Hva er egentlig Creative Commons?

Mange har sikkert hørt om Creative Commons i forbindelse med rettigheter til blant annet bilder, men hva er egentlig Creative Commons? Her får du oversikten!

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Hva er Creative Commons?

Creative Commons er en ideell organisasjon som jobber for å øke antall åndsverk som alle kan dele med andre, og som alle kan jobbe videre på. Organisasjons hovedoppgave er å utarbeide lisenser som blant annet brukes på bilder.

Mange forbinder Creative Commons (CC) med lisenstyper, men CC er altså i utgangspunktet en organisasjon som jobber med lisenser. Navnet på organisasjonen brukes også som en betegnelse på en CC-lisens.

To formater – enkelt og komplisert

CC-lisenser finnes på to formater: «Commons Deed» er den korte varianten, for vanlige folk. «Legal Code» er den lange varianten for jurister.

Ulike CC-lisenser

CC deles i følgende 6 lisenser (vi har lenket til «Commons Deed»). Vi fokuserer på CC for bilder, men CC kan altså være lisens for annen type åndsverk. Det er CC 4.0 som er gjeldende:

creative_commons2
  • CC BY – det er lov å dele, kopiere, distribuere og spre verket i hvilket som helst medium eller format. Det er lov å bearbeide, remixe, endre, og bygge videre på materialet til et hvilket som helst formål, inkludert kommersielle. Dette er den mest fleksible og åpne CC-lisensen. Her er det meste lov. Den anbefales dersom du ønsker maksimal spredning av et bilde.

  • CC BY-SA (del på samme vilkår) – det er lov å dele, kopiere, distribuere og spre verket i hvilket som helst medium eller format. Det er lov å bearbeide, remixe, endre, og bygge videre på materialet til et hvilket som helst formål, inkludert kommersielle. Denne lisensen blir ofte sidestilt med «copyleft» og åpen kildekode-lisenser. Denne lisensen brukes av blant annet Wikipedia. «Del på samme vilkår» betyr at bildet må bære tilsvarende lisens som originalbildet. CC BY-lisensen er altså ikke like streng som CC BY-SA.

  • CC-BY-ND (ingen bearbeidelse) – det er lov å dele, kopiere, distribuere og spre verket i hvilket som helst medium eller format til et hvilket som helst formål, inkludert kommersielle.

  • CC-BY-NC (ikke-kommersielt) – det er lov å dele, kopiere, distribuere og spre verket i hvilket som helst medium eller format. Det er lov å bearbeide, remixe, endre, og bygge videre på materialet.

  • CC-BY-NC-SA (ikke-kommersielt – det er lov å dele, kopiere, distribuere og spre verket i hvilket som helst medium eller format. Det er lov å bearbeide, remixe, endre, og bygge videre på materialet.

  • CC-BY-NC-ND (ikke kommersielt – ingen bearbeidelse) – det er lov å dele, kopiere, distribuere og spre verket i hvilket som helst medium eller format. Dette er den mest restriktive CC-lisensen.

CC0

CC0 kan brukes til å fraskrive deg alle opphavsrettigheter. Bilder med CC0-lisens kan brukes og endres fritt uten noen betingelser. Les mer om CC0 på creativecommons.org

Lisensvelger

Hvis du synes lysenstypene er komplisert, kan du bruke lisensvelgeren til å velge riktig lisens, og/eller for å generere korrekt HTML-markeringstekst som du kan benytte for å legge inn riktige metadata i lenken til lisense.

Public Domain Mark

Public Domain-merket kan brukes til å merke et verk som er fri for alle kjente opphavsrettsbegrensinger. Les mer om Public Domain på creativecommons.org

Hva er egentlig vitsen med Creative Commons?

Denne forklaringen er tatt fra creativecommons.no:

Men Creative Commons hovedprosjekt er å tilby ett sett med kvalitetssikrede juridisk bindende avtaler som gjør det mulig for rettighetshavere å gi forhåndslisens for visse opphavsrettigheter knyttet opp til at lisenstaker forplikter seg til å oppfylle visse vilkår, i en form som tåler å prøves for retten.

CC Search

CC Search er en tjeneste som ble lansert i mai 2019 og som gjør det mulig å søke etter CC-bilder på Google Bilder, Flickr og Behance. Les mer i vår artikkel.

Mer informasjon

Les mer om CC-lisenser på creativecommons.org. Du finner også informasjon på nettsiden til Creative Commons Norge.

Kilder: Creativecommons.org, Creative Commons Norge, Wikipedia

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *