Slik redder du slettede filer

recycle2

Mange av oss har dessverre opplevd dette – vi sletter filer som vi senere angrer på, eller at filer av en annen grunn går tapt. En del brukere som har oppgradert til Windows 10 har opplevd dette.

På denne siden finner du tips som kan brukes til å redde filer som du har slettet ved et uhell, eller av en annen grunn er blitt borte.

Har du slettet filer ved et uhell, eller av en annen grunn ønsker å gjenopprette filer, finnes flere gratisprogrammer som skanner harddisken din, og forhåpentligvis finner de aktuelle filene. Vi tar en gjennomgang av programmet Recuva, men kommer med flere alternativer.

Recuva er en type program du i utgangspunktet ikke trenger til daglig, eller kanskje ikke i det hele tatt, men er kjekt å ha når uhellet først er ute. I den forstand kan det sammenlignes med antivirus og backup-programmer.
Prøv kun ett av gangen
Vi kommer med en rekke forslag, men du bør ikke installere alle programmene. Start med det første, og hvis ikke de slettede filene blir funnet, kan du eventuelt prøve det neste.

Prøv det enkleste først
Før du eventuelt setter i gang, bør du prøve det enkleste, nemlig Papirkurven i Windows. Her ligger det filer som er blitt slettet, en slags angremulighet. Hvis filene ligger her, er jo problemet løst.

Recuva

Recuva er et av de mest populære programmene av sitt slag, og noe vi kan anbefale. Dette programmet kommer fra samme utviklerne som Ccleaner, et annet populært program for rydding i Windows.

Les også: Slik rydder du skikkelig i PC-en din

Det første programvinduet du får opp etter installasjon er Recuva Wizard. Dette er en lettvinn funksjon for brukere som er usikre hvordan de skal bruke programmet. Ønsker du å få denne ekstrahjelpen trykker du på «Next». Hvis du ønsker å droppe denne funksjonen, og gå rett til hovedvinduet for Recuva, da trykker du på «Cancel» («Avbryt»). Hvis du ønsker å kvitte deg med Recuva Wizard i oppstarten, velger du «Do not show this wizard on startup».

recuva1

I neste programvindu kan du velge typen filer du ønsker at programmet skal lete etter. Det kan være bilder, musikk, dokumenter, video, komprimerte filer, e-postfiler eller alle filer.

recuva2

Deretter skal du prøve å huske hvor de slettede filene var, altså filene du prøver å redde. Er du usikker, velger du «I’m not sure».

recuva3

Til slutt for du opp et vindu som gjør det mulig å starte skanningen etter de slettede filene.

Når skanningen er ferdig, kan du velge filene du ønsker, og trykke på «Recover»-knappen. Legg merke til valget «Enable deep scan». Dette valget skal du merke, dersom filene du er ute etter ikke ble funnet ved tidligere skanning. Vær klar over at skanningen kan ta en time eller lenger, dersom du har en stor harddisk.

Skanningen settes nå i gang.

recuva4

Du vil til slutt få opp et programvindu med en liste over filer. Merk én eller flere filer, og trykk på «Gjenopprett».

Hvis du dropper Recuva Wizard, får du opp hovedvinduet til programmet

recuva5

Her kan du velge partisjon, og velger scan files fra «Analyser»-rullevinduet. Skanning blir da satt i gang umiddelbart. Du merker så filene du ønsker å redde, og trykker på «Gjenopprett»-knappen.

Do Your Data Recovery

Programmet Du Your Data Recovery er et alternativ som kan brukes for å redde filer som er blitt borte, for eksempel etter oppgradering til Windows 10. Les mer om dette programmet i vår omtale om redning av slettede filer i Windows 10.

Andre programmer

Du bør ikke installere flere slike programmer. Vi anbefaler at du prøver først Recuva, og hvis ikke programmet finner slettede filer du er ute etter, kan du prøve noen av alternativene:

You may also like...

14 Responses

 1. Marte sier:

  Hei!
  Kan disse type programmer fungere hvis det er snakk om at PCen har blitt tilbakestilt til fabrikkinnstillinger uten at bilder feks har blitt sikkerhetskopiert først? 🙁

 2. Anne sier:

  Er det mulig å bruke et slikt program eller andre til å redde hele kommunikasjonen på Facebook Messenger med en venn på facebook?
  Dessverre ble han slettet som venn ogjeg angrer nå og vil ha tilbake det vi skrev sammen om.

 3. lin sier:

  Kan man finne igjen hotmail som er slettet for 8mnd siden? Er en viktig mail som jeg desperat skulle hatt.

 4. Emilie sier:

  Hei, jeg lurer på hvor enkelt det er å gjenopprette slettede filer på en mac som er tilbakestilt til fabrikkinnstillinger? Vurderer å selge mac’en min, men ønsker ikke at en eventuell kjøper skal ha tilgang til personlige filer

 5. michelle sier:

  hei,
  jeg prøvde programmet, og det funket helt fint til jeg skulle gjenopprette filene. det viste seg at jeg måtte betale for å få gjennopprette…

 6. Terje Normann sier:

  Jeg prøvde dette programmet, og den finner masse filer som jeg ber den reinstallere, men da den er ferdig lar det seg ikke å åpne filene.
  Hva kan jeg gjøre?

 7. Natalie sier:

  Hei jeg prøvde dette på koen bilder jeg ved et uhell har slettet «permanent»… men da jeg var ferdig gikk jeg for å se på bildene, og da fikk jeg bare opp at filformatet ikke støttes…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *