Magnus Carlsen spiller VM i Fischer Random
Fredag 9. januar starter et uoffisielt verdensmesterskap i en spesielle type sjakk som kalles for Fischer Random. NRK har direktesendinger fra sjakkpartiene.

Les også: Verdens beste sjakkcomputer er gratis

Hva er egentlig Fischer Random?

Fischer Random er en type sjakkpartier hvor sjakkbrikkene er plassert på en tilfeldig plass bak bøndene. Denne typen sjakk er også kalt for Chess960, fordi det er totalt 960 mulige måter å plassere brikkene.

Spillet heter Fischer Random fordi det var den legendariske sjakkspilleren Bobby Fischer som fant på dette oppsettet. Han presenterte oppsettet 19. juni, 1996 i Buenos Aires, Argentina.

Plasseringen av sjakkbrikkene er forresten ikke helt tilfeldig. De to løperne skal plasseres på ruter av hver sin farge. Kongen skal plasseres på en rute mellom tårnene. Rokade er fortsatt mulig, men den blir litt anneredes enn i vanlig sjakk – etter rokaden plasseres kong og tårn på samme rutene som i vanlig sjakk, altså ved siden av hverandre. Ellers gjelder vanlige sjakkregler for Fischer Random.

Hvis du er usikker på hvordan du setter på Fischer Random på sjakkbrettet kan du bruke nettstedet chessgames.com – her ordnes oppsettet automatisk.

Hvorfor spilles Fischer Random?

Fischer Random bruker det samme sjakkbrettet som vanlig sjakkparti, men brikkene er altså plassert tilfeldig (med et unntak av bøndene) på sjakkbrettet i starten. Poenget med Fischer Random er at sjakkspillerne ikke kan bruke sin lærte teori om sjakkåpninger, men må stole mer på sin intuisjon og kreativitet.

Fischer Random på Henie Onstad Kunstsenter

Magnus Carlsen spiller Fischer Random Chess mot Hikaru Nakamura. De spiller et uoffisielt verdensmesterskap på Høvikodden i perioden 9.-13. februar med to partier hver dag. Hvert parti starter kl 17 og kampene vil være ferdig til kl 22. Les mer på hok.no

Hjemmesiden for sjakken er frchess.com.

NRK sender direkte

NRK skal etter planen sende direkte fra sjakkpartiene. Her er noen overskrifter fra begivenheten:

Kilder: chess960.net, chessvariants.com, wikipedia.org

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *