Du kan fortsatt få Windows 10, helt gratis

Det er offisielt for sent å benytte seg av tilbudet om gratis oppgradering fra Windows 7 eller Windows 8.1 til Windows 10. Det finnes likevel en mulighet.

Les også: Windows 7 går ut på dato

SISTE: Dette gjelder ikke lenger

Det gjelder ikke lenger at du kan få Windows 10 gratis, dessverre.

Langvarig prosess med flere «vanskelige» valg

Du må regne med at denne prosessen kan ta lang tid – dette avhenger blant annet av hvor kraftig PC du har og hvor rask internett-forbindelse du har. Vi har nettopp oppgradert fra Windows 7 til Windows 10 og hele prosessen tok rundt 2 timer. Det som tar så lang tid er nedlasting, oppgradering, oppdateringer og tre omstart av PC-en.

I tillegg får du en rekke valg på slutten som kan være vanskelig å ta stilling til hvis ikke du har sett disse valgene før. Microsoft har lagt inn disse valgene etter å ha fått massiv kritikk for manglende personvern i Windows 10.

Du bør uansett ikke jobbe på PC-en mens dette pågår. Husk å ta sikkerhetskopi av viktige filer før du setter i gang. Du får riktignok et valg om å beholde filer, men det er slett ikke sikkert filene er på plass etter oppgraderingen.

Verktøyet som fungerer

Media Creation Tool
Her er verktøyet som fortsatt fungerer: Det du gjør er å besøke nettsiden microsoft.com. Klikk på «Last ned verktøyet nå», kjør filen du nettopp har lastet ned, nemlig «MediaCreationTool20H2.exe» godta lisensavtalen, velg «Oppgrader denne PCen nå» og klikk på Neste-knappen. Så er det bare å vente på at Windows 10 lastes ned og oppgraderingen gjennomføres.

Prosessen fortsetter ikke automatisk
Denne oppgraderingen går forresten ikke automatisk fra begynnelse til slutt. Du må blant annet aktivt godkjenne lisensvilkår for Microsoft-programvare midt i prosessen. Videre må du godkjenne at Microsoft Security Essentials (dersom du har installert den) fjernes under oppgraderingen – denne blir erstattet med Windows Defender. Du må klikke på Bekreft-knappen for å fortsette oppgraderingen.

Til slutt får du et vindu hvor du har en mulighet til å beholde personlige filer og mapper. Det er bare å klikke på Installer-knappen fordi dette valget er allerede merket. Nå settes selve oppgraderingen i gang. To og en halv time og tre omstart senere er Windows 10 klar til bruk.

Dine valg etter oppgradering
Den siste fasen i oppgraderingen. Windows 10 starter opp som vanlig og du kan logge deg på. Nå starter den kanskje vanskeligste delen av oppgraderingen, fordi du står overfor ganske mange valg før du kan ta i bruk Windows 10. Noen av valgene er lettere enn andre. For ordens skyld, du kan alltid endre dine valg i ettertid via innstillinger.

  • Gjør mer med stemmen – hvis du ønsker å snakke med Cortana i Windows 10 velger du «Bruk talegjenkjenning.». Hvis ikke velger du «Ikke bruk talegjenkjenning.». Klikk på ett av valgene og klikk på Godta.

  • La Microsoft bruke posisjonen din – hvis du ønsker at Windows og apper skal få vite om din posisjon velger du Ja. Hvis ikke velger du Nei. Klikk på ett av valgene og klikk på Godta.

  • Finn enheten – du kan velge å aktivere (Ja) funksjonen Finn enheten og bruke enhetens posisjonsdata for å finne enheten hvis du mister den. Eller du kan deaktivere funksjonen ved å velge Nei. Klikk på ett av valgene og klikk på Godta.

  • Send diagnosedata til Microsoft – klikk på Fullstendig hvis du ønsker å sende alle diagnosedata til Microsoft. Klikk på Grunnleggende hvis du ønsker å kun sende minimal informasjon om enheten, innstillinger og egenskaper. Klikk på ett av valgene og klikk på Godta.

  • Forbedre håndsskrifts- og inntastingsgjenkjenning – klikk på Ja hvis du ønsker å sende data til Microsoft for å forbedre språkgjenkjennings- og forslagsegenskapene som brukes av apper og tjenester som kjører på Windows. Klikk på Nei hvis du ønsker at slike data ikke skal sendes til Microsoft. Klikk på ett av valgene og så på Godta.

  • Få skreddersydde opplevelser med diagnosedata – hvis du ønsker at Microsoft skal tilby skreddersydde opplevelser basert på diagnosedataene du har valgt tidligere, velger du Ja. Klikk på Nei hvis du ønsker at Microsoft ikke skal tilby deg skreddersydde opplevelser. Klikk på ett av valgen og så på Godta.

  • La apper bruke annonse-ID – hvis du ønsker å få tilpasset reklame velger du Ja. Du velger Nei hvis reklamen ikke skal være tilpasset. Klikk på ett av valgene og så på Godta.

Nå starter endelig Windows 10! Du får opp et vindu i nettleseren Edge med en introduksjon til Windows 10.

You may also like...

4 Responses

  1. andreas aspenberg sier:

    det er ikke lenger mulig å oppgradere til windows 10 gratis. det skrev microsoft selv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *