Fabel – for deg som liker krim

Fabel er en norsk abonnementstjenesten for lydbøker. Vi har testet Fabel. Vi sjekker blant annet lydbokutvalget og brukervennligheten.

Les også: Her finner du lydbøker

Det er Lydbokforlaget som står bak Fabel. Lydbokforlaget har laget lydbøker for det norske markedet siden 1987.

Fabel

Vi finner tjenesten på fabel.no og den tilbys som abonnementtjeneste hvor vi betaler en fast pris per måned, eller vi kan kjøpe enkeltbøker. Vi kan prøve Fabel gratis i fire uker. Etter gratisperioden fornyes tjenesten automatisk for 169 NOK per måned. Vi registrerer oss på fabel.no/registrering.

Under registrering kunne vi velge mellom mobilbetaling eller kortbetaling. Dette er en fordel for oss som ikke ønsker å oppgi informasjon om kredittkort.

Det er kun mulig å lytte til Fabel-lydbøker på mobil og nettbrett. Vi mener det er en klar ulempe å ikke kunne lytte til en lydbok også på en PC. På hjelpesidene til Fabel (faq.socialboards.com/fabel) står det tydelig at man ikke kan lytte til Fabel-lydbøker på PC. I tillegg står det følgende på fabel.no: For å lytte til lydbøker må du laste ned Fabel-appen. Det er ikke mulig å spille av lydbok på våre nettsider. Vi tester Fabel på en eldre iPad, men fikk en melding om at appen ikke støttes.

Merkelig nok finner vi ut etter litt googling at vi likevel kan lytte til Fabel-lydbøker på en PC via nettsiden player.fabel.no. Hvorfor ikke dette oppgis på fabel.no er et mysterium. Vi har tatt kontakt med Fabel angående denne mystiske saken og vi har fått det svaret at denne nettsiden skulle vært fjernet, men dette er ikke blitt realisert ennå. Nettsiden er med andre ord ikke oppdatert lenger.

Fin oversikt

Vi baserer denne testen i utgangspunktet på nettstedet player.fabel.no, altså den tjenesten man kan bruke til å høre på lydbøkene på en PC. Vi regner med at bokutvalget er det samme, men at grensesnittet er annerledes enn på en mobil enhet.

I menyen til venstre finner vi blant annet følgende valg:

  • Nyheter i Fabel.
  • Mest hørt akkurat nå.
  • Sommer-romaner.
  • Aldri mer bråk i bilen.
  • Ungdommens lydbøker.
  • Krimlydbøker på engelsk.
  • Podkaster.
  • Norsk krim.
  • Barnas sommerferieliste.
  • Sommerfavoritter.

Her finner vi med andre ord noe for enhver smak. Dette er godt organisert. Vi kan også merke våre favoritter med en stjerne og disse bøkene dukker da opp i Favoritter-menyen til venstre.

Rask søk, men middels utvalg

Søkefunksjonen er ganske rask – vi får opp titlene med en gang i et søkeresultat. Det som ikke imponerer like mye er utvalget av lydbøker.

Vi tar noen stikkprøver. På søkeord som ingvar ambjørnsen, erlend loe og lars saabye christensen får vi få eller ingen treff. På jo nesbø, unni lindell og jon michelet derimot får vi masse treff. Utvalget er med andre ord greit, men ikke imponerende.

Det er ikke tvil om at Fabel satser på krimbøker. Liker du krim er dette midt i blinken for deg.

Selve lydboken

Hvordan fungerer så selve lydboken? Vi får en fin oversikt over kapitler og kan velge hvilken av disse vi hører på.

Det viser seg at nettsiden player.fabel.no er begrenset når det gjelder funksjoner. Fabel-tjenesten husker ikke stedet i en bok hvis vi stopper lydbøken, forlater tjenesten og starter den på nytt. Den husker heller ikke stedet selv om vi legger boken til favoritter. Riktignok får vi en indikator som viser fremgangen, men lydboken blir alltid startet på 0, altså fra begynnelsen, dette til tross for at indikatoren viser noe annet.

Vi tester Fabel på en mobil for å se om tjenesten husker stedet hvor vi stopper å lytte til en lydbok. Svaret er ja. Dette betyr at mobil-appen fungerer bedre enn nettbaserte versjonen.

Vi betrakter derfor player.fabel.no mer som en introduksjon eller kuriositet enn som praktisk lydbokleser. Den lar oss heller ikke starte hvor som helst i en lydbok, men vi kan starte i et annet kapittel.

To prismodeller

Fabel Abonnement gir oss tilgang så mange lydbøker vi ønsker å høre på. Vi har tilgang til tusenvis av lydbøker. Prisen er den samme, uansett hvor mye vi lytter: 169 NOK per måned.

Fabel Kjøp er en egen nettbutikk hvor vi kan kjøpe lydbøker. Vi betaler en pris per lydbok.

Konklusjon

Lydbokutvalget på Fabel er greit, men ikke stort. Det mangler en rekke populære forfattere. Det positive er at Fabel er godt organisert og søkefunksjonen er rask. De fleste vil absolutt finne noe for sin smak. Liker du krim er Fabel absolutt noe for deg.

Nettbaserte versjonen (player.fabel.no) har begrenset funksjonalitet. Den husker for eksempel ikke hvor vi stopper å lytte til en lydbok. Dermed er den lite praktisk.

Fordeler

+ Gratis bruk i fire uker.
+ Fabel er godt organisert.
+ De fleste vil finne noe for sin smak.
+ Du finner mye krim på Fabel.
+ Rask søkefunksjon.

Ulemper

– Ikke gratis.
– Støtter ikke eldre nettbrett.
– Mangler en rekke populære forfattere.
– Nettbaserte versjonen (player.fabel.no) har begrenset funksjonalitet.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *