Filbehandlere for Windows

multi_commander

Windows leveres med eget innebygd Utforsker-program, men det finnes alternativer som er bedre, og som også er gratis eller rimelige. Vi har en favoritt, men vi presenterer også et annet programmet som er meget populært hos mange.

Utforsker henger etter
En skikkelig filbehandler er kanskje det viktigste programmet i Windows, bortsett fra nettleseren.

Les også: Gratisprogrammer (blant annet flere Utforsker-alternativer)

Derfor er det overraskende at Windows Utforsker er fortsatt såpass fattig med funksjoner, og at det har et såpass lite innovativt grensesnitt.

Utforsker i Windows 8

Utforsker i Windows 8 heter visstnok Filutforsker, og det har skjedd en del endringer sammenlignet med Utforsker i Windows 7.

En av nyheten i Utforsker i Windows 8, og den som er mest øyenfallende, er at programmet nå har fått et menysystem som ligner på det som finnes i Microsoft Office, nemlig «ribbon», en bred plate øverst i grensesnittet, med klikkbare ikoner.

w8_ex2

Du finner forskjellige verktøy, avhengig av hvilken fane du trykker på. Her er det fem faner:

 • Fil – gir tilgang til mapper og filer, altså kan du bla i disse.

 • Hjem – her finner du tradisjonelle Utforsker-verktøy. Du kan blant annet kopiere, klippe, slette, og gi filer eller mapper nytt navn, og så videre.

 • Del – her kan du dele mapper eller filer til Hjemmegruppe, eller til bestemte personer. Her finnes også verktøy som brenn på plate, og ZIP.

 • Visning – her kan du kontrollere visningen i Utforsker, det vil si størrelsen på ikoner, sortering, og vis/skjul elementer.

 • Behandling – her finner du blant annet mulighet for lysbildefremvisning.

Utforsker i Windows 8 har altså fått en rekke nyttige ekstraverktøy, sammenlignet med Utforsker i Windows 7. Det vi fortsatt savner er todelt grensesnitt.

Total Commander

Total Commander er en populær Utforsker-utfordrer, men det er et «Shareware»-program, det vil si det er ikke gratis – du kan prøve det før du eventuelt kjøper det.

total_comander

Dette er noen av funksjonene i Total Commander:

 • Fanebasert grensesnitt.
 • Miniatyrvisning.
 • Tosidet vindu.
 • Finnes i flere språkversjoner, inkludert norsk.
 • Avansert søkefunksjon.
 • Mulighet for sammenligning av filer.
 • Støtter ZIP, ARJ, LZH, RAR, UC2, TAR, GZ, CAB og ACE.
 • Innebygd FTP-funksjon.

Du finner en liste over funksjonene på denne siden.

Nedlasting Total Commander finner du på ghisler.com – programmet er ikke gratis, men det kan prøves gratis i 30 dager. Det finnes i flere prismodeller, det rimeligste alternativet koster 44 USD.

Multi Commander

Det finnes et gratis alternativ til Total Commander, og som har mange av de samme funksjonene. Vi snakker om Multi Commander, et program som er fanebasert, har et tosidet grensesnitt, og kan skreddersys etter brukerens behov og ønsker – les mer.

multi_commander

Total Commander vs Multi Commander

Hva er egentlig forskjellen mellom disse to programmene?

Fordelen med Multi Commander er selvsagt at det er helt gratis. Funksjonsmessig er det ikke mye som skiller, i hvert fall funksjoner man ønsker i et Utforsker-program. Total Commander har en del «dilldall» som blant annet en mulighet til å endre Start-menyen i Windows.

Brukergrensesnitttet er noe renere i Total Commander, og dette programmet finnes også i norsk språkversjon. En annen fordel med Total Commander, sammenlignet med Multi Commander, er at det er enklere å sette opp under installasjon.

You may also like...

1 Response

 1. Jeg skal skrive et par enkle brev, men huske ikke hvordan jeg kommer ikke inn.Takknemlig for hjelp.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *