Har du glemt Windows-passordet?

starting_windows2

Hvis du har glemt innloggingspassordet til Windows, så kan du rett og slett ikke logge deg på Windows. Det første du kan prøve er å se på hintet som dukker opp på skjermen, hvis du har prøvd å logge deg på, men har mislykkes. Dette er et hint som brukeren selv har lagd, det vil si deg eller andre som tidligere har installert Windows. Hvis ikke dette hjelper, finnes metoder for å avdekke passordet.

Oppstart-minnepinne

Det finnes en rekke programmer som kan brukes til dette. Hvis du har vært heldig, har du på forhånd laget en oppstart-minnepinne, og denne kan brukes til å tilbakestille innloggingspassord i Windows. Du kan opprette en slik minnepinne på følgende måte:

Start, Kontrollpanel, Brukerkontoer og familiesikkerhet, Brukerkontoer, Opprett en diskett for å tilbakestille passord

Har du Windows 8, finner du Kontrollpanel ved å aktivere menyen til høyre (hurtgtast Windows + C), og trykke på Søk. Da finner du Kontrollpanelet til venstre.

Denne metoden avhenger av at du har laget minnepinnen før uhellet er ute, det vil si før du glemte passordet. Derfor er denne metoden uaktuell for de fleste.

Ophcrack knekker passordet

Det finnes programmer som kan knekke passordet, for eksempel Ophcrack. Du laster ned en ISO, brenner denne på en CD-plate, og starter opp PC-en med denne platen. Denne oppstart-CD-en gjør det mulig å se passordet for Windows-brukere i klartekst. Dermed kan du notere passordet, og deretter starte opp Windows på en vanlig måte.

Vær klar over sikkerhetsrisikoen

Det bør nevnes her at slike løsninger kan gi hvem som helst tilgang til en PC, dersom vedkommende har riktig oppstart-CD, og er fysisk til stede ved maskinen. Dette er med andre ord et sikkerhetsproblem, men for hjemmebrukere er dette nok et mindre problem siden du vil nok merke dersom noen prøver dette. Hvis du ønsker å sikre din PC mot dette, kan du sette et passord i BIOS på PC-en.

Slik kan du sett et passord i BIOS

Dette er en sikkerhetsløsning for PC-en. Hensikten er at uvedkommende ikke skal få tilgang til din PC via forskjellige oppstartløsninger (CD/DVD/minnepinne), som kan brukes til å knekke innloggingspassordet i Windows.

Slik kan det gjøres:

  1. Start opp PC-en og gå inn i BIOS. Dette gjøres via en hurtigtast på tastaturet, men en slik hurtigtast er forskjellige fra PC til PC. Det kan være at du må trykke på Del eller F2-tasten på et spesielt tidspunkt i oppstarten. Du får gjerne en melding om dette på skjermen, men du må være rask, fordi meldingen blir værende på skjermen i kun noen få sekunder. Du få trolig mer informasjon om hvilken tast dette er i manualen for din PC.

  2. Gå til Security-menyvalget i BIOS. Her skal du blant annet kunne velge å sette et passord for oppstarten, det vil si et passord som må tastes inn for å kunne starte PC-en.

You may also like...

2 Responses

  1. Maryann.Ringheim sier:

    Har restartet maskinen som er kjøpt brukt. Nå kommer jeg ikke inn! Vet ikke passord. Det jeg har brukt funker ikke! HJELP! ER IKKE GOD PÅ DATA, så info må være enkel!

  2. Lennox sier:

    mitt antivirus avg sa att «Ophcrack» kunne laste ned ulikt program!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *