Få tilbake det som ble fjernet fra Windows 10

windows10wallpaper

Alt var bedre før, heter det. Du har kanskje reagert på at en rekke funksjoner og apper ble fjernet da du oppgraderte fra Windows 7 eller Windows 8.1 til Windows 10? Her er redningen!

Les også: Den store Windows-guiden

På denne siden finner du en oversikt over det som ble fjernet og alternative apper du kan last ned, helt gratis.

Windows Media Center

Microsoft bestemte seg for å fjerne underholdingssenteret Windows Media Center fra Windows 10.

Dette er gode alternativer for Windows Media Center:

 • kodi1

  Kodi
  Kodi er et underholdningssenter utviklet av XBMC Foundation som kan brukes til å spille musikk, videoer, podcast og et annet digitalt innhold fra en enhet med Kodi installert. Denne programvaren var opprinnelig utviklet for Xbox-spillkonsollen, og hadde da navnet Xbox Media Center, men ble senere utviklet som åpen kildekode for Windows, Linux, Mac OS X, Android og iOS.

  Kodi kan brukes med TV og fjernkontroll, og den støtter tilleggsprogrammer som gir tilgang til innhold fra nettet, for eksempel YouTube og Spotify. Kodi er nå et populært alternativ til Windows Media Center.

 • MediaPortal
  MediaPortal er basert på åpen kildekode og er et alternativ for Windows Media Center. MediaPortal kan brukes til å organisere og spille musikk, spille filmer fra DVD eller harddisken, se på og ta opp fra TV, strømme media/TV til HTPC/PC som er koblet til nettverket, se digitale bilder på TV-skjermen, starte programvare som spill og så videre, og få værmelding og nyheter.

 • Plex
  Plex er en programvare som er en kombinasjon av mediaserver og mediaspiller. Plex kan brukes til å organisere og strømme musikk, bilder og video fra enheter basert på Windows, Mac OS, Linux, FreeBSD, Xbox One, Xbox 360, Playstation 3, Playstation 4, Smart TV, Apple TV, Amazon Fire TV, Android TV, Chromecast, Roku, TiVo, Sonos eller NAS. Plex-apper er tilgjengelige for Windows, Android og iOS.
Microsoft Games

Microsoft har fjernet flere gratisspill fra Windows 10. Dette er spill som Kabel, Minesveiper og Hjerter.

Her finner du alternativer:

En del av de gamle spillene er allerede installert i Windows 10, men de er «skjulte» i systemet. Du kan få tilgang til dem via microsoft.com. Her kan du for eksempel klikke på «Microsoft Solitaire Collection». Du blir da sendt til Store-appen og du vil da få beskjed om at dette produktet allerede er installert, men du kan velge å oppdatere det og deretter åpne det. Da får du opp spill som Klondike, Spider og FreeCell.

Hvis du ønsker å installere klassisk Kabel, kan du åpne Store-appen i Windows 10 og søke med ordet solitaire. Du får da opp flere treff, men du kan for eksempel velge å installere Simple Solitaire.

Windows Desktop Gadgets

Savner du småprogrammene fra Windows Vista og Windows 7? Disse småprogrammene viste diverse nyttig informasjon på skrivebordet som for eksempel værmelding eller informasjon om maskinvare. Disse ble fjernet i Windows 8 og Windows 10.

Her finner du gratis alternativer:

Du finner også masse godbiter for skrivebordet i Windows i vår oversikt over skrivebordsverktøy.

Klassisk startmeny

Savner du den klassiske startmenyen fra Windows 7? Da kan du installere programmet Classic Shell. Det er gratis og brukervennlig. Les mer i vår guide om Classic Shell.

DVD-spiller

Microsoft fjernet DVD-spilleren fra Windows 10 og dermed må du finne alternativet på nettet. Vår favoritt er VLC Media Player.

Støtte av disketter

Disketter er borte for lenge siden, men har du en gammel PC med diskettstasjon eller pleier du å bruke en diskettstasjon via USB må du laste ned ekstra driver for dette fra produsenten. Dette er nemlig fjernet fra Windows 10. Du kan også bruke vår driver-guide for å prøve å finne riktig driver.

You may also like...

7 Responses

 1. Per Simonsen sier:

  Har bare hatt en gigantisk nedtur etter å ha fått Windows 10. Windows 10 klarer ikke å håndtere det video til PC utstyret som fungerte utmerket i Windows 7. Nå sitter jeg der og får ikke spilt over masse gamle VHS opptak som det er på høy tid å få reddet. VHS tape har ikke evig liv. Ringte Microsoft Norge men de kunne ikke hjelpe. De må ha tidenes dårligste kundeservice for måtte vente i mange minutter på svar og når det endelig var min tur så var det for seint å gjøre noe med at de hadde fjernet alle mine e-post kontakter og programmer som var i daglig bruk.

  • Du har selvfølgelig prøvd å finne oppdaterte drivere for Windows 10 på hjemmesiden til produsenten av utstyret, eller? I verste fall har ikke produsenten Windows 10-drivere klare. Din historie er dessverre ikke unik. Et alternativ er å gå tilbake til Windows 7.

 2. Anonym sier:

  Får ikke lagt inn bildene mine på pc en etter at jeg la inn Windows 10

  • Du kan enten installere programvaren som følger med kamera eller finne et program som kan brukes til å overføre bildene. Faststone Image Viewer er et bra program men er usikker på om det kan brukes til denne oppgaven

 3. Ole Jonny Nordby sier:

  Da windows 10 oppdaterte seg her for en tid tilbake mistet jeg mange program som jeg stadig bruker, deriblandt Microsoft Office Professional Plus 2007. Hvordan kan jeg få denne og andre forsvunne program tilbake.. Det er vel ingen mening i at Windows Microsoft først skal fjerne program i en oppdatering, som vi så må kjøpe nye..??

 4. Inger Eriksen sier:

  Hvorfor kan jeg ikke lenger sende e-mail fra Windows 10? Gmail fungerer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *