Tidenes sjakk-VM

En sjakkduell ble spillt i Reykjavik, Island – det var en duell mellom russeren (tidligere Sovjet) Boris Spasski og amerikaneren Bobby Fischer. Den ble spillt i 1972 – for 52 år siden – fra 11. juli til 31. august.

Les også: Følg Dataporten på Facebook!

Islendingene kaller begivenheten for «einvígi aldarinner», århundredets duell på norsk. Bobby Fischer ble den første amerikaneren som klarte å bli verdensmester i sjakk ved å slå Boris Spasski. Spillere fra tidligere Sovjet hadde dominert sjakken før denne duellen.

Les også: Bli medlem av Sjakklubben!

Stor begivenhet

Denne unike duellen snudde opp ned på det islandske samfunnet den gangen og førte til store konsekvenser på flere måter. Det var ikke bare at Island fikk stor oppmerksomhet fra verdenssamfunnet, men var også på andre måter positivt for sagaøya. Duellen ble en stor inspirasjon for befolkningen for å lære å spille sjakk og den medførte til et rush av nye stormestere i sjakk på Island i årene etter. Stormester er den høyeste statusen en sjakkspiller kan få.

Utfordreren

Det var Boris Spasski som var verdensmester i sjakk etter å ha vunnet mot Tigran Petrosian i 1969. For å kunne spille VM mot Spasski hadde Fischer vunnet 6 – 0 mot Mark Taimanov, 6 – 0 mot Bent Larsen og 6 1/2 – 2 1/2 mot Tigran Petrosian.

Trist skjebne

Det som skjedde etter duellen viste seg å bli en veldig trist historie for Bobby Fischer. Det startet bra – da han kom til USA etter duellen ble Bobby Fischer superkjendis. Men, så gikk det nedover. Det gikk blant annet ut på at han ikke likte formatet på sjakk-VM.

Han ble mer og mer eksentrisk og han forsvarte aldri verdensmestertittelen og etter å ha bodd mange år på ulike steder i verden bosatte han seg på Island i 2005 og døde i 2008. Han er begravd på et liten kirkegård ved byen Selfoss som ligger 60 km fra Reykjavik. Fischer hadde en personlighet som var provoserende for mange. I en dokumentar (Bobby Fischer Against the World fra 2011) kan vi tydelig se at den psykiske formen ble dårligere på de siste årene som han levde – det var veldig trist å se.

En av tidenes beste, men ikke frisk

Bobby Fischer var et geni på sjakkbrettet og anses som en av tidenes beste sjakkspillere. Ellers i livet, altså i livet utenom sjakken, var det tydelig han ikke var frisk i sjelen.

Partiene

Her kan du gå gjennom sjakkpartienei den store duellen:

 1. Parti 1 – Den store snakkisen var 29…Lxh2. Hvorfor gjorde Fischer dette trekket? Ren frustrasjon? Løper blir fanget av bonden. Det ser ut som en nybegynnerfeil. Spasski vinner.

 2. Parti 2 – Fischer nekter å spille partiet – han er blant annet misfornøyd med for mange kameraer i spillesalen. Spasski får et gratis poeng.

 3. Parti 3
 4. Parti 4
 5. Parti 5
 6. Parti 6
 7. Parti 7
 8. Parti 8
 9. Parti 9
 10. Parti 10
 11. Parti 11
 12. Parti 12
 13. Parti 13
 14. Parti 14
 15. Parti 15
 16. Parti 16
 17. Parti 17
 18. Parti 18
 19. Parti 19
 20. Parti 20
 21. Parti 21

Du finner alle partiene på chessgames.com

Kilde: wikipedia.org

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *