Den optiske disken var ikke død

CD close-up

Mange trodde den optiske disken var på vei ut, ikke minst på grunn av rimelige lagringsalternativer som eksterne harddisker og nettlagring. Neste år kommer en ny type optisk disk som skal ha tre ganger, og etter hvert tjue ganger så stor lagringskapasitet som en Blu-Ray-disk.

 

«Archival Disc»

Selskapene Sony og Panasonic har presentert et nytt lagringsformat for optiske disker, nemlig «Archival Disc». Det nye formatet bruker dobbeltsidet disk-teknologi, med tre lag på hver side.

Først 300 GB og så 1 TB

Dette er neste generasjon av optiske disker, og den skal etter planen lanseres i 2015, med lagringskapasitet på 300 GB, og planen er å utvide lagringskapasiteten til 1 TB i fremtiden. Dette betyr lagringskapasitet som er tre og tjue ganger så stor som Blu-Ray-disker.

Ifølge pressemeldingen fra Sony, er produktet først og fremst rettet mot profesjonelle aktører som satser på digital lagring på lang sikt. Det kan godt hende at diskene vil også være nyttige for vanlige brukere – spørsmålet hvordan teknologien, markedet og behovet for datalagring utvikler seg i løpet av neste et par årene. Det nye formatet har jo allerede en rekke konkurrenter som tape, eksterne harddisker, og ikke minst nettlagring.

Sony forsvarer lanseringen ved å påpeke at optiske disker takler faktorer som støv og vann, og svingninger i temperatur og fuktighet, og passer derfor godt for datalagring over lang tid.

Kilder: Ghacks.net, Arstechnica.com, Sony.net

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *