Nettsider som gir oss en dårlig opplevelse

På denne siden finner du en beskrivelse av hva som karakteriserer dårlige nettsider og du finner også en liste over noen dårlige nettsider.

Les også: Nettsider som gir oss god opplevelse
Hensikten med denne listen er å sette fokus på problemet. Det kan virke som mange ikke er klare over at nettsiden deres er dårlig – det typiske problemet er animert plakat som ødelegger brukeropplevelsen.

Hva er en dårlig nettside?

Dette er faktisk et godt spørsmål. En dårlig nettside kan være så mangt. Det er mange som ikke er klare over at nettsiden deres er dårlig, enten fordi de går i samme fellene som mange andre, eller fordi de ikke reflekterer så mye over det.

Det handler først og fremst om brukeropplevelsen. Hvis brukeren ikke er fornøyd med besøket på en bestemt nettside, er brukeropplevelsen ikke god nok, og dermed kan nettsiden i utgangspunktet defineres som dårlig. Selvfølgelig finnes grader av dette, alt fra noen enkle feil som er lett å fikse til webdesign som er dårlig på alle områder.

Animerte plakater er det verste

Det er overraskende mange som bruker animasjoner på sine nettsider og det er et element som ødelegger brukeropplevelsen («UX») av nettsider.

Animerte plakater («sliders» eller «carousels» på engelsk) er relativt nytt fenomen og som overraskende mange bruker. Det er spesielt nettbutikker som bruker dette for å vise frem varierte varer, men også nyhetssider som ønsker å vise varierte nyhetsoppslag – problemet er at brukeren ikke har kontrollen over visningen.

Animerte plakater plasseres gjerne øverst på nettsiden (én plakat på samme nettsiden) og som fungerer som en bildefremvisning av innholdet på nettsiden. Hensikten er at brukeren skal få en oversikt over innholdet uten å trenge å klikke på noe. Problemet er at fremvisningen er mer forstyrrende enn informativ.

Dansken Jakob Nielsen er en verdenskjent spesialist på brukeropplevelser («UX») på web. Han har studert animerte plakater som han kaller for karuseller, og han skrev en artikkel om dette i 2013. Konklusjonen er at karuseller forvirrer brukeren og tar fokusen bort fra det som er vesentlig på en nettside. I tillegg kan en karusell oppfattes som en reklame, og blir derfor ofte ignorert av brukeren. Les mer om denne saken på nngroup.com

Eksempler på dårlige nettsider

Her får du eksempler på dårlige nettsider. Det som overraskende mange nettsider bruker til å ødelegge brukeropplevelsen er animerte plakater. Hensikten er kanskje at brukeren skal få mest mulig informasjon på kort tid – problemet er at brukeren har ingen kontroll over animasjonen og derfor forsvinner informasjonen før brukeren får lest den.

 • Animert bakgrunn
  • Get.no bruker animert bakgrunn som er svært dominerende. Hensikten er jo at dette skal ha en slags WOW-effekt. Problemet er at dette er svært slitsomt i lengden og veldig forstyrrende.

   Det kan virke som dette er arvelig, fordi Janco (som senere ble UPC og til slutt Get) hadde for mange år siden et skoleeksempel på en dårlig nettside som mange av oss husker. Teksten var plassert i en lukket form som gjorde det svært vanskelig å lese tekst og navigere rundt på nettsiden.

  • Weebly.com er en tjeneste som tilbyr privatpersoner og bedrifter opprettelse av en nettside. Her er det såpass dominerende animert bakgrunn at det ødelegger brukeropplevelsen.

 • Animerte plakater

  • DUDA.co presenterer seg selv som et alternativ til WordPress. Selve nettsiden er ikke akkurat god reklame – her er innholdet (den øverste delen) animert – vi får et nytt innhold før vi har rukket å lese det første. Det er ganske utrolig at noen anser dette som god markedsføring.

  • DigitalFOTO.no har dessverre valgt å bruke animert plakat som utrolig mange andre nettsider. Det er jo ikke mulig å lese innholdet i den ene plakaten før den forsvinner. Utrolig kjedelig for leserne!

  • Libreoffice.org gir oss en veldig overraskende nettside. Et åpent og uavhengig prosjekt bruker animert bakgrunn på nettsiden sin. Helt utrolig og svært skuffende.

  • Norsk-Tipping.no går i den samme fellen som utrolig mange andre nettsider. Den animerte plakaten er bare forvirrende.

  • Oslo.diamondleague.com er hjemmesiden for Bislett Games. De gjør som utrolig mange andre – her er det en animert plakat høyt oppe på nettsiden. Vi rekker ikke å lese hele plakaten før den neste dukker opp.

  • Neowin.net gjør den samme feilen som mange andre med animert plakat midt på siden.

  • Telia.no gjør den samme feilen som mange andre. En animert plakat ødelegger brukeropplevelsen.

  • ZDNet.com er en av de mest anerkjente nyhetssidene for data. Her finner du masse gode og nyttige saker. Problemet er at brukeropplevelsen ødelegges med animert plakat øverst. Animasjonen går riktignok relativt sakte, det vil si det går en del tid før neste plakat kommer, men det er nok tid til at vi mister oversikten. Overskriftene er jo borte før man rekker å lese dem.

 • Dårlig brukeropplevelse generelt
  • Google sine bloggsider overrasker oss veldig. Menyene som er plassert oppe og nede er såpass store og dominerende at det nesten ikke er plass til selve innholdet på nettsiden. Dette er pinlig for søkegiganten. Hvis du skroller ned og opp på nettsiden så skjønner du hva vi mener. Du kan riktignok fjerne den underste menyen ved å klikke på en lenke, men det skal ikke være nødvendig. Dette er rett og slett dårlig design.

  • Chess.com Isle of Man International er en sjakkturnering som ble arrangert fra 23. september til 1. oktober 2017 med blant annet Magnus Carlsen. Dette er dessverre et typisk eksempel på en nettside som ødelegger brukeropplevelsen med fancy struktur og utseende. Oversikten over deltakerne er ganske rotete. Riktignok gir nettsiden tilgang til en bedre oversikt, men denne må vi klikke flere ganger i menyene for å finne.

  • Arngren.net er en klassiker. Maken til rot på en nettside skal man lete lenge etter.

  • Bafta.org er nettsiden for British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) er en britisk organisasjon som hvert år deler ut priser for britiske og internasjonale filmer. Denne nettsiden er dessverre et godt eksempel på dårlig navigasjon. Nettsiden bruker i tillegg animerte plakater som gjør at opplevelsen for oss besøkere ikke blir optimal.

  • Festival-cannes.com er hjemmesiden til filmfestivalen i Cannes og den går i samme fellen som BAFTA. Her er det rotete og vanskelig å finne frem! Wikipedia har til sammenligning laget en mye bedre oversikt over filmene – se wikipedia.org.

  • Letour.fr er hjemmesiden for sykkelrittet Tour de France. Rotete nettside som er vanskelig å finne frem. Det er utfordrende å lage en nettside med LIVE statistikk og resultater og Tour de France mestrer ikke den oppgaven, dessverre.

Kilder: Nielsen Norman Group, Webpagesthatsuck.com, Direktoratet for forvaltning og IKT, Thrivethemes.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.