De beste gratisprogrammene

Du vil nok bli overrasket hvor mange kvalitetsprogrammer som faktisk er helt gratis. Her får du en oversikt over de hundre beste gratisprogrammene for Windows.

Les også: Programvareporten
Installer mange samtidig

Det kan være fristende å installere mange slike programmer på samme PC, og det finnes faktisk programmer som gjør nettopp dette, det vil si som kan brukes til å installere flere programmer i én operasjon – les mer om dette på denne siden.

…men ikke for mange

Du bør imidlertid unngå å installer alt for mange, fordi dette kan overbelaste systemet. Prøv gjerne ut flere programmer, men det kan være lurt å avinstallere programmer du finner ut at du ikke kommer til å bruke.

Kjør programmene fra en minnepinne

Et alternativ kan være å ha en samling av mange programmer på en minnepinne, og kjøre disse fra selve pinnen, en slags verktøykasse på en fast plass, uten å overbelaste Windows.

Det finnes en rekke slike løsninger, det vil si programpakker for minnepinner – les mer om dette på denne siden.

Gratis er ikke alltid bra

Du finner utrolig mange gratisprogrammer på nettet, og mange er svært nyttige og fristende å laste ned. Dessverre finnes alt for mange eksempler på dårlig vare.

Les også: Alternativ programvare

Det typiske med slike programmer er at de installerer ekstraverktøy du ikke ønsker, og dette skjer ofte til tross for at du sier nei til disse verktøyene under installasjonen. De endrer gjerne startsiden i nettleseren din, ny søkemotor blir definert, og «Ny fane»-siden kan bli manipulert.

Et skrekkeksempel på dette er programmet Right Click Enhancer, som vi har beskrevet i vår guide om programmer som kan brukes til å endre musens høyreklikkmeny. Et annet eksempel på programmer var bra, men som senere har blitt ødelagt, er SIW, les mer i vår artikkel.

Hjelp til å fjerne «crapware»

Det kan være tidskrevende å fjerne «crapware», altså programmer som gir deg trøbbel, eventuelt installerer noe du ikke vil ha, men Google er som regel din venn, hvis du sliter med å fjerne slikt. Da kan du bruke navnet på synderen (programmet som gir deg trøbbel) som et søkeord, i tillegg til ordet «remove». Du vil som regel ikke være alene om slike problemer, og vil da gjerne finne tips ganske fort.

Les også: Slik fungerer PC Decrapifier

PC Decrapifier er et program som kan gjør jobben enklere, det vil si du kan bruke det til å fjerne «crapware» eller «bloatware», altså programmer som utfører uønskede handlinger på datamaskinen, for eksempel å installere ekstra-programvare.

Populære apper på Dataporten

Dette en liste over de mest populære appene vi har skrevet om på Dataporten:

 1. Picasa kan fortsatt lastes ned
 2. My Family Tree er gratis slektstre
 3. Verdens beste sjakkcomputer er gratis
 4. Photoshop-lignende redigering direkte i nettleseren
 5. Ccleaner gjør PC-en din raskere
 6. Brukervennlig bildeprogram for de fleste
 7. Fiks Windows-problemer med ett klikk!
 8. Få tilbake klassisk startmeny!
 9. Med denne appen kan du kopiere alt fra PC til PC
 10. Slik setter du opp Fortnite!

Windows-optimalisering

Dette er programmer som kan bruke til å optimalisere Windows. Dette er programmer som fjerner overflødige filer og programmer, og/eller som kan brukes til å overvåke og styre prosesser i Windows.

ccleaner

Ccleaner er vår favoritt, det er enkelt å bruke, og kan brukes til å rydde bort overflødige filer og programmer i Windows, på en effektiv måte. Se vår guide for en gjennomgang av Ccleaner.

CCEnhancer gir deg en mulighet til å utvide Ccleaner, mens BleachBit er et alternativ til Ccleaner.

Les også: Slik får du raskere PC og optimal Windows

Sysinternals Suite er en pakke med programmer som også er et meget godt alternativ, men «problemet» er at disse programmene egner seg ikke for alle. Programmene i denne pakken er såpass avanserte, at de krever at brukeren setter seg godt inn i virkemåten, før de kan bli til ordentlig nytte – se vår guide for en grunnleggende veiledning.

Andre programmer for Windows-optimalisering:

Filbehandling

Utforsker-programmet som er innebygd i Windows har flere begrensninger, blant annet har programmet et én-sidet, og ikke to-sidet grensesnitt, og er dermed mindre praktisk enn det kunne vært.

multi_commander

Multi Commander er vår favoritt, men Everything Search et et godt program som finner enkeltfiler veldig fort.

Det finnes mange alternativer:

Kontorprogrammer

libreoffice

Det finnes flere kontorpakker med programmer som tekstbehandling, regneark, presentasjon og eventuelt andre programmer.

LibreOffice er vår favoritt. Les mer om det i vår artikkel.

Tekstprogrammer

Dette er tekstprogrammer med funksjoner og grensesnitt som gjør at programmene gjerne egner seg for programmering eller koding med språk som HTML eller PHP. Slike programmet kan selvsagt også brukes for notater og enkel tekstbehandling – de kan gjerne erstatte Notisblokken som er innebygd i Windows..

Notepad++ er vår favoritt. Programmet er på flere måter tilrettelagt for programmering og koding – du kan selv bytte til et programmeringsspråk via menyvalget «Språk». Programmet leveres med støtte for over 50 programmeringssrpåk og kodespråk (eksempelvis HTML). Navnet på det valgte språket vises nederst i programvinduet, på statuslinjen. Les mer om Notepad++ i vår artikkel.

notepad_plus_plus

Notepad++ kan på flere måter skreddersys via menyvalget «Oppsett». Her kan du blant annet velge stil (ulike farger på koder), og definere hurtigtaster.

Programmet byr også på mulighet til å kjøre makroer, og har en avansert søkefunksjon. Programmet støtter også plugins, som gir deg mulighet for ekstraverktøy, dersom du har behov for dette – du finner en oversikt over plugins på sourceforge.net

Du finner mange gode alternativer i vår oversikt.

Video, radio, musikk

VLC Media Player er vår favoritt multimediaspiller, og Spotify er vårt favorittprogram for gratis musikk via internett. Les vår VLC Player-guide.

vlc

Andre multimediaprogrammer:

Organisering og behandling av bilder

Faststone Image Viewer er vår favoritt, men du finner flere alternativer i vår oversikt over bildeapper.

Nettlesere

Vår favoritt er Firefox. Du finner flere alternativer i vår nettlesertest.

E-post

Thunderbird er vår favoritt, men her er alternativene:

Telefoni og lynmeldinger

Skype er vår favoritt – byr på både gratis telefoni og lynmeldinger. Dette er noen av alternativene:

Brenneprogrammer

CDBurnerXP er vår favoritt. Til tross for navnet støtter programmet også nyeste Windows-versjon.

Andre gode brenneprogrammer:

Rippeprogrammer

FairStars CD Ripper er vår favoritt, som gjør jobben som programmet er ment å gjøre, nemlig å konvertere lyd fra en CD til lydfiler (WAV, MP3 eller Ogg Vorbis).

Andre rippeprogrammer:

PDF-lesere

Foxit Reader er vår favoritt, men det finnes også et nettbasert alternativ som er meget bra.

Det finne flere alternativer – hvilket du velger er avhengig av hvordan du bruker PDF:

 • Sumatra PDF – for deg som vil ha et enklest og raskest mulig program, det vil si hvis du bruket et slikt program kun for å lese PDF-filer.
 • PDF-XChange Viewer – for deg som ønsker mange avanserte funksjoner i et PDF-program.

Du finner flere programmer i vår oversikt.

Antivirus

Microsoft Security Essentials er vår favoritt, fordi det er minimalistisk, brukervennlig, og effektivt mot skadelig programvare. I tillegg er det ikke plagsomt for brukeren – du merker knapt at du har det installert. Bruker du Windows 10 er Windows Defender innebygd og det er stort sett det samme som Microsoft Security Essentials.

mse

Alternative antivirus:

Er du usikker hvilket antivirus du bør installere – les vår artikkel.

Brannmurer

Windows har en god innebygd brannmur, så du trenger egentlig ikke noe alternativ, men det finnes likevel andre programmer:

Sikkerhetskopiering

backup

Windows har en god innebygd funksjon for sikkerhetskopiering, men her er alternativene:

Les også: Guide: Sikkerhetskopiering

Passordhåndtering

KeePass er vår favoritt.

Her er noen alternativer:

Les også: Slik lager du sikkert passord

Kryptering

Bruk kryptering for sikre data som eventuelt kommer på avveie, slik at det blir vanskeligere for andre å lese informasjonen. VeraCrypt er vår favoritt.

Les også: Tips for bruk av minnepinner

Gjenoppretting av slettede filer

Har du slettet filer ved et uhell, eller av en annen grunn ønsker et program som kan gjenopprette filer som er blitt slettet. Her finner du flere alternativer. Du bør ikke bruke alle programmene, men du kan starte med det første, og eventuelt fortsette med det neste, dersom det første programmet ikke klarte å gjenopprette ønskede slettede filer.

Recuva er vår favoritt, en her er flere alternativer:

Du finner en oversikt i vår artikkel.

Sikker sletting av data

Her finner du programmer om kan brukes til å slette data på en sikker måte:

Du finner en oversikt i vår artikkel.

Komprimering (pakkeprogram)

Vår favoritt er Bandizip – har ikke du prøvd dette programmet vil du bli positivt overrasket.

Andre oversikter

Det finnes mange nettsider med oversikt over nyttige programmer. Dette er noen av de beste:

På nettstedet alternativeto.net får du tips om programmer som ligner på andre programmer, for eksempel hvis du av en eller annen grunn ikke liker det programmet du bruker nå.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.