Greasemonkey gjør Firefox mer fleksibel

firefox_logo

Bruker du nettleseren Firefox bør du vurdere å installere Greasemonkey – det er en utvidelse som kan brukes til å endre og utvide nettleseren på ulike måter, både hvordan den ser ut og hvordan den fungerer.

Les også: Guide: Firefox

Selve utvidelsen har ingen funksjon i seg selv, den kommer først til nytte når du legger til et script, som regel Javascript.

Slik fungerer Greasemonkey

Du starter bruken av Greasemonkey ved å laste ned utvidelsen – du finner den på mozilla.org – du finner den via verktøyknappen øverst til høyre, Utvidelser, Utvidelser. Her kan du slå av utvidelsen eller slette den – her finner du også innstillinger for Greasemonkey. Du får i tillegg et Greasemonkey-ikon på adresselinjen i Firefox, ved siden av verktøyknappen. Her får du full kontroll over utvidelsen:

 • Enabled
  Du kan slå Greasemonkey av og på.

 • Web sites…
  Her finner du nettsider med informasjon og scripter.

 • Greasemonkey Options…
  Dette er innstillinger for utvidelsen.

 • Manage User Scripts…
  Du får en oversikt over alle scripter som er installert med innstillinger for scriptene.

 • New Script…
  Her kan du installere nye script.

Gå til nettsiden Userscripts-mirror.org for finne et nyttig script. Du finner flere script på Greasyfork.org og Openuserjs.org. Slike script har tidligere vært tilgjengelig på userscripts.org, men den er nedlagt nå.

Velg et script på en av disse nettsidene, det vil si klikk på navnet til scriptet, og trykk på Install-knappen. Da skal det dukke opp et vindu med en installasjonsmulighet. Her kan du klikke på Install-knappen.

YouTube Center er et eksempel på et slikt script. Dette scriptet gjør det blant annet enklere å laste ned videoer.

Enkelt å deaktivere/fjerne, hvis du er misfornøyd
Dersom ikke Greasemonkey fungerer som den skal, kan du bare deaktivere utvidelsen via Greasemonkey-ikonet øverst til høyer i Firefox, eventuelt fjerne utvidelsen via verktøy-knappen øverst til høyre og velge Utvidelser, Utvidelser og Slett Greasemonkey.

Les mer om bruken av Greasemonkey på wiki.greasespot.net.

Fremtiden for Firefox-utvidelser

Utviklerne av Firefox-nettleseren, Mozilla, har tidligere kunngjort at fremtidens Firefox kun skal støtte såkalte WebExtensions – dette er et nytt system for utvidelser som skal være mer fremtidsrettet sammenlignet med dagens system.

Den foreløpig siste versjonen av Firefox er versjon 55 og nå er undervikling Greasemonkey 4.0 som skal være kompatibel med Firefox 57. Det betyr med andre ord at når Firefox 57 (i november 2017 etter planen) lanseres skal Greasemonkey henge med i utviklingen.

Kilde: ghacks.net

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.