VM i Fischer Random

VM i Fischer Random spilles fra tirsdag 25. oktober til søndag 30. oktober 2022 i Reykjavik, Island

Les også: Bli medlem av Sjakklubben!

Hva er egentlig Fischer Random?

Fischer Random er en type sjakkpartier hvor sjakkbrikkene er plassert på en tilfeldig plass bak bøndene. Denne typen sjakk er også kalt for Chess960, fordi det er totalt 960 mulige måter å plassere brikkene.

Les også: Last ned Stockfish

Spillet heter Fischer Random fordi det var den legendariske sjakkspilleren Bobby Fischer som fant på dette oppsettet. Han presenterte oppsettet 19. juni, 1996 i Buenos Aires, Argentina.

Plasseringen av sjakkbrikkene er forresten ikke helt tilfeldig. De to løperne skal plasseres på ruter av hver sin farge. Kongen skal plasseres på en rute mellom tårnene. Rokade er fortsatt mulig, men den blir litt anneredes enn i vanlig sjakk – etter rokaden plasseres kong og tårn på samme rutene som i vanlig sjakk, altså ved siden av hverandre. I tillegg er regelen slik at brikkene plasseres på samme måten bak bøndene både for hvit og for svart, det betyr at brikkeoppsettet er nøyaktig det samme for hvit og svart. Ellers gjelder vanlige sjakkregler for Fischer Random.

Kanskje den største utfordringen i denne typen sjakk er å vite hvordan du gjør rokade, fordi kongen og det ene tårnet er tilfeldig plassert. Hovedregelen er at kong og tårn bytter plass (akkurat som i vanlig sjakk), det vil si dersom kongen er på høyre siden av tårn, da er kongen på venstre siden av tårn etter rokade. Dersom kong og tårn er side ved side, da bytter de plass etter rokade, enkelt og greit.

Hvis du er usikker på hvordan du setter på Fischer Random på sjakkbrettet kan du bruke nettstedet chessgames.com – her ordnes oppsettet automatisk.

Hvorfor spilles Fischer Random?

Fischer Random bruker det samme sjakkbrettet som vanlig sjakkparti, men brikkene er altså plassert tilfeldig (med et unntak av bøndene) på sjakkbrettet i starten. Poenget med Fischer Random er at sjakkspillerne ikke kan bruke sin lærte teori om sjakkåpninger, men må stole mer på sin intuisjon og kreativitet.

Fischer Random på Island

VM i Fischer Random 2022 spille i Reykjavik, Island. Det spilles fra tirsdag 25. oktober til søndag 30. oktober. Det er åtte (8) som spiller om VM-tittelen.

Du finner detaljene på frchess.com.

Denne siden blir oppdatert når VM nærmer seg!

NRK sender direkte

NRK har direktesendinger fra VM i Fischer Random.

Nyttige lenker

Kilder: chess960.net, chessvariants.com, frchess.com, wikipedia.org

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *