Hva er best av analoge eller digitale bilder? Her er testen som avslører!

Det er ikke lenger mange som tar bilder med analog film, men hva gir egentlig den beste bildekvaliteten? Fotografen A.B. Watson fra New Zealand har testet nettopp dette og han har kommet frem til en konklusjon.

Les også: Analog foto er ikke død

Testoppsettet

Fotografen har laget en Lightroom-preset (forhåndsinnstilling) som han mener ligner 96 prosent på hans favoritt analog film, nemlig Kodak Tri-X 400. Denne forhåndsinnstillingen er laget spesielt for hans kamera.
Fotografen sørget for å ta bildene med den analoge Kodak Tri-X filmen slik at de er så like de digitale bildene som mulig. De analoge bildene ble tatt med Leica M6 med 50mm Summilux f/1.4 ASPH objektiv. De digitale bildene ble tatt med det samme objektivet med Leica M (Typ-240).

Bildene ble tatt med begge kameraene (det analoge og det digitale) og kameraene brukte det samme objektivet, det vil si objektivet ble byttet fra den ene til det andre kameraet før et bilde ble tatt. De brukte de samme innstillingene. Bildene ble til slutt sammenlignet i Adobe Lightroom.

Farger og toner ble justert med ColorChecker og DNG Camera Calibration. Den analoge filmen Kodak Tri-X 400 ble fremkallet og skannet med Fuji Frontier 3000 skanner ved 300 dpi. Den ananloge filmen ble skannet for å ligne på størrelsen av Leica M (type 240) RAW.

Det ble tatt flere bilder ved forskjellige lysforhold. Du finner resultatene på petapixel.com. Hensikten med denne testen er at du skal selv kunne se hviket bilde som er bedre, det vil si av bildene som vises ved siden av hverandre.

Konklusjon: digitale bilder er bedre enn analoge

Personen som gjennomførte denne testen, altså A. B. Watson, mener de digitale bildene er bedre enn de analoge. Watson mener de analoge bildene ikke har samme «dynamic range» som de digitale. Watson mener analog film likevel har sin plass for fotograf.

Kilde: petapixel.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.