Google Earth Pro er helt gratis!

Per i dag finnes Google Earth i to versjoner. Den ene versjonen er nettbasert, det vil si du kan bruke den direkte i nettleseren.

Les også: Nettbasert Google Earth

Den andre versjonen er Google Earth Pro og det er en app du kan installere på PC-en din.

Appen Google Earth Pro

Du finner Google Earth Pro på google.com/earth. Husk å fjerne haken ved «Bidra til å forbedre Google Earth ved automatisk å sende Google bruksstatistikk og programstopprapporter» eller «Help make Google Earth better by automatically sending anonymous usage statistics and crash reports to Google» Klikk på Godta eller Accept og last ned for å laste ned appen.

Når du starter opp appen får du opp et vindu med Tips ved oppstart. Du kan klikke på Lukk-knappen for å lukke vinduet.

Slik fungerer Google Earth

google_earth_nav

Navigasjon
Du kan navigere deg på Google Earth-kartet på flere forskjellige måter. Dobbeltklikk på et sted du ønsker å zoome inn på – venstreklikk én gang på kartet for å stoppe zoomen. Klikk-og-dra kartet for å bevege deg rundt horisontalt.

Du har også et kontrollverktøy du ser her til høyre, som kan brukes til navigasjon. Dette verktøyet har tre deler:

 • Den øverste delen, den store sirkelen, brukes til å rotere kartet. Klikk på sirkelen, og hold nede. Rotasjonen varierer etter hvor i sirkelen du holder musepekeren nede.
 • Den lille sirkelen brukes til å bevege deg rundt på kartet, uten rotasjon. Retningen avhenger av hvor i sirkelen du klikke og holder nede.
 • Den nederste delen brukes til å zoome inn (+) eller ut (-) av kartet.

Grensesnittet
Google Earth har flere menyer, på forskjellige steder i programvinduet. Hovedmenyene er øverst til venstre, en annen øverst i midten, og enda en til venstre.

google_earth_meny11

På menyen øverst til venstre finner du Fil, Rediger, Vis, Verktøy, Legg til og Hjelp.

Dette er hovedmenyen som gir deg tilgang til alle funksjonene i Google Earth. Det er også her du kan justere grensesnittet, slik du vil ha det, via «Vis»-menyen.

google_earth_meny2

Øverst i midten finner du flere små ikoner. Her kan du tilrettelegge grensesnittet, og gjennomføre forskjellige handlinger.

 • Skjul sidefelt
  Dette ikonet kan brukes til å vise eller skjule sidefeltet, det vil si menyen til venstre. Fordelen ved å skjule dette feltet, er at da blir det mer plass til kloden på midten. Ønsker du derimot å få tilgang til sidefeltet igjen, er det bare å klikke på «Vis sidefelt»-ikonet øverst i midten.
 • Legg til stedsmarkering
  Brukes til å merke et bestemt sted på kartet i Google Earth. Klikker du på dette ikonet, vil du få opp et vindu som gir deg muligheten å skriver et navn på det ønskede stedet. Det dukker også opp en gul firkant (med ett punktum i midten) på selve kartet i Google Earth – denne firkanten kan du bevege til et hvilket som helst sted i Google Earth, til det stedet du ønsker. Stedet du har markert, blir så tilgjengelig via menyen til venstre under Mine steder.
 • Legg til polygon
  Dette ikonet har samme funksjon som stedsmarkering, bortsett fra at nå avgrenser du et større område på Google Earth-kartet. Polygon er en figur med mange kanter, det vil si tre eller flere. Trekant er for eksempel en polygon med tre kanter. Klikker du på polygon-ikonet, får du opp et vindu hvor du kan skrive et navn på det aktuelle stedet. Deretter kan du klikke og dra på Google Earth-kartet, for å tegne en polygon-struktur etter ditt ønske.
 • Legg til sti
  Du kan bruke dette ikonet til å definere en sti fra A til Å, det vil si fra et sted til et annet på Google Earth-kartet. Klikk på Legg til sti-ikonet, og du kan da legge inn punkter på kartet, du kan legge så mange punkter du ønsker, helt til du kommer i mål. Velg deretter et navn på stien, og klikk til slutt på Ok.
 • Legg til bildeoverlegg
  Du har muligheten til å legge inn dine egne bilder.
 • Spill inn tur
  Gir deg muligheten til å registrere en bestemt tur du tar på Google Earth. Det er bare å starte turen et sted, og så bestemmer du selv når turen avsluttes.
 • Vis historiske bilder
  Gir deg muligheten til å se hvordan det så ut på jorden, på et bestemt tidspunkt i historien.
 • Viser sollys over landskapet
  Justerer sol eller mørke over bestemt sted.
 • Veksle mellom jorda, himmelen eller andre planeter
  Du kan veksle mellom ulike visninger i Google Earth. Det dreier seg om visninger av jorden, månen, mars, pluss himmel (verdensrommet).
 • Vis linjal
  Dette er rett og slett en avstandsmåler, fra ett sted til et annet på kartet. Det er bare å klikke på det ene stedet, og så på det andre på kartet, og du for informasjon om avstanden mellom de to stedene, i den måleenheten du selv ønsker.
 • Send e-post
  Dette ikonet gjør det mulig å sende et utdrag fra Google Earth. Det kan dreie seg om skjermdump, en .kml-fil som åpner gjeldende visning på Google Earth, eller .kml-fil som åpnes som en stedsmarkering.
 • Skriv ut
  Her kan du skrive ut skjermdump fra Google Earth.
 • Lagre bilde
  Gir deg en mulighet til å lagre gjeldende Google Earth-visning som et bilde.
 • Vis i Google Maps
  Dette ikonet aktiverer visning i Google Maps.
google_earth_lag

Lag i Google Earth

Google Earth består av flere lag, og du finner disse lagene i menyen til venstre. Du kan sette en hake ved ting du ønsker at skal vises på kartet, og du kan fjerne haken ved ting du ønsker å ikke skal vises på kartet. Vær klar over at i de fleste tilfeller må du zoome langt nok inn på et kart, for å kunne vise det du ønsker.

Grenser og etiketter
Alle grenser og etiketter vises i utgangspunktet i Google Earth. Hvis du ønsker at noe av dette skal fjernes, tar du bort haken.

Steder
Vise eller ikke vise steder.

Bilder
Her vises bilder som er delt med tjenestene Panoramio og 360 Cities.

Veier
Vis eller fjern veier på kartet.

3D-bygninger
Du kan velge om bygninger vises fotorealistisk eller som grå bokser. Du kan også velge å eventuelt vise trær.

Google Hav
Du kan bruke Google Earth til å utforske spesifikke deler av havet. Merk først en av undermappene til Hav-laget til venstre i Google Earth, og dobbeltklikk deretter på den aktuelle undermenyen.

Vær
Vis eller fjern informasjon om værforhold.

Galleri
Merker du Galleri-mappen, får du tigang til en rekke fotogallerier på Google Earth. Før du merker Galleri bør du zoome inn på et bestemt område i Google Earth, slik at du får synlige ikoner på kartet. Du kan så klikke på et spesifikt ikon for å se nærmere på bildene i galleriet som er valgt..

Global bevissthet
Denne mappen gir deg en oversikten over ulike tiltak eller kriser på jorden. Her får du blant annet informasjon om truede dyrearter, naturvernprosjekter, og forskjellige tiltak for miljøet.

Mer
Her finner du deverse tilleggstjenester som lokale stedsnavn, parker, transport og trafikk. Her kan du blant annet aktivere trafikk-informajon – du kan zoome inn på et spesifkt område, og se hvor trafikkorkene er, det vil si du kan se hvor trafikken går raskest (gult), og hvor den går tregest (rødt). Husk at du må zoome langt nok inn på et område, for å vise informasjon om trafikk.

Flysimulator i Google Earth

Flysimulatoren i Google Earth er en slags spill som gjør at man kan kontrollere et fly med tastaturet. Du finner flysimulatoren via Verktøy og Åpne flysimulator. Du kan velge mellom to typer fly, F-16 og et SR22 småfly. Du kan også velge flyplass. Klikk på Begynn å fly for å starte flysimulatoren. Her er det bare å prøve seg frem. Trykk Esc-tasten for å avslutte

Mer informasjon om Google Earth

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *