Dårlige nettsider ødelegger opplevelsen
På denne siden har vi samlet det vi mener er dårlige nettsider. Animerte plakater, dårlig navigasjon, manglende informasjon eller rett og slett rotete design – slik er dårlige nettsider.
Les også: Nettsider som gir oss god opplevelse
Hensikten med denne listen er å sette fokus på problemet. Det kan virke som mange ikke er klare over at nettsiden deres er dårlig. Det typiske problemet er animert plakat som ødelegger brukeropplevelsen.
Les også: Nettstedkart for Dataporten
Hva er en dårlig nettside?
Det finnes ekki noe enkelt svar på dette spørsmålet. Det er mange som ikke er klare over at nettsiden deres er dårlig, enten fordi de går i samme fellene som mange andre, eller fordi de ikke reflekterer så mye over det.
Det handler først og fremst om brukeropplevelsen. Hvis brukeren ikke er fornøyd med besøket på en bestemt nettside, er brukeropplevelsen ikke god nok, og dermed kan nettsiden i utgangspunktet defineres som dårlig. Selvfølgelig finnes grader av dette, alt fra noen enkle feil som er lett å fikse til webdesign som er dårlig på alle områder.
Animerte plakater er det verste
Det er overraskende mange som bruker animasjoner på sine nettsider og det er et element som ødelegger brukeropplevelsen («UX») av nettsider. Animerte plakater brukes av overraskende mange. Fenomenet kalles «Auto-Forwarding Carousels» eller bare «Carousels» på engelsk.
Disse plakatene plasseres gjerne øverst på nettsiden og som fungerer som en bildefremvisning av innholdet på nettsiden. Hensikten er at brukeren skal få en oversikt over innholdet uten å trenge å klikke på noe. Problemet er at fremvisningen er mer forstyrrende enn informativ.
Animerte plakater har flere ulemper enn at de er irriterende for leserne. De kan føre til at leseren går vekk fra nettstedet på grunn av irritasjonsmomentet. Leserne pleier kun å se første plakaten, for deretter å gå videre eller forlater nettstedet. Enkelte animerte plakater kan føre til at nettstedet blir tregere.
Eksempler på dårlige nettsider
Her får du eksempler på dårlige nettsider. Det som overraskende mange nettsider bruker til å ødelegge brukeropplevelsen er animerte plakater. Hensikten er kanskje at brukeren skal få mest mulig informasjon på kort tid – problemet er at brukeren har ingen kontroll over animasjonen og derfor forsvinner informasjonen før brukeren får lest den.
Diamondleague.com har en grusom animert plakat som ødelegger brukeropplevelsen. Denne plakaten er så dominerende at vi mister oversikten over menyene på forsiden. Det er ganske utrolig at noen som synes dette er kult.
Multicom.no er en nettbutikk vi liker, det vil si vi liker produktene, men her er det både animerte plaketer og animerte produktbilder. Det er veldig synd.
Cathrinewessel.com er en nettside hvor den anerkjente norske fotografen Cathrine Wessel presenterer sine bilder. Denne nettsiden er rett og slett ubehagelig å se på. I utgangspunktet skal det meste være lov på en kunstnerisk nettside, men det får være grenser for hvor frastøtende en slik nettside kan være.
IMDB.com er et unikt filmleksikon for oss som liker film. Denne nettsiden endret designet i 2020 og designet er en katastrofe – den er såpass lite brukervennlig at den er nesten ubrukelig. Heldigvis finnes det triks som gjør det mulig å redusere katastrofen, for eksempel å bokmerke en av undersidene som er uten grusom animasjon. Vi har skrevet flere artikler om dette, men den siste finner du i vår artikkel.
Weebly.com er en tjeneste som tilbyr privatpersoner og bedrifter opprettelse av en nettside. Det er noen som synes det er artig å animere hele bakgrunnen. Heldigvis er det ikke mange nettsider som ødelegges på denne måten.
Kriesi.at er ganske stygg. Her er animasjonen såpass dominerende at du skal være flink hvis du faktisk klarer å lese teksten på nettsiden. Det som likevel er verst er at dette er et selskap som tilbyr nettsideløsninger kommersielt – ikke akkurat god reklame.
DigitalFOTO.no har valgt å bruke animert plakat som utrolig mange andre nettsider. Det er jo ikke mulig å lese innholdet i den ene plakaten før den forsvinner. Utrolig kjedelig for leserne!
- Libreoffice.org er et meget bra produkt, men vi er svært overrasket over at de bruker animert plakat på deres nettside. Veldig skuffende.
Neowin.net gjør den samme feilen som mange andre med animert plakat midt på siden.
DUDA.co presenterer seg selv som et alternativ til WordPress. Selve nettsiden er ikke akkurat god reklame – grusomme animasjoner presenterer innholdet. Det er ganske utrolig at noen anser dette som god markedsføring.
Datahjelperne.no er i utgangspunktet en kjempenyttig nettside som hjelper norske brukere med sikkerhet på internett. Den går dessverre i den samme fellen som mange andre nettsider – svært dominerende animert plakat øverst som er mer irriterende enn nyttig.
Arngren.net er en klassiker. Maken til rot på en nettside skal man lete lenge etter.
Qobuz.com er en meget interessant musikktjeneste som kan potensielt erstatte Spotify. Problemet er imidlertid at nettsiden har et bakgrunnsbilde som er byttet ut etter et visst antall minutter. Ganske unødvendig og plagsomt for besøkerne.
Bafta.org er nettsiden for British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) er en britisk organisasjon som hvert år deler ut priser for britiske og internasjonale filmer. Denne nettsiden er dessverre et godt eksempel på dårlig navigasjon. Nettsiden bruker i tillegg animerte plakater som gjør at opplevelsen for oss besøkere ikke blir optimal. I tillegg er oversikten over vinnerne av BAFTA-prisen for dårlig – vi får riktignok en liste over vinnere i hver kategori, men vi må klikke på venneren for å se de andre nominerte – utrolig klønete laget!
Festival-cannes.com er hjemmesiden til filmfestivalen i Cannes og den går i samme fellen som BAFTA. Her er det rotete og vanskelig å finne frem! Wikipedia har til sammenligning laget en mye bedre oversikt over filmene – se wikipedia.org.
Kilder: Nielsen Norman Group, Webpagesthatsuck.com, Direktoratet for forvaltning og IKT, Thrivethemes.com
Siste kommentarer