Kjempeoppdatering for Windows

security5

Det viktigste tiltaket for optimalisering av Windows er å sørge for å holde systemet oppdatert. Dette er det viktigste tiltaket mot skadelige programmer, men det kan også virke forebyggende mot forskjellige typer problemer. Nye kritiske oppdateringer er nå ute.

Denne artikkelen er utdatert. Du finner en oppdatert artikkel på denne siden.

Oppdateres en gang i måneden

Microsoft pleier å legge ut sikkerhetsoppdateringer på den andre tirsdagen i hver måned. Det kan hende at selskapet legger ut oppdateringer utenom dette, men da skjer det kun hvis en sikkerhetsoppdatering haster.

Tirsdag 13. september

Tirsdag 13. september 2016 ble det lagt ut nye oppdateringer. Denne gangen legges ut hele 14 sikkerhetsoppdateringer for både Windows og Office. Blant oppdateringene er flere kritiske, inkludert en oppdatering som fikser et meget alvorlig hull i Windows som kan gi en angriper uønsket tilgang til PC-en din, dersom du besøker en skadelig nettside eller åpner et farlig dokument. Du finner detaljene om oppdateringene på microsoft.com.
Store endringer i levering av oppdateringer

Microsoft har lagt ut en pressemelding som sier at det skal skje store endringer i måten oppdatering leveres. Oppdateringer skal leveres samlet og ikke enkeltvis, det vil si sikkerhetsoppdateringer for hver måned skal leveres som en pakke og ikke som enkeltoppdateringer. Dette skal tre i kraft i oktober 2016. Den nye regelen skal forresten kun gjelde Windows 7 og Windows 8.

Microsoft mener dette vil innebære større forutsigbarhet og at det skal bli enklere å installere oppdateringer. Ulempen er at det blir vanskeligere å holde styr på enkeltoppdateringer, det vil si det blir alt eller ingenting. Du finner detaljene på Microsoft.com og zdnet.com.

Manuell eller automatisk oppdatering?

Bruker du Windows 10 Home vil oppdateringene installeres automatisk. Har du Windows 10 Pro har du muligheten til å utsette oppdateringer. Alle andre Windows-versjoner byr på manuelle oppdateringer, hvis brukeren ønsker dette.

For de fleste brukere er automatisk oppdatering det som er anbefalt – fordelen er at da trenger ikke du å huske på å oppdatere Windows. Den største ulempen med å installere automatisk er at du kan ikke blokkere installasjon av eventuelle dårlige oppdateringer. Det er ikke ofte Microsoft leverer dårlige oppdateringer, men det skjer i blant.

Innstillinger for oppdatering

Windows 7
Du kan konfigurere innstillingen for oppdatering av Windows via Start-knappen, Kontrollpanel, System og sikkerhet, Windows Update, Endre innstillinger.

windows_update3

Windows 8.1
Hvis du har Windows 8.1, er Kontrollpanelet blitt gjort litt vanskeligere tilgjengelig. Denne får du ved å først åpne menylinjen til høyre (bruk hurtigtasten Windows+C, eventuelt dra med fingeren til høyre på skjermen), velg søkefunksjonen, og skriv inn kontrollpanel i søkevinduet – da skal du få opp ikonet til Kontrollpanel-appen.

I «Endre innstillinger» kan du velge å Slå automatisk oppdatering av eller på. Du kan også velge dag og klokkeslett for oppdatering, dersom du velger automatisk oppdatering.

Hvis du ønsker å laste ned Windows-oppdateringer manuelt, kan dette ordnes via samme menyvalget, nemlig via Start-knappen, Kontrollpanel, System og sikkerhet, Windows Update, og Se etter oppdateringer. Det finnes en nettside som gjør det samme, nemlig som sjekker om det finnes nye oppdateringer for Windows – denne nettsiden er windowsupdate.microsoft.com. Du vil da få opp følgende vindu:

windows_update1

Og deretter dette vinduet, dersom du trykker på «Se etter oppdateringer»-knappen.

windows_update2

Til slutt er det bare å trykke på «Installer oppdateringer»-knappen, og aktuelle oppdateringer blir lastet ned og installert. Du må som regel restarte PC-en etter installasjon av oppdateringer – derfor er det lurt å ikke kjøre noen programmer samtidig.

Windows 10
Du finner innstillingene i Windows 10 via Start, Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet, Windows Update, men for de fleste vil oppdateringene installeres automatisk.

Mer informasjon og manuell nedlasting
microsoft.com finner du mer informasjon om oppdateringer fra Microsoft, og en mulighet til å laste ned oppdateringene enkeltvis. Her finner du også varsler om kommende oppdateringer

Windows Update MiniTool

Det finnes et tredjepartprogram som gir deg mer kontroll over oppdateringer. Med Windows Update MiniTool kan du selv bestemme hvilke oppdateringer som lastes ned og installeres.

Oppdatering av programvare

Det er ikke bare Windows som bør oppdateres regelmessig, også enkeltprogrammer som er installert under Windows utgjør sikkerhetsrisiko, dersom ikke disse oppdateres regelmessig. Les mer om dette i vår guide.

Oppdater drivere

Det er ikke alltid like enkelt å finne og laste ned nye drivere for Windows – du finner en veiledning i vår guide.

Blokkere oppdatering

I noen tilfeller kan det være hensiktsmessig å gå den «motsatte» veien, nemlig å midlertidig forhindre at et program blir oppdatert. Hvis du for eksempel har fått vite at en oppdatering for et spesifikt program gjør det aktuelle programmet ustabilt, eller at du ønsker å teste ut en oppdatering på en testmaskin, før denne installeres på andre datamaskiner.

Update Freezer er et gratisprogram som gjør denne oppgaven. Programmet støtter i skrivende stund følgende programmer/selskaper: Adobe, Apple, Google, Java, Mozilla, Skype og Windows.

Programmet skanner datamaskinen, og viser resultatet i form av knapper som gjør det enkelt å blokkere oppdatering av spesifikke programmer. Du kan da velge «disabled» eller «enabled» eller et annet relevant valg. Standardvalget er merket med blå farge.

Får du problemer etter oppdatering?

Noen ganger gjør en oppdatering mer ugagn enn nytte. Heldigvis skjer dette skjelden, fordi en oppdatering er som regel grundig testet av leverandøren, men dette er altså en mulighet. Hva kan du gjøre?

Her er det flere muligheter, blant annet disse:

 • Bruker du Windows 10?
  Les denne guiden.

 • Avinstaller/installer et program
  Er det en oppdatering av et enkeltprogram som skaper problemer, kan du prøve å avinstallere programmet og installere det på nytt. Avinstallasjonen kan du ordne via Kontrollpanel, Programmer og Avinstaller et program. Her kan du høyreklikke på et bestemt program, og velge avinstaller.

 • Avinstaller en oppdatering
  Er det en Windows-oppdatering som er synderen, kan du avinstallere slike via Kontrollpanel, System og sikkerhet, Windows Update og Vis installerte oppdateringer. Her kan du høyreklikke på enkelte oppdateringer og velge å avinstallere.

  Er du usikker hvilken oppdatering som har forårsaket eventuelle problemer, kan se på installasjonsdatoen og prøve å fjerne de sist installerte oppdateringene, enten én og én eller alle sammen, og se om dette hjelper.

 • Bruk gjenopprettingspunkt
  Windows har en egen sikkerhetsfunksjon som kalles for gjenopprettingspunkt. Windows kan lagre en tilstand for systemet, og dette kan brukes til å gå tilbake i tid, dersom noe dårlig skulle skje med systemet, for eksempel hvis en dårlig driver er blitt installert. Les mer om gjenopprettingspunkt i vår guide.

  For ordens skyld, et gjenoppettingspunkt blir lagret automatisk når du oppdaterer Windows, og derfor trengur du ikke å gjøre dette manuelt.

You may also like...

4 Responses

 1. Anders Hansen sier:

  Oppdatering begynte da jeg startet PC. Har gått ganske lenge; sikkert snart to timer, og ikke kommet lengre enn 32%. Det står at det kan ta litt tid, men det får være måte på. Det virker nesten som det har låst seg.

 2. Anders Hansen sier:

  Det står at jeg ikke skal slå av PC-en. Hva skjer om den slås av under oppdateringen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *