Test av Darktable

Darktable blir presentert som gratis utfordrer til Adobe Lightroom. Vi skal i denne artikkelen gjennomgå Darktable for å se om dette kan stemme.

Les også: Dette er Lightroom

Vi skal nå se på forskjellene mellom Darktable og Lightroom. Spørsmålet er om du kan velge Darktable i stedet for Lightroom.

Helt gratis

Den store fordelen med Darktable fremfor Lightroom er at Darktable er helt gratis. Ikke nok med det – Darktable har mange av de samme funksjonene som Lightroom har.

Darktable tilbyr non-destructive redigering akkurat som Lightroom. Det betyr at Darktable gjør ingen endringer direkte i bildene du redigerer og derfor blir ikke originalbildene endret. Darktable støtter raw-filer fra rundt 700 kameraer. Du finner en oversikt på darktable.org.

Darktable og Lightroom ligner hverandre faktisk på ganske mange områder. I begge programmene må du importere bilder for å kunne organisere og redigere bildene. Brukergrensesnitt som ligner hverandre ganske mye.

Last ned Darktable!

Vi finner Darktable på darktable.org – vi laster ned og kjører installasjonsfilen. Vi får en melding fra Windows Defender som beskytter PC-en. Vi klikker bare på Mer info og deretter på Kjør likevel og fortsetter installasjonen.

Første gangen vi kjører Darktable får vi opp programvinduet med en melding om det ikke er noen bilder i programmet. «There are no images in this collection.» Poenget er at vi må importere bilder inn i programmet. Dette er det samme opplegget som Lightroom.

Vi ser at Darktable er i den nyeste versjonen ikke lenger tilgjengelig i norsk språkversjon.

Import av bilder

Vi klikker på Import-menyen til venstre og videre på add to library – vi velger mappen med bildene som er lagret på PC-en. Vi kan kun velge én mappe av gangen og importerer bilden ved å klikke på add to libary-knappen. Vi klikker på den ene mappen etter den andre og velger å importere alle bildene i mappene.

Vi registrerer at grensesnittet for Import i Darktable er blitt vesentlig bedre enn da vi testet appen siste gang (i 2020). Vi hadde store problemer med Import-funksjonen for tre år siden, men nå er dette mye bedre.

Redigering av et bilde

Når vi har importert våre bilde-mapper kan vi se på bildene via collections-menyen til venstre. Her kan vi dobbeltklikke på enkelte mapper for å se bildene i den aktuelle mappen.

Vi kan dobbeltklikke på ett enkelt bilde og Darktable går da automatisk over til darkroom-modus. Her kan vi altså redigere et bilde. Vi ser da histogram øverst og redigeringsverktøy under histogrammet. Redigeringsmulighetene i Darktable ligner ganske mye på Lightroom, men nyansene er annerledes. Dette ser absolutt bra ut i Darktable med mange funksjoner.

Til høyre (under histogrammet) finner du verktøy for å redigere bildet. Du kan for eksempel bruke «contrast, brightness og saturation» for å justere kontrast, lysstyrke og metning. For å være et gratisprogram kommer Darktable ganske bra ut.

Eksport av et bilde

Når vi har ferdig redigert et bilde kan vi eksportere bildet. Dette gjøres via menyen «export» til høyre i lighttable-modus. Vi må altså først skifte til lighttable-modus før vi kan eksportere et bilde. Det å eksportere et bilde samsvarer funksjonen «lagre som» i andre bildeprogrammer. Vær oppmerksom på at hvis ikke du finner export-menyen kan det være fordi den er skjult. Du må klikke på den lille trekanten i midten ytterst til høyre.

Konklusjon

Den største plussen med Darktable er at det er helt gratis. Mange av funksjonene i Darktable minner faktisk om Adobe Lightroom og det er positivt.

Det tar litt tid å bli vant til Darktable, men det er jo helt gratis, så det er bare å prøve!

You may also like...

1 Response

  1. Erling sier:

    Som hobbyfotograf gjør Darktable jobben for meg. Brukte lenge Lightroom, men siden jeg ikke brukte det hver måned, kunne ikke månedsbeløpet forsvares. Brukergrensesnittet i Darktable er litt utdatert, men ellers er det ingenting jeg savner fra Lightroom.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *