Derfor kan vi ikke anbefale Chrome

Uten nettleser kommer du ikke langt på internett. Windows har Microsoft Edge innebygd, men Google Chrome er et av flere alternativer. Chrome er en nettleser fra søkegiganten Google som ble lansert i 2008.

Les også: Følg Dataporten på Facebook!

Rask og minimalistisk

En av mange fordeler med Chrome er at den er blant de raskeste nettleserne på markedet og den har et minimalistisk design som mange foretrekker.

Les også: Hvilken nettleser er best?

Chromium

Chromium er en nettlesermotor som utviklet av Google og som brukes av Chrome, Opera, Edge og Vivaldi. En nettlesermotor styrer blant annet måten nettleseren håndterer faner. Ulike nettlesere bruker forskjellige motorer, og det gjør at nettleserne oppfører seg på ulike måter.

Det som blant annet er spesielt med Chromium-motoren er at nettleseren kjører hver fane som en separat prosess. Fordelen med dette er at hele nettleseren krasjer sannsynligvis ikke, selv om én fane krasjer. Ulempen kan bli stor minnebruk – pleier du å åpne mange faner samtidig, og samtidig har lite minne installert på din datamaskin, kan du få problemer med ytelsen.

Faner

Du kan justere faner i Chrome slik du ønsker. Du kan blant annet dra og flytte på fanene i Chrome. Du kan dessuten feste favorittfanene dine til faneraden, så de vises på samme sted hver gang du åpner Chrome.

Google-integrering

Chrome tilbyr sømløs integrering med Google-tjenester. Fordelen er at alle Google-tjenestene er koblet sammen. Ulempen er at persondata overføres fritt fra den ene Google-tjenesten til den andre, noe du har liten kontroll over.

Derfor kan vi ikke anbefale Chrome

Chrome har innebygd beskyttelse mot skadelig programvare og nettfisking. Chrome viser en varselmelding før det åpnes en potensiell farlig nettside. Prosessisolering forhindrer at skadelig programvare blir installert på datamaskinen.

Du kan justere sikkerhetsinntillinger ved å klikke på verktøy-ikonet øverst til høyre i nettleseren og velge Innstillinger og Personvern og sikkerhet.

Chrome er kanskje den dårligste nettleseren på personvern. Årsaken er at det er Google som har laget Chrome og Google henter brukerdata fra Chrome for å bruke videre i sine mange Google-tjenester. Du vet rett og slett ikke hva dine data kan brukes til.

Det er greit å bruke Chrome som andre eller tredje nettleser, men ikke som førstevalg, men dette er ditt valg.

Utvidelser

Det finnes en rekke utvidelser som gjør at Chrome-nettleseren kan få flere funksjoner. Du finner utvidelser ved å klikke på verktøy-ikonet øverst til høyre i nettleseren og velge Flere verktøy. Du finner også en oversikt på chrome.google.com.

Synkronisering

Hvis du logger på Chrome får du bokmerker, programmer, logg og andre innstillinger på alle enhetene dine. Alt du oppdaterer på én enhet blir umiddelbart oppdatert på de andre enhetene.

Hvorfor velge Chrome?

Først og fremst fordi den er minimalistisk, sikker og rask. Hvilke nettleser vi velger kommer veldig an på hva vi blir vant til. Bruker du Windows vil du sannsynligvis bli vant til Microsoft Edge, fordi den er innebygd. Chrome kan gjerne brukes som nettleser nummer 2.

Ulemper?

Chrome bruker minne lite effektivt. Det betyr at hvis PC-en din har lite minne installert kan du merke at ytelsen går ned. Hva anses som lite minne? Hvis PC-en har 8 GB eller mindre installert er det å anse som lite. Du finner ut dette ved å høyreklikke på startmenyen i Windows og velge System. Da ser du minne ved installert RAM. Konklusjonen er at hvis PC-en din har lite minne installert bør du kanskje ikke bruke Chrome som standard nettleser. Da er Edge et bedre valg.

Den andre ulempen med Chrome er personvern. Chrome eies av søkegiganten Google og det er kjent at nettleseren samler inn data om deg for å bruke videre i andre Google-tjenester. For mange er ikke dette noe problem, men for andre som setter pris på bedre personvern er Chrome ikke det beste valget. Da bør du heller velge Edge, Firefox eller Tor Browser.

Den tredje ulempen er at Google sliter med mange sikkerhetshull. Det blir oppdaget nye hull nesten hver uke.

Konklusjonen er at Chrome passer bedre som en alternativ nettleser enn som standard nettleser.

Last ned Chrome

Du finner Chrome på google.no/chrome.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *