Introduksjon til nattfotografering

woodworld

Det dreier seg om å ta bilder ute i mørket (om kvelden eller natta), og fanget det lille lyset som finnes, og det byr på spesielle utfordringer, men også fantastiske stemninger.

Prøv høy ISO…

For mange er dette den mest spennende tiden av døgnet, ikke minst fotomessig. På dette tidspunktet er det lite lys, og da kan det være lurt å øke ISO-verdien – eksperimenter med verdier mellom ISO 800 til 1600, jo mørkere det er jo høyere ISO-verdi. En av ulempene med høy ISO er imidlertid støy i bildene, men mange av de nyere kameraene klarer dette ganske bra.

…eller bruk stativ

Det beste alternativet er egentlig å bruke stativ selv om det ofte kan være upraktisk. Fordelen er at du reduserer støy i bildene – du kan bruke lang eksponeringstid, for eksempel 5 til 30 sekunder, eller lengerog, og lav ISO (100 eller 200). Du kan også prøve eksponeringskompensasjon, med en faktor på +1 eller +2, hvis det blir for mørkt, eller kompanser den andre veien, altså -1 til -2, hvis bylysene er for lyse. Les mer om kompensasjon i vår guide om eksponering

decembersun

Bruk raw-format!

Ta bildene i Raw-format, fordi da har du bedre kontroll over resultatet i etterbehandling. Les mer om raw-formatet i vår guide.

Bruk manuell-modus på kameraet, fordi da har du full kontroll over både lukker og blender. Les mer om dette i våre guide om eksponering.

 

Video

Det finnes ganske mange gode videoer som kan brukes både for informasjon, men også for inspirasjon. Her har vi samlet noen av de beste.

Night Photography

Jesse Levinson forteller om fotografering om kvelden og natten. Dette er en gjesteforelesning for Marc Levoy som har lagt ut en lang forelesning om digital fotografering. Les mer i vår oversikt.

Night Photography: Finding Your Way in the Dark

Nattfotografering kan bli magisk. I denne videoen forteller Scott Martin og Lance Keimig om sine erfaringer:

Night Photography: Finding your way in the dark from Walley Films on Vimeo.

Pixels After Dark: Shooting the Night

Fotograf Jeff Cable har en stor lidenskap for fotografering i mørket, spesielt etter solnedgang. I denne videoen gir Jeff masse tips i et foredrag som er har en varighet på over én og en halv time.

The Magic of Light Painting

Interessant video med Tim Cooper, som handler om å male med lyset:

Nyttige lenker som handler om å ta bilder i mørket:
You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.