Falsk omtale er gull verdt for svindlere

Svindelforsøk kommer i ulike former. Det kan være falsk e-post som forteller at PC-en vår blir dårlig hvis ikke vi installerer en app, eller det kan være at du får en telefon som sier at det er noe galt med PC-en din.

Les også: Beskytt PC-en mot løsepengevirus

Falsk omtale er verste fall en type svindel, det vil si positiv omtale om et produkt eller en tjeneste, men en slik omtale er ikke ærlig. Du får et annet produkt enn du trodde.

Mer vanlig enn du tror

Problemet med falsk omtale er mer vanlig enn du kanskje tror. Du blir jo påvirket dersom et produkt eller en tjeneste får meget god omtale. Mange av oss bruker omtale/tilbakemelding som en veiledning for et kjøp eller en nedlasting. En positiv omtale fra en tilfeldig leser ser ut som uavhengig omtale, men dette stemmer ikke alltid.

Ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av selskapet BrightLocal stoler 84 prosent av forbrukere på tilbakemeldinger fra andre lesere. Dette er jo et ganske høyt tall – det betyr at de fleste av oss stoler på omtale fra personer vi ikke kjenner. Denne undersøkelsen viser hvor viktig tilbakemeldinger er for bedrifter som tilbyr varer og tjenester.

Hvem lager falsk omtale?

En del av falsk omtale er laget av roboter (kunstig intelligens), men mesteparten lages faktisk av levende personer. Problemet med robot-omtale, sett fra svindlernes side, er at store aktører som Amazon gjennomskuer som regler denne typen omtale. Alt kan jo kjøpes, og det gjelder også god omtale om et produkt eller en tjeneste. Det finnes personer som tjener penger på å gi god omtale.

Hva kan du gjøre?

Det er slett ikke enkelt å se om en omtale er falsk eller ekte – det er som regel ikke mulig. Det du kan gjøre er rett og slett å google produktet/tjenesten og hente tilbakemeldinger fra flere steder. Dette er selvsagt avhengig av hvor stort produktet/tjenesten er. Er det en app kan du bare laste den ned og prøve selv. Er det derimot et større produkt bør du basere valget på flere enn ett sted. Poenget er å være bevisst på at omtale om et produkt ikke alltid er ekte.

Kilder: howtogeek.com, brightlocal.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *