Fiks Windows på 1-2-3!

Synes du Windows begynner å ble tregere? Nå kan du gjøre noe med det! På denne siden får du informasjon og tips om innstillinger og tiltak som kan brukes til å optimalisere Windows. Tipsene du finner her er såpass enkle at de passer for alle.
Les også: Den store Windows-guiden

Er det lenge siden du har ryddet på PC-en din, er det mye du kan tjene på dette i form av raskere PC! Dette gjelder også for deg som har kjøpt en ny PC, fordi en slik PC har gjerne mange programmer forhåndsinstallert, programmer du kommer aldri til å bruke og som gjør datamaskinen tregere.

Er du ute etter tredjepartprogrammer som gjør denne jobben enklere og/eller mer effektivt – finner du slike i vår oversikt.

Før du setter i gang

Før du setter i gang med oppryddingen, bør følgende rutiner være på plass: Ta regelmessig sikkerhetskopi av viktige data, og sørg for å holde Windows oppdatert.

Videre kan det være lurt å skanne PC-en for skadelige programmer, for eksempel hvis Windows begynner å oppføre seg unormalt. Les mer om dette i vår guide om antivirus.

1. Avinstaller programmer og rydd i oppstarten

ccleaner1

Du kan med fordel fjerne programmer du ikke har bruk for. Hvis du har kjøpt en ny PC, er sjansen stor for at denne er pakket med masse forhåndsinstallert programvare du aldri kommer til å bruke.

Det kan være lurt å ta en runde med avinstallasjon av disse – de legger seg gjerne i Windows-oppstarten, og gjør Windows tregere enn den kunne vært. Dette kan du gjøre med den innebygde avinstallasjonsfunksjonen via Kontrollpanel, eller du kan gå grundigere til verks ved å bruke tredjepartprogrammer – du finner en oversikt i vår guide om fjerning av programmer. Vi anbefaler spesielt programmet Ccleaner for å rydde på PC-en – les mer i vår Ccleaner-guide.

Er du usikker hvilke programmer du bør avinstallere, finnes et gratisprogram som hjelper deg med å ta en slik avgjørelse – les mer i vår guide om programmer du trygt kan fjerne.

Rydd i oppstarten
Det kan også være lurt å fjerne programmer i oppstarten, det vil si programmer som kjører opp samtidig som Windows starter. Nye PC-er pleier å ha mange programmer forhåndsinstallert.

Problemet er at brukeren vil sannsynligvis aldri bruke halvparten av de forhåndsinstallerte programmene, og mange av programmene vil starte samtidig som Windows starter – dette gjør PC-en tregere enn den trenger å være. Dette kan du gjøre noe med – les mer i vår guide om oppstarten. Vi anbefaler programmet Autorun Organizer.

2. Diskopprydding

Diskopprydding dreier seg om fjerning av overflødige filer i Windows, som samler seg opp i det du bruker PC-en.

diskopprydd1

Dette er en funksjon som er innebygd i Windows – du finner den via Start-menyen, Alle Programmer, Tilbehør, Systemverktøy. Hvis du har Windows 8 eller Windows 10 kan du få opp denne funksjonen via søk (hurtigtasten Windows+C), og søk deretter på Diskopprydding.

Det er en funksjon som kan brukes til å fjerne uønskede filer, og som frigjør langringsplass. Du velger først hvilke stasjon som skal ryddes, trykker på OK og programmet vil nå sette i gang en prosess for å vurdere hva som eventuelt kan ryddes bort.

Denne prosessen vil ta rundt ett minutt. Du vil deretter få opp et vindu som gir deg muligheten til å velge hva som skal fjernes. Du setter en hake ved det som du ønsker at skal fjernes. Det er kanskje ikke lett å avgjøre hva som skal fjernes, men det er greit å fjerne ting som data i papirkurven, midlertidige internett-filer og midlertidige filer.

Hvis du har oppgradert Windows 7 eller Windows 8 til Windows 10 kan du velge å fjerne tidligere installasjonsfiler for Windows 10. Dette er filer som tar kjempestor plass, så her får du mye lagringsplass tilbake. Bare husk at du kan ikke angre på oppgradering hvis du sletter disse filene.

3. Diskdefragmentering

defrag0
Etter hvert som filer lagges til harddisken og slettes, vil det bli mer rotete på harddisken, noe som på sikt vil redusere ytelsen og redusere lagringsplassen. Dette kan du fikse ved å defragmentere harddisken.

Les også: Defragmentering

Diskdefragmentering trenger ikke å kjøres ofte, dette avhenger av hvordan og hvor mye du bruker PC-en – det holder med noen ganger i året.

Du finner funksjonen via Start-knappen, Alle programmer, Tilbehør, Systemverktøy, Diskdefragmentering. Hvis du har Windows 8, kan du få opp denne funksjonen via søk (dra med fingeren til høyre på skjermen, eller bruk hurigtasten Windows+C), og søk deretter på Diskdefragmentering eller Defrag.

Les mer om defragmentering i vår guide.

Ekstratips: Frigjør mer lagringsplass

Begynner PC-en din å få dårlig med lagringsplass? Det finnes ganske mange tiltak som kan brukes til å skaffe mer plass uten å kjøpe flere disker. Du kan blant annet slette midlertidige filer, fjerne apper du ikke bruker og slette midlertidige installasjonsfiler. Du finner detaljene i vår guide.

Har du problemer med Windows 10?

Har du oppgradert til Windows 10 og opplever problemer etter oppgradering? Du finner flere tips i vår guide.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *