Slik lykkes du med Evernote

Har du lyst på et verktøy som tar vare på alle dine notater og bokmerker, og organiserer disse på en slik måte at disse blir enkelt å finne frem når du trenger dem?

Les også: Nyttige apper

Du har kanskje hørt om tjenesten, men synes det er for vanskelig å komme ordentlig i gang med den – vi avmystifiserer Evernote.

Evernote er en tjeneste som tar vare på både digitale notater og interessant stoff du finner på nettet, og setter dette i system, slik at det er lett å finne frem interessante og viktige notater.

Digital organisator

Hadde ikke det vært fantastisk å ha et verktøy som tar vare på alt du finner på nettet, og som også kan brukes til å organisere notater? Og at du senere kan finne frem denne informasjonen når det passer, uansett hvilken enhet du bruker? Det er nettopp dette Evernote gjør!

Les også: Kalendere og planleggere

Evernote støtter de aller fleste plattformer, og derfor kan du ta med dine notater, nesten uansett hvilken enhet du bruker. Informasjonen synkroniseres via nettskyen.

Hva skal til for å lykkes med Evernote?

Du har kanskje hørt om Evernote, og til og med prøvd tjenesten, fordi du har hørt hvor fantastisk den er? Du har kanskje gitt opp Evernote etter en kort prøvetid? Dette har du gjort før du har kommet skikkelig i gang, fordi du opplevde tjenesten som tungvinn og/eller komplisert, og at du synes nytteverdien ikke er den helt store?

«Trikset» med å lykkes med Evernote er å bruke den regelmessig og bli fortrolig med fordelene – jo mer informasjon du legger inn i Evernote, jo nyttigere blir tjenesten. Bruker du Evernote kun av og til, kan tjenesten virke tungvinn å bruke. Du må med andre ord gå hele veien, for at den skal være nyttig.

Hva er egentlig Evernote?

Evernote er et program og en app som lastes ned og installeres på en datamaskin/enhet, og den tar vare på «alt» som er av digital informasjon. Det finnes også en webbasert utgave av Evernote, men denne har langt færre muligheter enn desktop-utgaven.

Grensesnittet i Evernote er tredelt. På venstre siden er venstre panelt med mapper for notatbøker, notater og tagger. I midten er et område hvor du finner en oversikt over notater. På høyre siden er notatpanelet hvor du kan lese innholdet i enkeltnotater.

Evernote består av tre grunnenheter:

  • Notater
    Enheter eller bokser som inneholder informasjon.
  • Notatbøker
    Samling av grupper som inneholder notater.
  • Tagger
    Bruk av tagger er det som gjør Evernote nyttig. Meningen er at du skal tagge alle dine notater, slik at det blir enklere å finne frem enkeltnotater. Det er enkelt å tagge notater. Bare klikk på det lille Tag-vinduet på toppen av et notat, skriv inn et ord og trykk på Enter. Legg inn flere tagger, etter behov. Tagger er søkbare, og det opprettes også egne klikkbare tag-mappe i venstre panel.

Regelmessig og helhjertet bruk lønner seg
Det er altså viktig å ha gode daglige rutiner med Evernote – hvis dette ikke gjøres, blir ikke Evernote det gode verktøy du kanskje ønsker at det skal bli. Bruker du Evernote kun sporadisk, vil du sannsynligvis ikke dra nytte av Evernote. Her er det alt eller ingenting som teller.

Sats på bruk av tagger
Det som mange brukere gjør «feil» når de prøver Evernote, er at de ikke bruker tagger, kanskje fordi det oppleves uvant og/eller tungvint. Bruker du ikke tagger, blir det vanskeligere å finne frem bestemte notater, spesielt når notatene blir mange. Notatsamlingen blir for uoversiktlig og rotete.

Vær litt nøye med valg av tagger, velg ord som er beskrivende for det aktuelle notatet, og vær gjerne ekstra nøye med notater som er viktigere enn andre – da blir disse lettere å finne frem senere.

Unngå å opprette mange notatbøker
Videre er det mange som oppretter masse notatbøker, i en lang mappestruktur. Erfaringen viser at Evernote fungerer dårlig på denne måten. Det er bedre å opprette relativt få notatbøker, og heller satse på tagging av notatene som en form for organisering. Dette gjør det lettere å finne frem notater du er ute etter. Du kan for eksempel opprette en bok med navnet «Sport», i stedet for «Løping», «Sykling», «Ski», og så videre.

Et godt tips er å opprette en notatbok som du kan kalle for «Innboks» – her plasser du alle nye notater. I tillegg kan du opprette en notatbok med navnet «Generelt», for notater som ikke er nye, men som ikke lar seg sortere med en gang.

Søkefunksjon

Dette er kanskje den viktigste funksjonen i Evernote, spesielt når du etter hvert får veldig mange notater, og da hjelper det hvis du har brukt «tags» systematisk. Bruk av søkeord i Evernote ligner på det som gjelder i søkemotorer som Google. Du finner søkefunksjonen via et søk-ikon i menyen til venstre under Evernote-logoen.

Web Clipper

Web Clipper er en utvidelse for din nettleser, som gjør det enkelt å lagre alt du finner på web, til din Evernote-konto, med ett klikk. Med Web Clipper kan du på en enkel måte legge deler av en nettside inn i et notat, og dette kan du så på ved en senere anledning – alt blir organisert av Evernote.

webclipper

Når du finner noe interessant mens du surfer på nettet, kan du bare trykke på Clipper-ikonet i nettleseren din, og da dukker opp et vindu med mulighet for å kopiere nettsiden.

Du kan velge om du klipper en artiklel («Clip article»), en hel nettside («Clip full page»), eventuelt bare nettadressen («Clip URL»). Hvis du kun skal kopiere en del av en nettside, kan du først merke den delen av nettsiden som er interessant, og deretter klikke på Clipper-ikonet, og velge «Clip selection».

Nettsiden eller nettadressen blir automatisk limt inn i Evernote, som et notat. Klikk til slutt på lukk-knappen, for å lukke det lille Clipped-vinduet. Husk å legge til tagger, slik at klippet blir søkbart i Evernote.

Bruk av Evernote for å organisere bokmerker
For å øke nytteverdien av Evernote ytterligere, bør du også bruke tjenesten for å organisere bokmerker. For mange av oss kan dette være et stort og vanskelig valg, blant annet fordi vi har kanskje brukt den samme nettleseren lenge, og er blitt vant til dette, og har dessuten alle våre bokmerker samlet i denne nettleseren.

Det er også en ulempe at bokmerker i en nettleser, ikke på noen enkel måte kan overføres til Evernote, i hvert fall ikke slik at enkelte bokmerker blir til enkeltnotater med tagging. Et slikt taggesystem må rett og slett bygges opp fra grunnen av, men dette kan lønne seg i lengden.

Fordelen ved å bruke Evernote er at tjenesten har et meget nyttig taggesystem, som gjør at du enklere kan finne frem viktige bokmerker. Dessuten kan bokmerkene på en enkel måte synkroniseres til andre datamaskiner og enheter, og du har disse dermed tilgjengelig uansett hvor du befinner deg.

Slik kan du importere bokmerker
Hvordan får du tilgang til bokmerkene i Evernote? Det finnes flere måter å løse dette problemet på – kanskje den enkleste måten er å først eksportere alle bokmerkene til en HTML-fil. I Firefox gjør du dette via menyvalget Bokmerker, Vis alle bokmerker. Velg Importer og sikkerhetskopier, og deretter Eksporter bokmerker til HTML.

Du kan lagre HTML-filen på en bestemt mappe lokalt på datamaskinen din, og kan deretter bruke Evernote-menyen Tools, Import Folder. Her er det bare å klikke på Add.., og velge mappen hvor du har lagret HTML-filen. Dermed skal filen bookmarks.html dukke opp som et notat i Evernote, og du har dermed tilgang til alle dine bokmerker som lenker i Evernote-notatet.

Google-integrering
Web Clipper er også integrert i Google. Hvis du for eksempel vurderer å kjøpe et bestemt produkt. Du finner og lagrer informasjon om produktet i Evernote. Når du på et senere tidspunkt bruker Google til å søke videre, vil tidligere funnet informasjon dukke opp i Google-søket.

Last ned Web Clipper
Evernote Web Clipper finner du på evernote.com/webclipper.

Registrer deg og last ned Evernote

Start med å registrere deg på evernote.com, du vil deretter kunne logge deg inn på din Evernote-konto med brukernavn og passord. Programversjonen kan lastes ned fra evernote.com/download – den støtter Windows, Android og iOS.

Første gang du registrerer deg vil det automatisk opprettes ett notat. På venstre siden finner du oversikt over alle notatene, pluss notatet som er blitt opprettet når du registrerte deg.

Det eneste notatet som forløpig er opprettet i din Evernote-konto, er et velkomstnotat fra Evernote-tjenesten. Her finner du beskrivelse av tjenesten, og noen nyttige lenker.

Nyttige Evernote-lenker

Her finner du mer informasjon og hjelp.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *