Guide: Adobe Creative Cloud

Adobe Creative Cloud er en pakke med hele 25 programmer som du kan abonnere på. Du betaler fast pris hver måned og får da tilgang til programmer som Photoshop, Lightroom, Illustrator, InDesign, Dreamweaver og Bridge. Det er mange som ikke er klar over det, men Bridge kan du laste ned helt gratis. Du får detaljene på denne siden!




Populært tiltak

Adobe lanserte Creative Cloud i 2011 og to år senere kunngjorde selskapet at fremtidige programmer kun vil være tilgjengelig via Creative Cloud, altså ikke som selvstendige programmer. Brukerne betaler fast pris hver måned for bruk av programmene i Creative Cloud.

Denne abonnement-modellen til Adobe, med navnet Creative Cloud, viser seg å være en suksess. Tall fra 2013 viser at modellen er svært populær blant brukerne, flere og flere abonnerer på tjenesten, melder nettstedet zdnet.com.

Creative Cloud bare fortsetter å øke etter dette, melder nettstedet petapixel.com i desember 2015. Nettstedet zdnet.com melder også om at suksessen fortsetter i 2016. Antall abonnementer skal nå være 7 millioner, ifølge prodesigntools.com.

Det er Lightroom som visstnok skal være den mest populære appen i pakken.

Store endringer i oktober 2017

I oktober 2017 presenterte Adobe store endringer i Creative Cloud-pakken. Dette innebærer blant annet en ny teknologi som gjør det enklere å organisere bilder som er lagret i nettskyen. Les mer om disse endringene i vår artikkel.

Les også: Lightroom Classic er en arbeidsulykke

Den andre endringen er at Lightroom CC er blitt delt opp i Lightroom CC og Lightroom Classic. Dette er en avgjørelse som ikke er populær, men som Adobe-brukere må leve med. Det å ha to programmer i stedet for kun ett skaper stor frustrasjon og forvirring blant brukerne. Vi forklarer dette nærmere i vår artikkel.

Hva er Adobe Creative Cloud?

Adobe Creative Cloud er en tjeneste fra selskapet Adobe som gir deg muligheten til å kjøre Adobe-programmer på din datamaskin. Selve programmene er ikke nettbaserte, de installeres som vanlige programmer på datamaskinen – progammene kan kjøres uten at datamaskinen din er tilkoblet internett.

Forskjellen ligger i betalingsmåten – du kjøper ikke programmene for å eie, men abonnerer (leier) på bruken av dem. Du vil nok ikke merke forskjellen mellom det å eie og det å leie, bortsett fra at det å abonnere er vesentlig rimeligere enn å eie.

Adobe bruker tjenesten Amazon Web Services for å få dette til å fungere. Adobe Creative Cloud anvender såkalt «Software-as-a-service»-modell, det vil si programmene fungerer som en tjeneste på din datamaskin. Programmene installeres riktignok som vanlige programmer på datamaskinen, men de driftes og oppdateres via nettskyen, men datamaskinen trenger ikke å ha nettilgang for å fungere.

I oktober 2017 ble Adobe Sensei lansert. Dette er en ny plattform som bruker kunstig intelligens og maskinlæring til å behandle store mengder data (inkludert bilder) i nettskyen.

Abonnementbasert

Prisene på Creative Cloud-pakken er litt av jungel, men her får du oversikten. Programmene er tilgjengelig i flere forskjellige abonnement-modeller (du finner oversikten på adobe.com):

For ordens skyld, prisene på de ulike modellene kan endres fra tid til annen. Prisene som oppgis her gjelder i skrivende stund:

  • Alle programmene uten bindingstid
    Du får tilgang til samtlige Adobe-programmer pluss Adobe Stock for 943,- per måned. Du kan si opp i løpet av den første måneden.

  • Alle programmene med bindingstid
    Du får tilgang til samtlige Adobe-programmer for 590,- per måned. Krever ett års binding. Totalprisen blir da 7080 per år.

  • Enkeltprogrammer
    Du kan få enkeltprogrammer for 236,- per måned, men du får imidlertid begrenset tilgang til tjenester.

  • Studenter og lærerere
    Du får tilgang til hele pakken for 191,- per måned.

  • Foto
    Adobe Creative Cloud Foto er uten tvil det beste tilbudet, spesielt hvis du er fotointeressert. Du får da både Photoshop og Lightroom i samme pakke for 117,- per måned. Les mer på adobe.com.

Tips 1: Hvis du vurderer å abonnere på alle programmene i denne pakken, kan det være lurt å vente på Black Friday i november. Da vil prisen sannsynligvis bli vesentig lavere enn den er i dag. Dataporten kommer tilbake til dette når dette skjer.

Tips 2: Du kan laste ned Adobe Bridge helt gratis. Dette programmet fungerer riktignok best sammen med programmer som Photoshop, men Bridge fungerer også utmerket som et selvstendig program. Les mer om dette i vår guide.

Ikke like prisgunstig for alle

Denne prismodellen til Adobe er ikke like prisgunstig for alle. Skal du kun ha ett program må du betale 236 NOK per måned. Unntaket er fotopakken (Photoshop + Lightroom) som uansett er den mest prisgunstige pakken. Skal du derimot ha to programmer må du faktisk betale for hele pakken (590 NOK per måned), og det er uaktuelt for mange.

Er Adobe Creative Cloud verdt det?

Dette er spørsmålet som sikkert mange stiller. Er det egentlig verdt det å abonnere på Adobe Creative Cloud? Svaret er avhengig av hvem du spør og hva du skal bruke programmene til. Det korte svaret er, ja, det er verdt det hvis du faktisk har nytte av flere av programmene i pakken, gjerne i jobbsammenheng. Les mer om disse refleksjonene i vår artikkel.

Gratis prøvetid

Uansett hvilket abonnement du velger til slutt, kan du prøve alle programmene gratis i én måned.

Adobe-programmer

Hva får du egentlig i en Creative Cloud-pakke? Ganske mye faktisk. Dette er programmene du får tilgang til:

Neste generasjon Creative Cloud

Adobe presenterte i oktober 2017 det de kaller for neste generasjon Creative Cloud med flere nyheter. Les mer i vår artikkel.

Foto

Adobe tilbyr også en pakke med Photoshop pluss Lightroom for 117,50 NOK per måned, det er bindingstid på ett år, altså koster pakken rundt 1100,- for ett års bruk. Dette er et ganske godt tilbud, spesielt hvis du er fotointeressert. Les mer om dette tilbudet på adobe.com.

Våre guider

Dataporten har publisert guider om fem av appene i Adobe Creative Cloud:

I tillegg har Dataporten skrevet guide om Camera Raw som brukes som et tilleggsprogram i en del av Creative Cloud-appene – les mer.

Alternativer

Du finner en rekke gratis fotoapper i vår oversikt.

Kilder: Adobe, Wikipedia

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *