Her kan du dele bildene dine på nettet!

photographer3

Digitale bilder er populære som aldri før, og deling av bilder på internett, har virkelig tatt helt av. Her får du oversikt over tjenester som tilbyr deling av bildene dine på nettet.

Les også: Fotoapper for alle
Les også: Gratis nettlagring for filene dine

Spørsmålet er nå hvilke tjenester du bør velge for å dele bildene på internett? Vi ser på forskjellige tjenester, både hva de koster, og hva de kan brukes til.

Ulike bruksområder

Det finnes et hav av bildedelingstjenester på nettet, og de har forskjellige bruksområder:
 • Blogger – brukes gjerne til å opprette fotoblogger eller fotoalbum, eller fortelle en reisehistorie, altså en blanding av tekst og bilder, gjerne lange fortellinger. Eksempler: Blogg.no, Blogger.com, WordPress.com.

 • Mikroblogger – brukes til å dele ett bilde av gangen, og da gjerne uten tekst eller med korte tekstmeldinger. Slike impulsmeldinger er blitt meget populære i det siste. Eksempler: Tumblr, Twitter.

 • Sosiale nettsamfunn – brukes til å kommunisere på flere forskjellige plan, inkludert med deling av bilder. Eksempler: Facebook, Google+.

 • Nettlagring – dette er tjenester som i utgangspunktet tilbyr lagring av digitale filer, men tilbyr også deling av bilder. Eksempler: Google Bilder, OneDrive og DropBox.

 • Spesialtjenester for deling av bilder – brukerne kommenterer hverandres bilder. Denne typen deling er spesielt tilpasset fotografer, og andre fotoentusiaster. Eksempler: 500px, Flickr.

Noen av disse tjenestene kan også brukes for sikkerhetskopiering, men det lønner seg i tillegg å ha en sikkerhetskopi av bildene lokalt, for eksempel på en ekstern harddisk.

Bildedelingstjenester

Vi har valgt å liste opp de ulike tjenestene i alfabetisk rekkefølge. For ordens skyld, tallene for antall medlemmer, er hentet fra leksikonet Wikipedia. Tallet som oppgis er ikke nødvendigvis presist, men gir en pekepinn på hvor mange som bruker en aktuell tjeneste.

500px

500px.com er en fotodelingstjeneste for fotografer og fotoentusiaster, med over 1 500 000 medlemmer – navnet 500px har sin opprinnelse i at for ti år siden var 500 piksler ansett som ganske bra bildekvalitet for visning på web. Maksimumstørrelsen på bilder på dette nettstedet har i ettertid blitt økt, men navnet er blitt uendret.

500px

Lisenstyper på 500px
Registrerte brukere av 500px kan selv bestemme lisenstypen på bildene de legger ut. Standardvalget er såkalt «Standard 500px License», noe som innebærer at bildene følger den opphavsretten de hadde før bildet ble overført. Videre lover 500px å ikke selge bildene dine uten ditt samtykke, sier det i vilkårene for bruk av 500px.

Ønsker du å endre på dette, kan du trykke på et bestemt bilde, og klikke deretter på et lite ikon øverst i høyre hjørnet på selve på bildet («Open Photo Page»), klikk videre på «Edit Photo», og her kan du endre på lisenstypen under «License» – du finner en oversikt over disse på 500px.com.

500px-produkter:

 • Gratis: du kan legge ut maksimum 20 bilder per uke.
 • Awesome: 4,99 USD per måned – ubegrenset antall bilder – ekstrafunksjoner.
 • Pro 9,99 USD per måned – pro profil og flere ekstrafunksjoner.
 • Pro+ 19,99 USD per måned – ubegrenset antall bilder – mulighet for nettside med nettbutikk.

Du kan teste ut 500px gratis i 14 dager. Du finner oversikten på 500px.com/upgrade. Les mer på 500px.com og support.500px.com.

Blogg.no

Blogg.no er en gratis norsk bloggtjeneste med over 1 000 000 registrerte bloggere. Tjenesten er drevet av Mediehuset Nettavisen, og den tilbyr ubegrenset lagringsplass.

blogg_no

Du kan opprette din egen blogg, og skrive om dine interesser, inkludert foto. Les mer på faq.blogg.no.

Blogger.com

Blogger.com er en publiseringstjeneste for bloggere, en tjeneste som nå eies av Google. Dette er i utgangspunktet en amerikansk tjeneste, men den støtter flere språk, inkludert norsk.

blogger_com

Les mer om Blogger.com på support.google.com.

deviantART

deviantART er et gratis samfunn for kunstnere, inkludert fotografer, med over 25 000 000 medlemmer. Her kan kunstnerne diskutere og dele sin kunst. Fotografi finner du på browse.deviantart.com/photography/.

devianart

Det finnes også såkalte «Premium Memberships», men dette er for brukere som har behov for ekstra funksjoner.

Les mer om deviantART på help.deviantart.com.

DropBox

Dropbox tilbyr lagring av digitale bilder og eventuelt andre filer – du kan også bruke tjenesten til å dele bilder. DropBox tilbyr 2 GB gratis lagringsplass. Les mer i vår guide.

dropbox

Ello

Ello er en tjeneste for fotografer og andre kunstnere. Her kan du blant annet dele bilder – les mer.

ello_logo

Facebook

Facebook.com er et nettsamfunn, opprinnelig (opprettet i 2004) laget for studenter i USA, men er nå blitt verdensomfattende. Facebook er et sosialt nettverk for deling av blant annet informasjon og bilder, med Facebook-venner.

facebook

Du kan legge ut bilder, og opprette fotoalbum. Du kan legge ut 1000 bilder per fotoalbum. Hvis du vil ha bedre kvalitet på bildene, merker du av for «Høy kvalitet» når du oppretter et album. Les mer om Facebook på facebook.com/help og vår egen guide.

Flickr

Flickr.com er blant de mest populære bildedelingsnettstedene du finner på nettet, med over 51 000 000 medlemmer. Her kan du få tilbakemeldinger fra andre brukere, om dine bilder, og kan selv kommentere andres.

flickr

Dette er et nettsted for fotoentusiaster. Du må ha Yahoo ID-konto for å logge deg inn på Flickr, men dette er gratis. Les mer om tjenesten på flickr.com/help.

Lisenstyper på Flickr
Standardvalget på Flickr er såkalt «None», noe ifølge Flickr er «All rights reserved», og det betyr at rettighetene til bildet er reservert for eieren.

Dette kan du eventuelt endre på ved å trykke på et bestemt bilde, og velge «Edit»-lenken ved siden av «All Rights Reserved». Her kan du velge ulike typer «Creative Commons»-lisenser.

Flickr-produkter:

 • Gratis: du kan legge ut bilder som er totalt 300 MB per måned.
 • Pro: for 24,95 dollar per år kan du legge ut ubegrenset antall bilder.

Google+

Google+ er av mange oppfattet som Googles svar på Facebook, altså et nettsamfunn, med mulighet til å legge ut bilder, og opprette fotoalbum.

googleplus

De fleste bildene du laster opp, blir lastet opp i standardstørrelse, da skaleres bildene til 2048 piksler på langsiden. Du kan lagre et ubegrenset antall bilder i standardstørrelse på Google+.

Opplastinger av bilder i full størrelse regnes med i lagringskvoten din på Google Disk. Hvis du bruker opp lagringskvoten din på Google Disk, begynner Google+ automatisk å laste opp bildene i standardstørrelse. Når det begynner å bli lite lagringsplass igjen, ser du et varsel i varselfeltet. Du kan eventuelt kjøpe mer lagringsplass, dersom du har behov for dette.

Les mer om Google+ på support.google.com og vår egen guide.

Google Backup and Sync

Google Backup and Sync er en app som kombinerer funksjonaliteten i Google Foto og Google Bilder, det vil si en app som kombinerer lagring av bilder i nettskyen og synkronisering av bildene. Dette har tidligere vært funksjoner i to separate apper. Les mer i vår artikkel.

Imgbox

imgbox

Imgbox er en gratis tjeneste som tilbyr hosting (lagring) av bilder, med mulighet til lenking til bildene. Støtter bildetypene JPG, GIF og PNG.

Maksimum bildestørrelse er satt til 10 MB. Imgbox tilbyr i utgangspunktet ubegrenset lagringsplass, men det er uklart hvordan dette kontrolleres i praksis – selskapet snakker kun om «fair use» på sine hjelpeside.

Imgur

Imgur er en gratis bildedelingstjeneste, med muligheten for kommentarer og rating av bilder.

imgur

Tjenesten har en maksimum bildestørrelse på 10 MB. Hvis bildet er større, blir det automatisk komprimert.

Kanskje den største fordelen med Imgur er at du kan legge ut bilder på nettet i farten, uten å registrere deg. Du velger bare «Upload Images», og «Computer» eller «Web», velger bildet du ønsker å legge ut, og velger «Start upload». Du vil da få opp en egen side med det aktuelle bildet, med muligheten til å redigere bildet og/eller dele ut bildet på sosiale nettsteder. Du kan eventuelt opprette en direktelenke til bildet, som kan brukes til å dele det via e-post eller andre steder.

Les mer om Imgur på imgur.com/help.

Instagram

Instagram er en tjeneste som gjør det mulig å ta bilder på mobiltelefoner, legge til noen enkle effekter, og dele bildene på sosiale nettsteder som Facebook og Twitter.

instagram

Les mer om Instagram på help.instagram.com og vår egen guide.

Japan Photo

Japan Photo er norsk butikk som tilbyr flere forskjellige tjenester, inkludert deling av bilder.

japanphoto

Med tjenesten Mitt galleri har du muligheten til å dele ut dine fotobøker med venner.

Les mer om Japan Photo på support.japanphoto.no.

OneDrive

OneDrive (tidligere SkyDrive) er en nettlagringstjeneste fra Microsoft som også tilbyr deling av bilder og eventuelt andre filer. Du får 5 GB gratis lagringsplass. Forresten, navnet skal endres til OneDrive. Les mer i vår guide.

onedrive

Pinterest

Pinterest er et nettsamfund for deling av bilder og video. Tjenesten er en slags interaktiv oppslagstavle.

pinterest

Pinterest tillater JPG, PNG og GIF. Bildene du overfører til Pinterest kan gjerne være store, men disse blir automatisk komprimerte for visning på web.

Les mer om Pinterest på help.pinterest.com.

Photobucket

Photobucket er et nettsted som tilbyr lagring og lenking av bilder, for visning i diskusjonsfora, blogger, sosiale nettverk og andre nettsamfunn.

photobucket

Du finner mer informasjon på support.photobucket.com.

Tumblr

Tumblr er en mikrobloggtjeneste. Her kan du legge ut tekst, bilder, musikk og video.

tumblr

Det er satt en maksimum størrelse på bilder på 10 MB, og tjenesten godtar bildetypene JPEG, GIF, PNG og BMP. Animerte GIF-er er tillatt, men med maksimum størrelse på 1 MB, og ikke større enn med 500 piksler.

Tumblr ligner en del på Twitter, i det begge tjenestene dreier seg om å sende ut korte meldinger. En av forskjellene er at bilder og videoer fra Tumblr vises direkte i nettleseren, mens Twitter viser kun en lenke til bilder. Videreblogging («reblog») av bilder er kanskje den mest populære aktiviteten på Tumblr, mens Twitter

Les mer om Tumblr på tumblr.com/help.

Twitter

Twitter er en mikrobloggtjeneste. Twitter er i utgangspunktet laget for korte tekstmeldinger (maksimum 140 tegn), men du kan også legge ut bilder og video.

twitter

Maksimum størrelse på et bilde er satt til 3 MB, og det er kun tillatt å poste ett bilde av gangen. Bilder på formatene GIF, JPEG og PNG er tillatt. BMP, TIFF og animerte GIF-er er ikke tillatt. Les mer om Twitter på support.twitter.com.

Les mer om Twitter i vår guide.

WordPress

WordPress er et publiseringssystem for web, som er basert på programmeringsspråket PHP og databasesystemet MySQL.

WordPress kan brukes til å administrere webinnhold som oppdateres ofte, spesielt blogger. Dette systemet kan blant annet brukes til å opprette og vedlikeholde fotoblogger. Les mer om WordPress på support.wordpress.com. Les mer om WordPress i vår guide.

Lisenser

Det er Creative Commons (CC) som gjerne brukes til å bestemme hvordan et bilde kan brukes – les mer.

Mange av tjenestene som er nevnt på denne siden skriver ikke noe om lisenstyper i sine vilkår, og derfor er det usikkert hvem som har rettighetene til bilde som blir lagt ut, dersom ikke fotografen selv har vannmerket bildet, eller på en annen måte sikret seg rettighetene.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *