Slik finner du riktig WordPress-tema!

Du driver en WordPress-nettside eller en blogg og skal velge et passende tema. Dette er kanskje det viktigste valget du gjør, fordi det er temaet som avgjøre utseende, og i tillegg i stor grad hvilke funksjoner som er innebygd. Vi hjelper deg med å velge riktig tema for din nettside/blogg!

Les også: WordPress-skolen

Hvis ikke utseendet på nettsiden er så viktig for deg kan du bare beholde standardtemaet i WordPress – dette er i skrivende stund temaet Twenty Seventeen. I så fall trenger du ikke å bytte tema.




Et viktig valg for mange

Valg av et WordPress-tema er kanskje den viktigste avgjørelsen, og samtidig den vanskeligste for nettsiden din. Den gode nyheten er at det er veldig enkelt å skifte tema i WordPress.

Skal du bytte tema er det bare å aktivere et nytt tema via «Utseende, Temaer og aktiver» i kontrollpanelet i WordPress – da er det gamle temaet automatisk deaktivert, Du kan med andre ord prøve deg frem med nye temer, uten å risikere å ødelegge innholdet på nettsiden/bloggen din.

Det enkle er ofte det beste

Valg av et WordPress-tema er avhengig av hva du skal bruke nettsiden/bloggen din til? Skal det være en enkel blogg, kan du bruke standardtemaet som er innebygd og allerede aktivert – da trenger du ikke å tenke mer på den saken.

Viktige faktorer ved valg av et tema

Når du skal velge et riktig tema, er det ikke bare å velge et tema av god kvalitet, men du må også finne et tema som passer for din nettside/blogg.

Her får du noen tips:

  • Planlegging kan hjelpe – tenk på hva du vil ha
    Prosessen ved å velge et tema kan være en tålmodighetsprøve – det finnes jo tusenvis av gratis temaer på nettet. Hvilket tema passer til ditt formål? Hvis du vet sånn noenlunde hva du egentlig vil ha, kan det gjøre prosessen enklere.

    Før du starter prosessen ved å se på demo/forhåndsvisning av temaer, kan det være lurt å lage en skisse av drømmetemaet ditt. For eksempel, bør designen være komplisert (venstre meny, høyremeny, toppmeny, bunnmeny) eller superenkel (ingen meny), eventuelt en design mellom de to? Dette kan være lurt å vurdere på forhånd.

    Videre kan du tenke på et tema i forhold til hvor mange funksjoner du ønsker. Noen temaer er veldig enkle, og leveres med et minimalt antall funksjoner (gjerne i form av widgeter), mens andre har ekstra mange funksjoner.

    Temaer leveres også med ulike muligheter til å finjustere utseendet. Noen er veldig lite fleksible, mens andre tilbyr et stort antall muligheter til å skreddersy utseendet. Det kan være lurt å lese litt om temaet først, før du eventuelt aktivere det, og kanskje til slutt bestemmer deg for å beholde det.

  • Gå for kvalitet
    Det finnes et enormt utvalg av temaer, og det er klart at mange av disse har god kvalitet, mens andre er dårlige. Hvordan kan du bedømme kvaliteten på et tema? Her er det flere ting som spiller inn.

    • Oppdateres ofte
      Temaer som oppdateres regelmessig, er gjerne temaer av god kvalitet, fordi utvikleren sørger for å forbedre temaet.

    • Popularitet
      Temaer som har høy nedlastingstall, kan være gode, fordi mange brukere liker dem.

    • Les tilbakemeldinger
      Du bør absolutt lese tilbakemeldinger fra brukere av et aktuelt tema. Dette er en fin måte å filtrere bort dårlige temaer, men kan også brukes til finne de beste temaene.

    • Gratis/betalversjon
      Et tema du betaler for, kan være av god kvalitet, fordi utvikleren har midler til å vedlikeholde temaet. Dette er selvfølgelig ikke alltid riktig, men som regel så stemmer dette. Har du funnet et tema som er perfekt for deg, kan det lønne seg å kjøpe det.

    • Responsive tema
      Ønsker du at nettsiden/bloggen din skal fungere på alle enheter, bør du velge et tema som har responsive design. Et slikt tema gjør at nettsidens utseende blir tilpasset, alt etter om brukeren for eksempel bruker en PC, et nettbrett, eller en mobiltelefon, for lese nettsiden din.

      Hvordan vet du om et WordPress-tema er responsive? Dette står gjerne i spesifikasjonen om det aktuelle temaet.

WordPress har innebygd søkemulighet

WordPress har en innebygd søkefunksjon for temaer – den finne du via «Utseende, Temaer, Legg til nytt».

add_theme1

Her finner du flere alternativer:

  • Fremhevede
    Dette er temaer som WordPress har valgt å fremheve, fordi disse temaene anses som nyttig for brukere flest.

  • Populære
    Dette er temaer som andre WordPress-brukere har lastet ned eller aktivert.

  • Siste
    Nye WordPress-temaer.

  • Funksjonalitetsfilter
    Her kan du bruke et filter for å søke etter et passende tema, med funksjoner og layout du er på jakt etter.

    add_theme2

    Du kan blant annet spesifisere layout, for eksempel antall kolonner, og farge. Videre kan du definere egenskaper, for eksempel egendefinerte funksjoner.

    Husk å trykke på «Bruk filtre»-knappen for å kjøre søket!

Du vil da få opp en rekke temaer, men før du installerer, bør du velge forhåndsvisning, slik at du kan vurdere om et aktuelt tema passer for deg. Du kan også velge «Detaljer og forhåndsvisning» slik at du kan lese mer om det aktuelle temaet, for du eventuelt installerer det, og aktiverer.

add_theme4

Mange temaer du finner på nettet har gjerne en demo-versjon, da kan du prøvesmake for du eventuelt installerer. Installere gjerne flere temaer du mener er interessante, og aktiver temaer som er aktuelle kandidater. Du kan på svært enkel måte aktivere et nytt tema uten at dette ødelegger innholdet på siden din.

Her finner du temaer

Det finnes veldig mange nettsider, søkemotorer og portaler som er laget spesielt for å finne WordPress-teamer. Her er noen av de beste:

Før vi ramser opp masse nettsteder som tilbyr nedlasting av WordPress-temaer, starter vi med å anbefale WordPress.org – her finner du nemlig mange god temaer, og det beste av alt, de er organisert i et system som gjør det enklere å velge et tema som passer for nettopp deg.

Når du er inne på en nettside for et bestemt tema, får du følgende faner, som gjør det lettere å foreta et valg. Det kan absolutt lønne seg å ta deg god tid for å vurdere om et tema kan være aktuelt:

  • Description
    Her finner du en formell beskrivelse av et bestemt tema.

  • Stats
    Dette er en statistikk over hvor mange som har lastet ned dette temaet. Dette kan være en indikator på hvor populært temaet er, og det er ofte slik at populære temaer er gode temaer, men det stemmer ikke alltid.

  • Support
    Her har du muligheten til å legge inn et spørsmål om dette bestemte temaet. Denne fanen er lite aktuell for deg som ikke har prøvd temaet.

  • Reviews
    Her får du tilbakemeldinger fra reelle brukere, som har brukt det aktuelle temaet. Dette er kanskje den viktigste fanen, og som kan hjelpe deg med å avgjøre om dette temaet er noe å satse på.

  • Developers
    Navn på personer som har laget temaet, og hvilken versjon temaet befinner seg på akkurat nå.

Her finner du flere samlinger med WordPress-temaer:

Hvilket WordPress-tema er dette?

En måte å finne et WordPress-tema som kan være riktig for deg, er å oppdage en WordPress-nettside som bruker et tema som du synes ser bra ut. Det finnes tjenester som kan brukes til å avsløre hvilket tema en Wordress-nettside bruker – les mer.

Lag et child-tema

Et alternativ er å kopiere et annet tema, og lage din egen utgave av dette temaet. En fin måte å ordne dette på er å lage et såkalt child-tema – les mer.

Lag ditt eget tema

Ønsker du full kontroll, kan du selv lage ditt eget WordPress-tema, slik du selv ønsker. Dette krever imidlertid kompetanse med kodng på HTML, CSS og PHP. Du får starthjelp i vår guide.

Før du skifter tema

Selve prosessen ved å skifte et WordPress-tema er superenkel, det kan likevel være lurt å ta visse forholdsregler, før du setter i gang.

  • Det aller første du bør gjøre er å ta backup av WordPress – les mer.

  • Det kan være lurt å notere hva slags funksjoner du bruker i nåværende tema. Det er nemlig slik at ikke alle temaer leveres med samme funksjoner. Du kan også notere tilleggskoder som shortcodes, Widgeter, og eventuelle andre.

  • Du bør sørge for at et nytt tema støtter funksjoner og utseende du bruker i nåværende tema, med mindre du ønsker å gjennomføre dramatiske endringer i nettsiden din.

  • Du kan gjerne aktivere vedlikeholdsmodus i WordPress, før du setter i gang – les mer.

Kilder: Thethemefoundry.com, Wpcandy.com, Wpbeginner.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *