F.lux redder nattesøvnen din

anonym

F.lux er programvare som installeres på datamaskinen, og som endrer lyset du ser på dataskjermen, et lys som i utgangspunktet kan forhindre eller forsinke nattesøvn. Dataskjermer utstråler blått lys, og dette lyset reduserer utskillelse av melatonin, noe f.lux er laget for å endre på, og dermed forbedre søvnen.

Melatonin er kroppens søvnhormon, og det utskilles i hjernen i mørket. Ved økt lys stanses denne utskillelsen, og det samme skjer når våre øyne blir eksponert for blått lys, altså lyset som kommer fra dataskjermer.
Fargetemperaturen justeres automatisk

F.lux justerer dataskjermens fargetemperatur automatisk, slik at denne stemmer med sted og tid på døgnet, og dermed reduseres belastningen på våre øyne. Fargetemperaturen er basert på hvor brukeren er plassert på jordkloden, og denne skal matche døgnrytmen. Fargetemperaturer er i f.lux oppgitt i enheten Kelvin, og varierer fra 3400 K om natta til 6500 K på dagtid. Dette er informasjon som vises i programvinduet i f.lux.

Fargetemperaturen justeres i forhold til soloppgang og solnedgang i din del av verden. Med f.lux blir dataskjermen varm ved solnedgang om kvelden, og temperaturen justeres tilbake til normal temperatur ved soloppgang. Du vil blant annet oppleve at det hvite på skjermen blir litt rødaktig. Du vil legge merke til disse fargeendringene i starten, men de fleste av oss vil fort kunne venne seg til dette.

Programvinduet til f.lux

flux

iflux2

Du kan selv konfigurere programmet – du finner et lite ikon i «system tray» nederst til høyre i skrivebordet i Windows. Det er for eksempel enkelt å midlertidig deaktivere programmet, hvis du jobber med bildebehandling eller andre typer jobber som krever korrekt fargevisning.

Du må selv oppgi plassering på kloden

Det første du må gjøre når du har installert programmet er legge inn informasjon om ditt sted på kloden. Dette gjør du ved å klikke på «Change»-knappen under «Set your location».

iflux3

Skriv inn stedet der du er lokalisert, og søk. Du vil da få opp et bilde med Google Kart, og kan eventuelt bruke markør-hånda til å dra deg til det stedet som er din lokasjon. Klikk på Ok når du er ferdig. Da skal koordinatene for ditt sted være på plass i programvinduet. Hvis ikke dette er på plass umiddelbart, kan du lukke programvinduet, og åpne det igjen senere. Husk å klikke på «Done»-knappen når du er ferdig.

Er du usikker på hvilke koordinater som gjelder for din lokasjon, kan du finne informasjon om dette for eksempel på Wikipedia, for eksempel Oslo. For ordens skyld, programmet f.lux legge inn koordinatene automatisk, men det er greit å ha denne informasjonen fra et annet sted, slik at den kan feilsjekkes.

Du kan selv justere temperaturen på skjermfargene, hvis du ønsker det. Dra boblene til det stedet du ønsker – til høyre eller venstre.

iflux44

F.lux støtter hurtigtaster – du kan kontrollere temperaturen på fargene fra dataskjermen. Alt+PgUp og Alt+PgDn for justering av lyset. Alt+End kan brukes til å deaktivere programmet.

Passer ikke for alle

Det bør presiseres at f.lux ikke passer for alle. Jobber du mye med farger, for eksempel med bildebehandling eller lignende, eller ser mye på videoer, er f.lux ikke ideelt, men programmet kan på enkel måte deaktiveres. I tillegg er folk forskjellige, og noen trenger lang tid for å venne seg til fargene de opplever når de bruker programmet.

Last ned

Du finner F.lux på justgetflux.com. Programmet er tilgjengelig for både Windows, Mac OS X og Linux. Det er også tilgjengelig for enheter som iPhone og iPad.

Trenger du hjelp med f.lux-programmet, finner du spørsmål og svar på faq-siden.

Kilder: Justgetflux.com, Thenextweb.com, Wikipedia (1), Wikipedia (2)

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *