Facebook-grupper avmystifisert

Du har sikkert observert dem og du er kanskje medlem av en eller flere grupper, men det er flere ting ved gruppene som ikke er lett å forstå, for eksempel at medlemmer i grupper får ulike typer merker. Hva er dette og hvordan får du et merke? Denne artikkelen skal forsøke å gi deg svarene.

Les også: Nyttige Facebook-tips

Det er sikkert ikke alle som er klare over det, men hvem som helst kan opprette en gruppe på Facebook.

Det er likevel først når en gruppe får medlemmer at en aktuell gruppe har et potensiale for å bli aktiv, det vil si aktiv i betydningen at medlemmene skriver innlegg i gruppen og at medlemmene skriver kommentarer.

Det er nemlig slik at en Facebook-gruppe har mindre mening hvis medlemmene i gruppen ikke er aktive.

Hvorfor bli medlem av en Facebook-gruppe?

Hva er vitsen med Facebook-grupper? Har ikke du oppdaget Facebook-grupper går du glipp av noe vesentlig! En Facebook-gruppe er en gruppe med personer som har en Facebook-konto. Dette er gjerne personer som har samme interesse eller som er opptatt av det samme, for eksempel foto. Det kan handle om alt mellom himmel og jord, men det kan for eksempel være brukerstøtte for et produkt eller en gruppe for å dele og diskutere bilder – det er kun fantasien som setter grenser. Dette er både lærerikt og moro for medlemmer!

Slik blir du et medlem av en gruppe

Du går til en aktuell gruppe og klikker på «Bli medlem av gruppen». Du må så eventuelt vente på at du blir godkjent som en medlem av gruppen før du blir et aktivt medlem. Dette er avhengig av innstillinger for den aktuelle gruppen.

Hvordan finner jeg relevant gruppe?

Du kan starte med å søke i søkevinduet øverst til venstre, du kan for eksempel bruke søkeordet foto. Trykk på Enter-tasten på tastaturet. Deretter kan du klikke på Grupper fra menyen som dukker opp nest øverst på Facebook. Du kan eventuelt filtrere søkeresultatet via menyen til venstre.

Du kan også klikke på Grupper-menyvalget til venstre under Utforsk. Her finner du grupper som dine Facebook-venner er medlemmer av, du finner grupper som er foreslått for deg og du finner grupper i forskjellige kategorier.

Hva er et merke?

Et Facebook-merke er et mystisk fenomen som det ikke er mye informasjon om på Facebook. Det er uklart hvorfor Facebook ønsker å mystifisere disse merkene, men vi gir deg en bedre oversikt i denne guiden.

Merkene dukker opp under brukernavnet ditt i Facebook-grupper. Hensikten med disse merkene er todelt:

 • Å organisere medlemmer i grupper som administratorer, nye medlemmer og andre.

 • Noen av merkene er en slags «belønning» for brukere som er aktive i ulike Facebook-grupper, for eksempel samtalestarter og medstifter.

Det som gjør denne saken mystisk er at Facebook har lagt ut svært lite informasjon om disse merkene. Den tilsynelatende eneste måten å se et merke er når et medlem i en Facebook-gruppe får det aktuelle merket.

Hvor mange «merker» finnes?
Det finnes altså ingen oversikt over dette på hjelpesidene til Facebook. Vi har rett og slett funnet ut dette av erfaring:

 • Administrator – administratorer for en bestemt gruppe.

 • Moderator – brukere som modererer en bestemt gruppe.

 • Medstifter – nye medlemmer i en nyopprettet gruppe som legger inn ett eller flere innlegg i starten. Merkelig nok er ikke disse brukerne med på å stifte den nye gruppen. Brukerne får merket kun fordi de er aktive i gruppen, for eksempel ved å legg inn innlegg. Vi mener derfor navnet på denne gruppen er misvisende. Hvis du administrerer en gruppe på Facebook har du en mulighet til å deaktivere medstifter – dette gjør du via menyen Mer og Rediger gruppeinnstillinger.

 • Nytt medlem – nye medlemmer i en gruppe.

 • Samtalestarter – brukere som har skrevet flere innlegg i en gruppe og at disse innleggene får mange svar etter hvert, det vil si innlegget får en lang tråd med kommentarer. En samtalestarter er med andre ord et medlem som skriver et innlegg som skaper stort engasjement. Det ser ut som Facebook hs byttet ut samtalestarter til fordel for visuell forteller.

 • Gruppeambassadør – dette er et merke for medlemmer som bidrar på forskjellige måter til å øke antall medlemmer i en gruppe.

 • Verdsatt medlem – brukere som er aktive i en gruppe og som gir ofte svar til spørsmål andre brukere stiller i en gruppe. Et svar som andre medlemmer i gruppen setter pris på.
 • Visuell forteller – brukere som legger ut mange bilder og videoer. Dette merket virker å erstatte samtalestarter.

 • Rising Star er brukere som legger ut mange innlegg i en gruppe.

 • Forfatter er et medlem i en Facebook-gruppe som starter en diskusjons-tråd. Hvis du for eksempel stiller et spørsmål i en gruppe, og får et svar fra et annet medlem, og du kommer med et oppfølgingsspørsmål til den som svarte, da er det du som er forfatter i denne tråden.


Det er algoritme som styrer gruppene og mekanismen som bestemmer hvem som får merker.

Slik oppretter du en egen gruppe

Du kan opprette en gruppe på flere steder i Facebook-grensesnittet, for eksempel via Utforsk, Grupper til venstre i Facebook. Du kan også klikke på menyknappen øverst til høyre. Her er det bare å velge Opprett gruppe, skrive inn gruppenavnet, legge til gruppemedlemmer og velg deretter personverninnstillinger for gruppen din. Alle som har en Facebook-konto kan opprette en gruppe på Facebook.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *