Oversikt over porter i PC-en din

NirSoft er en samling av over 200 apper som du kan ha nytte av i din PC-hverdag.

Les også: NirSoft-apper

Det som er felles med alle NirSoft-appene er at de er gratis og de trenger ikke installasjon. Dette er altså veldig nyttige apper og helt gratis. I denne artikkelen skal vi omtale CurrPorts som kan brukes til å vise porter i PC-en din.

CurrPorts

Du finner CurrPorts på nirsoft.net. Du må skrolle helt nederst på siden og klikke på Download CurrPorts for x64-lenken eller på Dowload CurrPorts hvis du har en 32-bit PC. Last ned, pakk ut ZIP-filen og kjør programfilen cports.exe.

Du får da en oversikt over alle portene i PC-en din. For å ha nytte av denne appen er det en fordel at du er datakyndig, fordi appen gir deg informasjon og detaljer om portene og hva som er koblet til en bestemt port. Du kan for eksempel bruke appen til å drepe (kill process) en prosess som bruker en bestemt port.

Denne appen viser såpass mange porter at det kan være vanskelig for en person som ikke er datakyndig å vite hvordan informasjonen skal brukes.

Hva er en port?

En port er en slags vei som gir tilgang til PC-en din. I mange tilfeller er ikke dette farlig, det er faktisk nødvendig for å kunne bruke internett. Port 80 er et eksempel på port som må være åpen for å kunne surfe på nettet, fordi den åpner for innkommende data fra en webserver og verdensveven (World Wide Web).

De fleste Windows-brukere vil nok ikke bry seg om porter i Windows – det blir rett og slett for teknisk, men det kan være nyttig å vite om denne muligheten likevel. Du har sannsynligvis vært bort i port-innstillinger uten å være klar over det. Har du installert et e-postprogram må du konfigurerer porter (mellom PC og e-postserver), men du har kanskje ikke tenkt på dette fordi du har valgt standardinnstilling.

I Windows er bestemte porter i utgangspunktet åpne, fordi det skal være enkelt å konfigurere Windows.

Det kan være vanskelig å avgjøre hvilke porter som kan blokkeres og hvilke porter som trenger å være åpne for at enkelte funksjoner skal faktisk fungere på PC-en din. Enkelte porter kan være lurt å blokkere, fordi disse porter kan brukes for dataangrep – det såkalte WannaCry-angrepet fra 2017 utnyttet en såkalt SMB-port (TCP 445). Hadde denne porten vært blokkert ville ikke angrepet kunne skje. Det finnes nettsider som gir deg informasjon om porter i Windows og en av disse er grc.com.

Det kan nevnes at Microsoft anbefaler faktisk blokkering av port 445, og oppfordrer i tillegg blokkering av porter 137, 138 og 139. Les mer på microsoft.com.

Slik blokkerer du porter

Vi understreker at dette er for avanserte brukere. Den vanlige brukeren trenger ikke å bry seg om dette, men dette er altså mulig for de som er interessert. Du gjør dette uansett på eget ansvar.

Klikk på Start, Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet, Windows Sikkerhet, Brannmur og nettverksbeskyttelse, Avanserte innstillinger, Innkommende regler. Her kan du klikke på Ny regel fra menyen til høyre. Du velger port og klikk på Neste. Velg TCP eller UDP (skriv inn ett tall, for eksempel 445) og klikk på Neste. Velg Blokker tilkoblingen og klikk på Neste. Velg når den nye regelen skal brukes og klikk på Neste. Gi den nye regelen et navn og klikk på Fullfør for å bekrefte regelen.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *