Tips for gatefoto

Gatebilder er bilder som er tatt i byen, gjerne hvor folket er, eventuelt annet som tilhører gatelivet. Motivene i gatebilder har en såpass stor variasjon i situasjoner og lysforhold, at det kan være vanskelig å anbefale én riktig kamerainnstilling.

Les også: Fotoapper for alle nivåer

Slike bilder har gjerne folk som motiver, i ulike situasjoner, men kan også være bilder av arkitektur og andre motiver som tilhører byen.

Du får sannsynligvis det beste resultatet ved å selv mingle inn i gatelivet, altså å bli en del av livet, i stedet for å observere det. På den måten får du et mer naturlig bilde av gatelivet.

Valg av et objektiv

Mange foretrekker å bruke et 50 mm objektiv for gatebilder, fremfor å bruke et teleobjektiv – fordelen er at du (fotografen) blir lettere en naturlig del av gatelivet, i stedet for å observere. Du kommer nærmere motivene, på en mer naturlig måte. Mobiltelefoner passer ganske bra for gatefoto.

Auto-lukker/blender kan være en fordel

P-modus (automatisk lukker og blender) er kanskje den «sikreste» innstillingen, men da mister du til gjengjeld kontroll over lukker og blender. Det å ta gatebilder innebærer gjerne å ta bilder på farten, og derfor kan det være fordel å slippe å tenke på kamerainnstillinger, og derfor kan P-modus være en fordel.

Les også: Knappene på speilrefleksen din

Bruk Av-modus hvis du er opptatt av dybdeskarphet, reduser blenderåpning for mer dybdeskarphet. I motsatt tilfelle bør du øke blenderåpningen, hvis du ønsker at bakgrunnen skal være mer eller mindre ut av fokus.

Hvis du derimot skal fange yrende folkeliv, bør du satse på Tv-modus, slik at du kan ta bilder med kort lukkertid, for eksempel 1/125 sek eller lignende. Du kan eventuelt også prøve lang eksponeringstid. Prøv deg frem med ISO 400 eller 800.

Skal du ta gatebilder om kvelden er det en fordel med et lyssterkt objektiv med en blender mellom f/1.2 to f/2.8. Dermed trenger du ikke å øke ISO-verdien veldig.

Gatefoto fra 1838 til 2019

Guy Jones har lagt ut en YouTube-video som viser gatefoto fra 1838 til 2019. Det er en lysbildefremvisning med 182 bilder. Les mer om videoen i vår artikkel.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Gatebilder og personvern

Vi kan nesten ikke skrive en artikkel om gatefotografering uten å snakke om personvernet. Det å ta gatebilder innebærer som regel å ta bilder av mennesker, og det er slett ikke alle som liker at slike bilder publiseres på Internett. Du bør være ekstra forsiktig med å legge ut bilder av barn, spesielt hvis barna kan identifiseres.

I utgangspunktet bør du be vedkommende (personen du har tatt bildet av) om lov til å publisere bildet på Internett. Det er lov (med noen få unntak) å ta bilder av folk. Hvis du skal publisere bildet på Internett, må den avbildede gi sitt samtykke, men loven setter ikke noe formelt krav til et slikt samtykke, altså samtykket kan være muntlig. Både Datatilsynet og Gisle Hannemyr har skrevet artikler om dette.

Du kan «løse» dette problemet ved å snakke med menneskene du skal ta bilde av. Men dette er ikke lett å få til, i dag tar jo «alle» bilder av alt og alle.

Nyttige lenker

Lenker med flere tips for å ta bedre gatebilder:

Street Photography masterclass

Everybody Street er en dokumentar om gatefoto i New York

Everybody Street

Video: Night Street Photography

(artikkelen fortsetter under videoen)

Video: Street Photography Do’s and Don’ts

(artikkelen fortsetter under videoen)

Video: Robert Herman – Street Photographer

(artikkelen fortsetter under videoen)

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *