Getty Images-bilder blir «royalty free»

Getty Images er en leverandør av bilder til bedrifter og privatpersoner. Hvis du ser bilder i media er bildene ofte hentet fra Getty Images.

Getty Images har kunngjort at de vil forlate en såkalt «Rights Managed»-lisensmodell til fordel for såkalt«Royalty Free»-lisensmodell. Dette er en endring som bare måtte komme, mener mange.

Les også: Hva er Creative Commons?

Årsaken til endringen er at markedet for bilder har endret seg. «Rights Managed»-modellen er for komplisert for dagens marked. «Royalty Free»-modell skal gjør dette enklere.

Denne nyheten er positiv for kundene, det vil si de som kjøper bilder, mens fotografene vil få mindre betalt for bildene sine.

«Rights Managed»

Rights Managed-modellen i fotografi innebærer at hvis du kjøper et bilde fra en fotograf, da kan du kun bruke bildet på en slik måte som er beskrevet i opphavsretten («copyright») for dette bildet. Dersom du ønsker å bruke bildet flere enn én gang i ulike prosjekter, da må du kjøpe ytterligere lisenser for denne bruken.

«Royalty Free»

Royalty-free i fotografi innebærer at hvis du kjøper et bilde fra en fotograf trenger du ikke å betale ekstra-lisens hver gang du bruker bildet. Du kan med andre ord bruke bildet flere ganger i ulike prosjekter uten å betale noe ekstra for dette.

Kilder: gettyimages.com, petapixel.com, diyphotography.net

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.