Fjern programvare effektivt

tools3

Det er en god praksis å fjerne programmer på PC-en du faktisk ikke bruker, både for ytelsen, og for å øke lagringsplassen. Windows har en innebygd funksjon for avinstallasjon av programmer, men det finnes tredjepartsprogrammer som på mange måter er bedre.

Programvare du ikke bruker

Nye PC-er leveres gjerne med massevis av forhåndsinstallerte programmer – mesteparten av slike programmer kommer du aldri til å bruke, og kan med stor fordel fjernes.

Les også: Programvare for optimalisering

Forhåndsinstallerte programmer legger seg gjerne i Windows-oppstarten, og kjøres opp når PC-en startes, og dette er med å bidra til å gjøre PC-en tregere enn den trenger å være. Et alternativ er å fjerne slike programmer i oppstarten, men det er greiest å bare fjerne programmene helt.

Les også: Fjern programmer fra oppstarten

Den innebygde avinstallasjonsfunksjonen i Windows fjerner som regel ikke rester av avinstallerte programmer fra registeret i Windows. Slike rester samler seg opp, og kan gjøre Windows tregere. I tillegg har den innebygde funksjonen tendens til å ikke «finne» alle installerte programmer, og er dermed mindre grundig enn kanskje ønskelig.

Les også: Sikkerhetskopiering
Les også: Gjenopprettingspunkt

Mange av alternative programmer går grundigere til verks, men nettopp derfor bør du både ta sikkerhetskopi av viktige data, og eventuelt definere gjenopprettingspunkt, før du setter i gang.

Hvilke programmer kan du trygt fjerne?

Det er ikke alltid lett å vite hvilket program som er trygt å fjerne, og hvilke som datamaskinen faktisk trenger for å kjøre ordentlig, eller programmer som er kjekt å ha.

Les også: Hvilke programmer kan trygt fjernes?

Er du i tvil om du bør eller ikke bør avinstallere et bestemt program, kan programmet «Should I Remove It?» muligens hjelpe deg med å vurdere saken.

Tredjepartsprogrammer

Dette er programmer som kan brukes i stedet for den innebygde avinstallasjonsfunksjonen i Windows, for å fjerne uønskede programmer.

Ccleaner er et av de mest grundige programmene for fjerning av programmer og rydding på harddisken. Det tilbyr både fjerning av programmer, fjerning av midlertidige filer og rydding i registeret. Les mer om Ccleaner på denne siden.

ccleaner0

Ccleaner er et såpass grundig alternativ, at du trenger egentlig ikke noe annet verktøy for avinstallasjon og rydding i PC-en, men det finnes likevel mange alternativer – disse nevnes her under. Disse kan eventuelt brukes hvis Ccleaner likevel ikke finner et program du ønsker å avinstallere.

Revo Uninstaller er et program for avinstallasjon og opprydding i Windows. Programmet har en rekke tilleggsverktøy, som blant annet kan brukes til å fjerne programmer i Windows-oppstarten, slette internett-spor, og rydde i registeret. Dette er en direktelenke til nedlasting av programmet.

IOBit Uninstaller tilbyr en brukervennlig oversikt over installerte programmer, og muligheten til å fjerne disse. Programmet inkluderer funksjon som fjerner eventuelle rester av avinstallert programvare.

GeekUninstaller er et minimalistisk, men samtidig ganske grundig program for avinstallasjon. GeekUninstaller fjerner rester av programmene fra registeret. Når du kjører programmet, får du opp en liste over installerte programmer – du kan høyreklikke på ett av programmene og velge Uninstall. Programmet støtter Windows XP, Vista, Windows 7 og Windows 8, og både 32-bit og 64-bit Windows, og kan eventuelt kjøres fra en minnepinne.

AppRemover er et alternativ for å fjerne programmer, og da spesielt hvis du har behov for å fjerne flere programmer i samme slengen. Dette programmet går ganske grundig til verks, og skal også fjerne rester av programmer fra registeret i Windows som har tendens til å ligge igjen, hvis man avinstallerer på en mer tradisjonell måte.

AddRemover skal være spesielt effektivt til å fjerne fildelings- og sikkerhetsprogrammer, en type programmer som kan være vanskelig å fjerne. På nettstedet appremover.com finner du en liste over programmer som støttes, det vil si som AppRemover skal kunne fjerne ganske effektivt. AppRemover støtter Windows XP, Vista, Windows 7 og Windows 8.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.