Redigering i WordPress

wp2

WordPress har et eget verktøy for å skrive inn tekst og legge inn annet innhold i nye innlegg. Du kan velge mellom to verktøy, et tekstbasert, for deg som kan HTML-koding, og et visuelt, for deg som ikke ønsker å bruke koding i WordPress. Vi presenterer begge verktøyene her.

Visuell redigering

Standardvalget i WordPress er et visuelt verktøy, som kan brukes av WordPress-brukere som ikke kan HTML-koding, eller som av en annen grunn foretrekker en enklere løsning ved redigering av nettsider/blogger. Dette er WYSIWYG-redigering, altså et verktøy som ikke viser kodene, men som viser nettsiden slik den vises i nettleseren.

Les også: WordPress-skolen

Dette verktøyet er laget med utgangspunktet i Javascript/HTML-baserte verktøyet TinyMCE, et program som er basert på åpen kildekode. Dette verktøyet brukes også av andre lignende publiseringssystemer som Django, Drupal og Joomla.

Med det visuelle verktøyet kan du bare skrive teksten du ønsker å ha på nettsiden/bloggen din, uten at du trenger å skrive noen kode.

wordpress_visuell

Du har tilgang til knapper som gjør det mulig å formatere teksten. Du kan også lage punktmerket- eller nummerert liste. Videre kan du venstrestille, midtstille eller høyrestille teksten. Du kan sette inn lenker og sette inn «mer» skille, dersom du ønsker å dele opp innlegget ditt i flere deler.

Du kan få tilgang til flere verktøy ved å klikke på «Vis/skjul verktøylinje-knappen».

wp_editor11

Da får du en ekstra rad med verktøy.

wp_editor22

Her kan du blant annet definere hva slags type overskrift for en bestemt tekst, understreke eller fargelegge en tekst. Du kan også velge innrykk på et avsnitt, eventuelt fjerne all formatering. Videre kan du sette inn spesialtegn – du får opp et eget vindu som gjør det mulig å velge et slikt tegn.

wp_editor_spesialtegn

Tekstbasert verktøy

wordpress_visuell_tekst

Dette er et HTML-basert verktøy i WordPress, som kan aktiveres ved å klikke på tekst-lenken ved siden av visuelle-lenken, øverst til høyre i redigeringsvinduet. Er du fortrolig med HTML-koder, og foretrekker å skrive i ren HTML-kode, er dette noe for deg.

Det visuelle verktøy er standardvalget i WordPress – det betyr at hvis du ønsker å skrive HTML-kode i WordPress, må du klikke på Tekst-lenken for å skifte fra det visuelle verktøy til den tekstbaserte.

wordpress_tekst

Tekst-verktøyet byr på formatering av tekst, men du får også knapper for punktmerket- eller nummerert liste. Kan du HTML-koder godt nok, kan du bare legge inn HTML-koder til å strukturere nettsiden/bloggen din.

Hvilket verktøy bør du satse på?

Dette er smak og behag, og hva du er vant med. Kan du HTML-kodene godt, er det naturlig for deg å velge tekst-verktøyet. Er du nybegynner eller ikke orker å skrive alle HTML-kodene mens du lager et WordPress-innlegg, bør du nok velge det visuelle verktøyet.

Begge deler?
Det er i utgangspunktet superenkelt å skifte mellom det visuelle og tekst-verktøyet, det er bare å klikke på «Visuell» eller «Tekst», for å få opp det verktøyet du ønsker.

«Problemet» er bare at HTML-kodene blir borte hvis du først skriver kode i tekst-verktøyet, og deretter skifter til det visuelle, og til slutt skifter tilbake til tekst-verktøyet.

Er dette en feil i WordPress eller normal funksjon?
Det er delte meninger om dette er feil i WordPress, altså at HTML-kodene slettes når du skifter verktøy, eller om dette er en helt normal oppførsel. Enkelte mener dette er feil i WordPress-kjernen.

Andre mener derimot det er slik WordPress faktisk fungerer, uten at det defineres som «feil» i systemet.

– Hvis ikke du liker den ufrivillige kodeslettingen, mener Chip Bennet at du bør endre editoren manuelt, hvis du ønsker å endre oppførselen til WordPress-verktøyet – les mer om denne problemstillingen på diskusjonsforumet på wordpress.org.

Et forslag til løsning
En annen måte å endre oppførselen av verktøyet er å installere en utvidelse som gjør at WordPress ikke sletter HTML-koden, selv om du skifter mellom verktøy – prøv utvidelsen Preserved HTML Editor Markup.

Utvidelser

Det finnes flere WordPress-utvidelser som gjør det mulig å få mer kontroll over redigeringsverktøyet i WordPress. Det kan være flere funksjoner, eller det kan være større kontroll over begrensninger i WordPress.

  • WP Editor er et avansert alternativ til den innebygde editoren i WordPress, med flere muligheter og flere funksjoner.

  • Visual WebsiteEditor er et annet alternativ til det innebygde verktøyet i WordPress. Denne gir større fleksibilitet for redigering.

  • Raw HTML gjør det mulig å bruke HTML-koder i dine WordPress-innlegg.

  • TinyMCE Advanced er en avansert utgave av det visuelle verktøyet i WordPress.

  • Preserved HTML Editor Markup tar vare på HTML-koder i det visuelle verktøyet i WordPress, altså selv om du skifter mellom de to verktøyene.

Kilder: Stackexchange.com, WordPress.org, WordPress.com

You may also like...

2 Responses

  1. janne sier:

    Jeg har oppdatert til ny versjon på wordpress, og da forsvant visual delen… Trenger hjelp fort

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.