightroom.

Lightroom er annerledes

Lightroom er ikke organisert som Photoshop og de fleste andre bildeprogrammer. Når du kjører Lightroom den første gangen får du ikke tilgang til noen bilder, og det finnes heller ingen Open-mulighet for å hente bildene inn i Lightroom-programmet. Dette kan være vanskelig å forstå for de som bruker programmet for første gangen.

Det du må gjøre for å få tilgang til bildene er å importere dem inn i Lightroom. Alt du importerer inn i Lightroom, og det du redigerer i Lightroom blir lagret i katalogen.

Les også: Slik er Lightroom-katalogen

Det som også er annerledes med Lightroom er at originalbildene endres ikke når du redigerer dem. Alt du gjør i Lightroom lagres i katalogen, mens originalbildene berøres ikke.

Det finnes heller ingen Save as-mulighet i Lightroom. Det du gjøre for å lage en ny versjon av et redigert bilder, er å eksportere bildet til harddisken din. Originalbildene er fortsatt uberørt.

Modulbasert

Lightroom består av følgende moduler med hver sin funksjon.

 • Library: organisering av bilder.
 • Develop: redigering av et bilde.
 • Map: viser hvor et bilde er tatt.
 • Book: lag en fotobok.
 • Slideshow: lag lysbildefremvisning.
 • Print: skriv ut bilder.
 • Web: lag en nettside med bilder.

Det som er spesielt med grensesnittet til Lightroom, sammenlignet med Photoshop, er at de ulike delene i programvinduet er faste, det vil si du kan ikke flytte delene til et annet sted i grensesnittet. En av fordelene med dette er at du får et fast arbeidsområde å forholde deg til, og risikerer derfor ikke å «rote bort» originaloppsettet. Ulempen er selvfølgelig at du ikke kan skreddersy programvinduet, men dette blir man vant til.

Innebygd raw-støtte

Programmet Adobe Camera Raw, som brukes til å redigere raw-filer, er innebygd i Lightroom. Lightroom støtter altså raw-filer direkte. Camera Raw støtter over 490 raw-fil formater. Du finner en komplett liste over raw-filer som støttes av Camera Raw på adobe.com.

Lightroom CC/6.0

Den nyeste versjonen av Lightroom, den som ble lansert 21. april 2015, er tilgjengelig i to utgaver.

 • Lightroom CC
  Dette er abonnementbasert programvare, og er en del av pakken Adobe Creative Cloud. Hvis du er fotointeressert er Adobe Creative Cloud Foto en rimelig pakke, den inkluderer både Photoshop og Lightroom.

 • Lightroom 6.0
  Dette er en selvstendig programpakke som du kan kjøpe for éngangspris på rundt tusen norske kroner. Den siste versjonen i skrivende stund er Lightroom 6.2.1.

Les også: Lightroom 6.0 er lansert

For ordens skyld, Lightroom CC og Lightroom 6.0, har de samme funksjonene. Den eneste forskjellen er måten du betaler for programvaren, abonnementbasert eller fast pris.

Kilder: Adobe.com (1), Adobe.com (2), Wikipedia

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *