Slik oppretter du Facebook-gruppe

Det er overraskende enkelt å opprette ny gruppe på Facebook, men det som er utfordrende er å endre innstillingene. Her er oppskriften!

Les også: Om Facebook-grupper

Men, før du bestemmer deg for om Facebook trenger en ny gruppe, kan det være lurt å sjekke om det faktisk finnes allerede en gruppe om et tema du ønsker å opprette. Det finnes nemlig allerede grupper om det meste på Facebook.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Hvorfor?

Hvorfor opprette en ny Facebook-gruppe? Det kan være mange forskjellige grunner til å du eventuelt ønsker å opprette en gruppe på Facebook. Det kan være en gruppe for borettslaget ditt eller syklubben. Det kan selvsagt også handle om din hobby, men da er det mer sannsynlig at det allerede finnes en slik gruppe.

Vær klar over at det å drive en Facebook-gruppe krever innsats, både når det gjelder innstillinger og det å holde styr på medlemmer. Dette gjelder jo spesielt hvis gruppen får mange medlemmer, men da kan flere personer drive gruppen. På Facebook har du en mulighet til å fordele arbeidsoppgaver i en gruppen, det vil si ulike medlemmer har ulikt ansvar.

I vår guide om Facebook-grupper får du en lang liste over ulike typer medlemmer, men mange av slike «merker» blir delt ut automatisk.

Slik oppretter du en Facebook-gruppe

Det å opprette en gruppe på Facebook er enklere enn du kanskje tror. Klikk på Grupper fra menyen til venstre på Facebook, og deretter er det rett og slett å klikke på Opprett ny gruppe.

Det er 2 ting som må på plass før du kan opprette en gruppe: Navn på gruppen og en avgjørelse om offentlig/privat gruppe. Når dette er på plass kan du klikke på Opprett-knappen og gruppen opprettes!

Du bør velge navnet på gruppen med omhu. Du har riktignok en mulighet til å endre det på et senere tidspunkt, men det bør være kort og på en best mulig måte beskrive hva gruppen handler om.

Offentlig gruppe: Dette er en åpen gruppe – alle kan se hvem som er med i gruppen og hva de publiserer.

Privat gruppe: Dette er en lukket gruppe – bare medlemmer kan se hvem som er med i gruppen og hva de publiserer.

Du får også en mulighet til å invitere dine Facebook-venner til gruppen med en gang, men det kan være lurt å vente med invitasjonene – gjennomgå innstillingene først.

Her er noen forslag om innstillinger (her er det en del potensielt uheldige standard innstillinger):

  • Du kan legge til bakgrunnsbilde via Rediger-knappen.

  • Du kan klikke på Medlemskapsspørsmål for å kontrollere hvem som blir medlem av gruppen. Dette er frivillig, men kan være veldig lurt som et sikkerhetstiltak.

  • Klikk på Gruppeinnstillinger for å finjustere innstillingene for denne gruppen. Her har du blant annet en mulighet til å endre navn på gruppen, men dette bør ikke gjøres ofte – velg deg et kort og godt navn med omhu (du kommer til å sette pris på et godt valg senere). Via Nettadresse kan du forkorte nettadressen til din gruppe slik at den blir enklere og bedre lesbart. Under Administrer medlemskap kan alle medlemmer i utgangspunktet godkjenne nye medlemmer – dette har du en mulighet til å endre.

Slik sletter du en Facebook-gruppe

Det kan være ulike grunner til at du ønsker å slette en gruppe. Det kan for eksempel dreie seg om et kortvarig prosjekt, eller du er rett og slett ikke orker å vedlikeholde gruppen. Du kan eventuelt vurdere å overlate gruppen til andre – du gir da administrator-status til et annet medlem i gruppen.

Merkelig nok er det enklere å opprette en gruppe enn det er å slette en gruppe. Det finnes nemlig ingen Slett-knapp.

Oppskriften finner du på facebook.com. For det første, du må være administrator for gruppen for å slette en gruppe.

Prosessen går ut på å fjerne alle medlemmer av en gruppe og på den måten tømme innholdet (personene som er medlemmer) i gruppen.

Gå inn på den aktuelle gruppen og velg Medlemmer (for privat gruppe) og velg videre Fjern medlem for hvert medlem i gruppen. Hvis det er offentlig gruppe velger du Personer og velg å utestenge hvert medlem fra gruppen. Klikk på Bekreft. Til slutt velger du deg selv og Forlat gruppe, og en gang til for å bekrefte valget. Dermed er det ingen medlemmer i denne gruppen og den slettes automtisk.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *