Fotoporten
Denne siden er for deg som er fotointeressert og ønsker å lære hvordan du kan ta bedre bilder. Her finner du både informasjon og inspirasjon.

Les også: Slik blir du bedre fotograf

Her får du gode råd og tips om kameraer og kamerainnstillinger. Du får også tips om apper som kan brukes til å finne fotomotiver og redigere bilder, reisetips for deg som reiser med kamera, ulike fotomotiver og det å ta bilder på raw-format. Videre får du god råd om etterbehandling av bilder, og flere måter å dele bildene dine på internett.

Har du spørsmål om foto kan du legge inn en melding i kommentarfeltet under denne artikkeken.

Kamera og innstillinger for eksponering

Er du usikker på hvilket kamera du bør kjøpe? Du finner mange gode råd og tips via vår lenkesamling av kjøpeguider og kjøpetips – les mer. Denne siden er for kameraentusiaster.

Det kan være lurt å kjenne til innstillinger på ditt speilreflekskamera slik at du får riktig eksponering på bildene dine. Blant verktøyene som er nyttig for å få riktig eksponering er «Mode Dial»-kamerahjulet.

Du kan bruke kamera-simualtorer for å lære mer om hvordan blender, lukker og ISO virker på hverandre. Du kan hente informasjon og inspirasjon på YouTube – les mer om dette i vår oversikt.

Før du tar bilder

Sliter du med å finne fotomotiver får du tips i vår oversikt. Skal du reise på fototur, eller skal du reise et sted og er samtidig fotointeressert? Her får du tips.

Før du tar et bilde kan det være lurt å tenke på om du skal ta bildene i raw-format eller JPEG, og det er også lurt å tenke på komposisjon for bildet.

Ulike motiver

Det er jo egentlig kun fantasien som setter grenser på hva du kan ta bilder av, men det er kjekt å kjenne til teknikker og triks for spesifikke motiver.

woodworld
Er du opptatt av fotografi som en kunstform, bør du absolutt vurdere svart/hvit-fotografi. Fordelen med den formen er at farge ofte er «i veien» for opplevelse av former og linjer i et bilde. Dette er selvfølgelig avhengig av motivet, men det er spennende å prøve seg frem, ikke minst i etterbehandling. Les mer i vår guide.

Gatebilder er en fascinerende form for fotografi for deg som er vant til et urbant liv, mens makrofoto passer for deg som liker det nære.

fog

Umidderlbart så vil du kanskje tro at regn og tåke ikke passer for fotografi, fordi du tenker kanskje at her er motivene bare kjedelige. Mange opplever faktisk det motsatt, spesielt i tåke kan man få fantastiske stemningsbilder.

Du bør imidlertid være forsiktig med kameraet, spesielt hvis det regner – vann kan nemlig skade fotoutstyret. Du finner flere tips om dette i vår guide og du får også tips om det å ta bilder av tåke.

Et annet fenomen som mange sikkert undervurderer, er fotografi i mørket, altså om kvelden eller natta. Det å fange lyset i mørket, kan skape utrolig flotte stemninger. Du finner flere tips om foto i mørket i vår guide.

Månen er et fantastisk fotomotiv. Problemet er at det er slett ikke enkelt å fange dette himmellegemet på et bilde, fordi lysforholdene er annerledes enn man kanskje tror. Les mer om dette i vår guide

Etterbehandling

lightroom_slideshow0

Det finnes utrolig mange programmer og apper og nettsteder, som kan brukes til å etterbehandle bilder. Du finner ganske mange slike i vår oversikt.

Hvis du har Microsoft Windows på din PC, og ønsker å kunne lese raw-filer fra ditt kamera, kan du installere et lite ekstraprogram – les mer. Har du Windows 10 trenger du ikke å installere noe ekstra, fordi den har innebygd støtter for raw-filer – les mer

Leter du etter et enkelt og brukervennlig progran for Windows som kan brukes til å organisere og redigere bilder, er Faststone Image Viewer et godt tips.

Er du over gjennomsnittet interessert i foto, er Adobe Lightroom helt suverent. Fordelen med Lightroom er at det har like mange avanserte funksjoner som Photoshop, altså funksjoner som er interessante for en fotograf, men til brøkdel av prisen. Les mer om forskjellen mellom Lightroom og Photoshop i vår guide. Det kan også nevnes at du kan få tak i begge programmene ganske rimelig – les mer. Hvis du har lyst å lære å bruke Adobe Lightroom, kan du lese vår guide. Det finnes også apper som kan brukes til å synkronisere Lightroom-bilder – les mer om dette i vår guide.

Polarr er et interessant program som på enkelte områder ligner på Adobe Lightroom, men som er helt gratis, og som i tillegg kan kjøres direkte i nettleseren din – les mer.

Google har nylig gitt bort en hel serie med profesjonelle filtre, denne Nik Collectione-pakken hadde tidligere en pris på over 4 000 NOK. Dette er fantastisk gavepakke for alle som er interessert i foto. Les mer om dette i vår Nik Collection-guide.

Du finner en oversikt over de beste fotoappene i vår artikkel.

Del bildene dine!

Det finnes en rekke nettsteder som tilbyr muligheten til å dele bilder. Du finner alt fra mikroblogger til spesielle nettstedet for fotointeresserte – les mer.

You may also like...

1 Response

  1. Hei. Har begynt å interessere meg for fotografering og har et Nikon Speilrefleks kamera, men skjønner at jeg har behov for å lære mer omkring det å fotografere og behandle bilder digitalt. Alt dere måtte ha av info/dokumentasjon/kurs mv er av interesse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *