Slik feilsøker du WordPress
Fungerer ikke WordPress som den skal? Er den blitt treg, får du feilmelding eller er den rett og slett nede? Her får du en rekke tips som kan brukes til å fikse WordPress-problemer. Du får også tips om verktøy som kan brukes til å finne eventuelle feil.
Hva kan gå galt?
Hva er det egentlig som kan gå galt med WordPress? Erfaringsmessig kjører WordPress ganske lenge uten problemer, og de fleste brukere vil ikke oppleve noen problemer. Flere ting kan likevel gå galt.
Les også: WordPress-skolen
Les også: Her får du WordPress–hjelp!
Et typisk problem er at du har installert for mange utvidelser, eller at enkelte utvidelser er dårlige. Et annet typisk problem er at WordPress ikke finner databasen.
Feil under installasjon
Det som kan skje under installasjon av WordPress, er at WordPress ikke får kontakt med databasen. Dette er veldig enkelt å løse – du kan redigere filen wp-config.php – les mer.
For mange utvidelser?
Hvis nettsiden eller bloggen din er blitt unormalt treg, har du kanskje aktivert for mange utvidelser. Kanskje du får feilmeldinger i nettsiden/bloggen din, eller på kontrollpanelet i WordPress? I verste fall kan WordPress finne på å gå ned – da er det sannsynligvis databasen som er utilgjengelig eller ødelagt.
Dette er en liste over viktige ting du bør gjøre – de enkle tingene først. Det er egentlig ikke noen spesiell rekkefølge på disse forslagene:
-
Oppdater!
Sørg for å oppdatere både WordPress, temaer og utvidelser – les mer. -
Deaktiver
Deaktiver utvidelser du faktisk ikke bruker. -
Avinstaller
Har du fortsatt problemer med WordPress, kan du avinstallere både utvidelser og temaer, én etter én, for å se om det hjelper. Du kan i verste fall prøve å rydde bort alle utvidelsene. -
Aktiver et annet tema
Prøv å aktivere et annet tema, gjerne standard-temaet. -
Gjenopprett WordPress
Er du så heldig at du har tatt backup av WordPress, kan du prøve å gjenopprette – les mer. -
Fiks databasen
WordPress-databasen kan være utilgjengelig eller korrupt – du kan prøve å reparere databasen – les mer. -
Problemer med en utvidelse
Hvis en utvidelse slutter å virke kan det være feil i databasen. Dette kan repareres manuelt – les mer i vår WordPress – tips og triks.
Er nettsiden din blitt angrepet?
En WordPress-nettside trenger ikke å være blant de mest populære for å bli utsatt for angrep. DDoS-angrep er ganske vanlige, og ofrene er som regel mer eller mindre tilfeldige. Les mer om dette i vår guide om sikkerhet i WordPress.
Verktøy for avanserte brukere
WP_DEBUG er ett av mange verktøy som kan brukes til å lete etter feil i WordPress. WP_DEBUG er en PHP-konstant, som kan brukes til å starte såkalt «debug»-modus, altså feilsøkemodus i WordPress. Bruken av WP_DEBUG vil føre til visning av feilkoder, dersom noe er galt, og den bør derfor ikke brukes på nettsteder som er oppe, men gjerne på lokale tester.
WP_DEBUG har standardverdien «false», altså hvis det ikke er noen feil i WordPress, og den er vanligvis definert som «true» i wp-config.php-filen i utvikling av WordPress.
Verdiene er definert med disse kommandoene. En av disse legges i filen wp-config.php:
define(‘WP_DEBUG’, true);
define(‘WP_DEBUG’, false);
Dersom du velger «true», blir standardinnstillingene for error_reporting i php.ini file overskrevet, og du har da valgt å vise alle feilmeldinger.
Les mer om bruken av WP_DEBUG på codex.wordpress.org.
Utvidelser for utviklere
Det finnes en rekke utvidelser for avanserte brukere, det vil si brukere som driver med utvikling av og for WordPress og/eller styrer en WordPress-nettside med manger brukere. Hvis du er nybegynner når det gjelder WordPress, bør du nok ikke bruke disse verktøyene – det kan rett og slett bli for komplisert.
-
Stream er en utvidelse for deg som er admin for mange brukere. Den kan brukes til å overvåke aktiviteten til mange WordPress-brukere.
-
Query Monitor er en WordPress-utvidelse som kan brukes til å feilsøke databaser og andre ting i WordPress.
-
Developer er en WordPress-utvidelse som kan brukes til optimalisere utviklingsmiljøet i WordPress. Her får du tilgang til en rekke verkøy som kan være nyttige for WordPress-utviklere.
-
Firebug er et utviklerverktøy for nettleseren Firefox. Den kan brukes til å feilsøke blant annet HTML, CSS og Javascript.
-
Web Developers Toolbox – her finner du en rekke verktøy for nettleseren Firefox, for webutviklere.
-
Chrome Developers Tool er en samling av verktøy for webutviklere for nettleseren Google Chrome. En del av disse verktøyene skal være innebygd i Chrome, hvis du har den nyeste versjonen av nettleseren.
-
P3 (Plugin Performance Profiler) er en WordPress-utvidelse som kan brukes til å teste ytelsen av WordPress-utvidelser du bruker. Hvis noen av utvislene dine gjør nettsiden din tregere enn den kunne vært, kan du altså finne ut av dette.
-
Pingdom Website Speed Test er en nettsiden som kan brukes til å teste ytelsen på andre nettsider.
-
Google PageSpeed Insights er en nettside som analyserer andre nettsider, og som kommer med forslag til forbedringer.
-
WebPageTest.org er en nettside som måler ytelsen på andre nettsider.
-
Sitespeed.io er et verktøy som måler ytelsen på nettsider.
Kilder: WordPress.org (1), WordPress.org (2), Carriedils.com
Siste kommentarer