ChatGPT er roboten alle snakker om

ChatGPT er et chatteverktøy (en robot) som gir deg svar på det meste. Denne roboten fungerer som en altvitende maskin som svarer på alle spørsmål du spør den om. Den er både fascinerende og skremmende på samme tid.

Les også: Maskinen som gir deg svarene

Det er vært mye snakket om dette verktøyet i media, blant annet fordi det gjør det enkelt for elever å jukse i oppgaver. Denne roboten kan skrive artikler og analysere tekst. For å få dette til bruker roboten kunstig intelligens.

Hva er ChatGPT?

ChatGPT er en forkortelse for Generative Pre-trained Transformer og er en et chatverktøy som ble lansert av amerikanske forskningslaben OpenAI i november 2022.

Denne roboten er bygget på toppen av flere språkmodeller som er utviklet av OpenAI. Prototypen ble lansert 30. november 2022, men nå er det stor interesse i hele verden for dette verktøyet. Roboten er blitt trent opp til å svare på det meste.

ChatGPT

Du finner roboten på chat.openai.com – du må registrere deg før du kan bruke den, men nå er det såpass mange som bruker den at det kan være problemer med å komme inn. Da er det rett og slett å prøve senere. Det kan lønne seg å registrere seg når trafikken er på et minimum og det kan være på formiddagen i Norge.

Kun noen få dager etter lansert hadde ChatGPT fått over én million brukere, og brukermassen bare vokser. Den er også mindre stabil jo flere som bruker den. I skivende stund er ChatGPT gratis, men det vil trolig lanseres en betalversjon av den i nærmeste fremtid.

Når du har registrert deg og logget inn kan du bare legge inn et spørsmål i vinduet nederst og vent på svar. Denne tjenesten ser ut som prat med et menneske – du får svaret med en gang – men det er altså en robot som lager svarene.

Svarene (ikke alle) blir samlet på en meny til venstre, altså etter hvert som du stiller flere spørsmål eller ber roboten om en forklaring eller en analyse på noe.

ChatGPT forstår forresten også norsk og flere andre språk. Vi prøvde et spørsmål på norsk og det tok faktisk en stund for roboten å omstille seg, men svaret kom til slutt.

Det merkes at denne roboten ikke er perfekt. Når vi bytter fra det ene språket til det andre blir svarene upresise.

Kilder: nrk.no, tek.no, ghacks.net, wikipedia.org

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *