VM i Fischer Random er i gang

I dag fortsetter det offisielle verdensmesterskapet i en spesielle type sjakk som kalles for Fischer Random. Det er semifinalene som spilles i dag.

Les også: Verdens beste sjakkcomputer er gratis

Hva er egentlig Fischer Random?

Fischer Random er en type sjakkpartier hvor sjakkbrikkene er plassert på en tilfeldig plass bak bøndene. Denne typen sjakk er også kalt for Chess960, fordi det er totalt 960 mulige måter å plassere brikkene.

Spillet heter Fischer Random fordi det var den legendariske sjakkspilleren Bobby Fischer som fant på dette oppsettet. Han presenterte oppsettet 19. juni, 1996 i Buenos Aires, Argentina.

Plasseringen av sjakkbrikkene er forresten ikke helt tilfeldig. De to løperne skal plasseres på ruter av hver sin farge. Kongen skal plasseres på en rute mellom tårnene. Rokade er fortsatt mulig, men den blir litt anneredes enn i vanlig sjakk – etter rokaden plasseres kong og tårn på samme rutene som i vanlig sjakk, altså ved siden av hverandre. Ellers gjelder vanlige sjakkregler for Fischer Random.

Hvis du er usikker på hvordan du setter på Fischer Random på sjakkbrettet kan du bruke nettstedet chessgames.com – her ordnes oppsettet automatisk.

Hvorfor spilles Fischer Random?

Fischer Random bruker det samme sjakkbrettet som vanlig sjakkparti, men brikkene er altså plassert tilfeldig (med et unntak av bøndene) på sjakkbrettet i starten. Poenget med Fischer Random er at sjakkspillerne ikke kan bruke sin lærte teori om sjakkåpninger, men må stole mer på sin intuisjon og kreativitet.

Fischer Random på Henie Onstad Kunstsenter

VM i Fischer Random spilles fra 27. oktober til 2. november. Kvartfinalene er allerede blitt spilt 4. til 5. oktober. Nå er det kun semifinalene som gjenstår. Les mer på hok.no

Hjemmesiden for VM

Hjemmesiden for VM i Fischer Random er frchess.com. Denne nettsiden går dessverre i den samme fellen som mange andre nettsider. De som har lagd nettsiden mener at design er viktigere enn brukervennlighet. Her mangler det rett og slett grunnleggende informasjon.

Det er spesielt følgende vi savner på nettsiden:

  • Det mangler informasjon om hvor VM faktisk spilles, altså i Henie Onstad Kunstsenter.
  • Det mangler en oversikt over hvem som spilte kvartfinaler og tidligere runder.
  • «Slow rapid» og «fast rapid» er ikke forklart nærmere. De viser kun til et langt PDF-dokument med reglene.
  • Poengene er ikke oppdatert kontinuerlig etter hver runde.
  • Det mangler lenker til partiene som er blitt spillt i tidligere runder.

Vi måtte bruke Google for å finne partier fra tidligere runder. Her finner du partiene:

Du finner spilleplanen på frchess.com/schedule.

Partiene vises direkte på twitch.tv/chess og på chess24.com.

NRK sender direkte

NRK skal etter planen sende direkte fra sjakkpartiene. Kampstart er 16:30.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *