Google gir bort proffe fotoverktøy

nik_color_efex

Google har kunngjort at selskapet gir bort hele samlingen av Nik Collection. Det dreier seg om samling av 7 programmer (filtre) som kan brukes til å redigere digitale bilder.

Les også: Google tilbyr ubegrenset lagring for bildene dine

Nik Collection har tidligere kostet 150 USD (rundt 1200 norske kroner), men tilbys altså nå helt gratis. Historien bak denne pakken er at Google kjøpte opp selskapet Nik Software og den populære fotoappen Snapseed i 2012. Da Google begynte å selge Nik Suite var prisen på 500 USD (rundt 4200 norske kroner), men prisen ble senere senket til 150 USD.
Dette er Nik Collection

Samlingen Nik Collection består av følgende tilleggsprogrammer (plugin).

  • Analog Efex Pro – gjør at et bilde ser ut som om de er tatt med et gammelt kamera, analog film eller et gammelt objektiv.
  • Color Efex Pro – et stort utvalg av filtre for fargekorrigering, retusjering og effekter.
  • Silver Efex Pro – er et verktøy for svart/hvite bilder.
  • Viveza – juster fargetoner i et bilde uten bruk av masker.
  • HDR Efex Pro – HDR-verktøy.
  • Sharpener Pro – få ekstra skarpe bilder og flere detaljer.
  • Dfine – reduser støy.

kenkaminesky.com finner du en god omtale av Silver Efex Pro.

Kan brukes som selvstendig programvare

Nik Collection er i utgangspunktet laget som et tilleggsprogram for Photoshop, Elements og Lightroom, men det kan brukes som selvstendig programvare. Du kan imidlertid ikke redigere raw-filer på denne måten.

Det du må gjøre da er å finne frem programfilen, for eksempel via C:\Programfiler\Google\Nik Collection. Her kan du åpne mappen til den aktuelle programvaren og kjøre programfilen, for eksempel Silver Efex Pro 2\Silver Efex Pro 2.exe.

Du kan deretter åpne et bilde via File-menyen og lagre bildet via File og Save Image as når du er ferdig med å redigere bildet.

Kan også brukes med Photoshop, Elements eller Lightroom

Nik Collection er i utgangspunktet som et tilleggsprogram (plugin) for annen programvare, for eksempel Adobe Photoshop eller Adobe Lightroom. Du vil under installasjonen få et vindu («Compatible Host Applications») som gir deg en oversikt over kompatible programmer.

nik_photoshop

Når Nik Collection er ferdig installert kan du få tilgang til samlingen via Filter-menyen slik du ser på bildet her til høyre av Photoshop.

I Lightroom finner du Nik Collection-filtrene via menyen Photo, Edit in. Bruker du Elements finner du filtrene via Filter-menyen.

Nik Collection støtter Adobe Photoshop, Elements og Lightroom, men kan altså også brukes som selvstendig programvare.

Last ned gratis prøveversjon av Photoshop og/eller Lightroom
Du har muligheten til å laste ned Creative Cloud-pakken og teste den gratis i 30 dager – les mer i vår Creatve Cloud-guide. Et alternativ er å laste ned en fotopakke som inkluderer både Photoshop og Lightroom – denne kan du også prøve gratis i 30 dager, men etter dette betaler du kun 93 norske kroner per måned. Les mer i vår oversikt..

Last ned

Du kan laste ned pakken på google.com/nikcollection (støtter Windows og Mac). Installasjonsfilen er på 439 MB. Programmet er ikke tilgjengelig i norsk språkversjon så du må eventuelt velge engelsk.

Videoer om Nik Collection

Dette er en samling av de beste YouTube-videoene som handler om filtersamlingen. Nik Collection har forresten en egen YouTube-kanal – den finner du på youtube.com.

Introduksjon til hele Nik Collection-pakken:

Om Color Efex Pro:

Om Silver Efex Pro::

Om Sharpener Pro:

Om HDR Efex Pro:

Om Viveza:

Kilder: Google, petapixel.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.