Tidenes første fotografier


Det er første gangen for alt. Fotografiets historie er en interessant reise. Det aller første fotografiske bildet ble tatt i 1826 og det første bildet av et menneske ble tatt ti år senere.

Les også: Fotohistorie fra Eastman Museum

Den første selfien ble tatt i 1839, det første fargebildet i 1861 og det første digitale bildet så dagens lys i 1957.

Fotografiens historie starter egentlig allerede i 1717 – for tre hundre år siden eksperimentes det med skygger, silhuetter, Camera Obscura og sølvnitrat. Du kan følge historien i vår artikkel om fotohistorie.

På denne siden finner du en oversikt over de første fotografiene i historien.

Det første bildet (1826)

Det første bildet som ble tatt med et kamera, eller rettere sagt det som regnes som det eldste overlevende bilde er «Utsikt fra et vindu i Le Gras». Bildet ble tatt av Nicéphore Niépce i 1826 eller 1827 i Saint-Loup-de-Varennes, Frankrike. Bildet er tatt fra et vindu og viser deler av bygninger og området rundt eiendommen (Le Gras) til fotografen.

Bildet er tatt med camera obscura på en plate med en størrelse på 16.2 cm × 20.2 cm. Eksponeringstiden skal ha vært rundt åtte timer.

Les mer om bildet på wikipedia.org.

Det første bildet av et menneske (1838)


Det første bildet som ble tatt av et menneske ble tatt i Boulevard du Temple i Paris i 1838 og ble tatt av Louis Daguerre, det vil si samme mannen som oppfant daguerreotype-metoden i fotografi. Denne metoden anses å være forløperen til moderne fotografi.

Du kan se to mennesker nede til venstre på dette bildet til høyre. Den ene er en skopusser og den andre får sin sko pusset. Klikk på bildet for å se det i full størrelse. Eksponeringen var på rundt ti minutter.

Les mer om Louis Daguerre wikipedia.org.

Den første selfien (1839)


Robert Cornelius er ansett for å ha tatt den første selfien i 1839. Bildet ble tatt i Chestnut Street i Center City, Philadelphia. Fotografen sto foran kameraet i rundt ett minutt.

Robert Cornelius ble født i Philadelphia i USA. Hans far immigrerte fra Amsterdam i 1783 og han jobbet opprinnelig som sølvsmed, men stiftet senere en lampefabrikk. Robert Cornelius arbeidet med sin far i 1831 og spesialiserte seg på sølvbelegg.

Han ble såpass dyktig i sitt arbeid med sølv at han samarbeidet med Joseph Saxton i sitt arbeid med daguerreotype-metoden i fotografi og dermed ble Cornelius interessert i fotografi.

Robert Cornelius fortsetter å videreutvikle daguerreotype-metoden og han tok altså det berømte bildet i 1839 utenfor sin familieforretning.

Les mer om Robert Cornelius wikipedia.org.

Det første fargebildet (1861)


Det første fargebilet ble tatt i 1861 av fysikeren og matematikeren James Clerk Maxwell og fotografen Thomas Sutton i fellesskap.

James Clerk Maxwell tok seg av det teoretiske, mens Thomas Sutton tok seg av det praktiske, nemlig å ta det først fotografiet i farger. Det er et bilde av fargede bånd.

Les mer om Thomas Sutton på wikipedia.org. Les mer om James Clerk Maxwell wikipedia.org.

Det første digitale bildet (1957)


Det første digitale bildet ble laget i 1957 av Russell Kirsch. Han tok et bilde på 176×176 piksler – det gjorde han ved å skanne et bilde av sin tre måneder gamle sønn. Den lave oppløsningen skyldes at datamaskinen som ble brukt ikke klarte å lagre mer informasjon. Dette skjedde altså neste 20 år før digitale kameraet ble oppfunnet i 1975.

Det første bildet tatt med et digitalkamera (1975)

Steven Sasson tok i 1975 et bilde som anses å være verdens første bildet som er tatt med et digitalkamera. Kameraet hadde en oppløsning på 0,01 megapiksler og det tok 23 sekunder å registrere bildet på en kassett. Dette skjedde før datamaskiner og internett ble allemannseie og derfor var verden ikke helt klar for denne teknologien før flere år senere. Du ser kameraet her til høyre. Les mer i vår artikkel.

Kilde: Wikipedia, petapixel.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *