Dune 2021

Dune er en science fiction roman fra 1965. Er det et umulig filmprosjekt? Mange mener at den er umulig å filmatisere på en rettferdig måte, men noen har prøvd.

Hva er Dune?

Dune er en science fiction roman skrevet av forfatteren Frank Herbert. Dune er etter hvert blitt svært populær og er blitt forsøkt filmatisert et par ganger. Alejandro Jodorowsky prøvde på 70-tallet, David Lynch klarte det i 1984 og i 2021 kommer en ny film av Denis Villeneuve.

Romanen handler om livet på ørkenplaneten Dune. Boken følger hovedpersonen Paul Atreides gjennom hans vekst til manndom og lederskap. Det rivaliserende familien Harkonnen går snart til angrep på hans familie, og Paul må flykte.

Alejandro Jodorowsky

Chilenske Alejandro Jodorowsky gjorde et tappert forsøk på å filmatisere Dune på 70-tallet. Denne filmen ble aldri fullført, men i 2013 laget Frank Pavich en dokumentar om Jodorowsky sitt forsøk på å filmatisere Dune. Mange omtaler Jodorowsky-filmen som tidenes beste film som aldri ble fullført.

Jodorowsy er mest kjent for sine eksperimentelle kultfilmer fra 60-tallet og 70-tallet. Hans store ambisjon var å lage «tidenes beste film», men den ble altså aldri fullført. Han gjorde grundige forberedelser og fikk med seg store navn i bransjen, inkludert Jean Giraud, Dan O’Bannon (Dark Star, Alien), Chris Foss (Alien), H.R. Giger (Alien), Salvador Dali, David Carradine, Mick Jagger og Orson Welles. Pink Floyd skulle lage filmmusikken.

Årsaken til at filmen ikke ble fullført var at Hollywood mente den var for kostbar og for lang. Filmen ble planlagt i detalj før noen avtale om finansiering var på plass, men selve filmatiseringen ble aldri startet.

Filmen ble rett og slett for stor og ambisiøs, mente Hollywood. Flere eksperter mener derimot at denne filmen, som aldri ble fullført, har påvirket filmer som Star Wars (1977), Alien (1979), Raiders of the Lost Ark (1981), Terminator (1984), Contact (1997) og Prometheus (2012).

På nettstedet justwatch.com kan du se hvor dokumentaren «Jodorowsky’s Dune» er tilgjengelig. Den er meget severdig med langt intervju med regissøren og hans store visjoner.

David Lynch

David Lynch laget Dune i 1984. Mange anser denne filmen som fiasko. Alejandro Jodorowsky sier faktisk i et intervju at han var glad for at Lynch-sin versjon var en fiasko. Jodorowsky er selv en stor beundrer av Lynch, men det å se en annen regissør lykkes med Dune er på en måte et personlig nederlag for Jodorowsky.

David Lynch har stor respekt som filmregissør og har vist det gang på gang at han kan lage mesterverk. Kritikken av Lynch sin versjon av Dune gikk likevel ut på følgende faktorer:

  • David Lynch mangler forståelse for science fiction-sjangeren.
  • Filmselskapet satte krav til Lynch om at filmen ikke måtte være for lang.
  • Mange har et sterkt forhold til boken, mens David Lynch er likegyldig.

Denis Villeneuve

Nå er det Denis Villeneuve sin tur og det ser ut som denne filmen allerede har blitt godkjent av Hollywood. Filmen skulle hatt premiere i november 2020, men på grunn av epidemien er den blitt utsatt flere ganger. Den offisielle lanseringen er nå satt til 22. oktober 2021, men filmen har faktisk Norgespremiere onsdag 15. september.

Trailer

Intervju med Denis Villeneuve

Intervju med Frank Herbert

Dune – behind the scenes

De første anmeldelsene (spoiler!)

Dune Trailer

Kilder: wikipedia (1), wikipedia (2), wikipedia (3), wikipedia (4)

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *