Capture One slår Lightroom
Capture One er et program for profesjonelle forografer og fotoentusiaster og er tilrettelagt for å behandle en stor mengde raw-filer. Mange mener Capture One på mange måter er bedre enn Adobe Lightroom.

Les også: Fotoapper for alle

Programmet er optimalisert for rask og effektiv arbeidsflyt for proffe fotografer som tar mange bilder – den største fordelen er veldig rask import av bilder.

Capture One 11.1

Den nyeste versjonen er Capture One 11.1 og blant nyheter og forbedringer er bedre ytelse, spesielt på import av bilder, men også raskere redigering av bilder. Du har nå en mulighet til å skrive notater og tegne inn i selve bildene. Du finner detaljene på phaseone.com.

Funksjoner

Dette er bare noen av funksjonene Capture One har å by på:

  • Bildebehandlingsmotor – redigeringsmotor som gjør det enklere å endre skalering, kontrast, eksponering og lys.
  • Hvitbalanse – brukervennlig behandling av hvitbalanse.
  • Skarphet – bedre kontroll over skarpheten uten å ødelegge skygger og detaljer.
  • Fargestyring – Capture One støtter dynamisk proofing og både RGB og CMYK arbeidsflyt.
  • Ny algortme for lys og kontrast – skal gi bildene et mer naturlig preg.
  • Objektiv-korrigering – korrigering av forvrengninger i objektiver.
  • Avansert reskalering – skal bevare bildekvalitet og skarphet uansett skalering.
  • Fargeredigering – avansert justering av farge.
  • Fokusmaske – kan brukes til å sjekke hvilke bilder som er i fokus.

Du finner detaljene på phaseone.com

Capture One vs Adobe Lightroom

Det er slett ikke lett å sammenligne Capture One og Adobe Lightroom. Det spørs hva du skal bruke det til og hva du er vant til. Det finnes likevel åpenbare forskjeller.

Les også: Den store Lightroom-guiden

Lightroom sin sterke side er at det er et brukervennlig program med et mer intuitivt grensesnitt og gjør en bedre jobb ved å holde oversikten over alle dine bilder. Lightroom jobber bedre sammen med Photoshop enn det Capture One gjør.

Capture One er et godt alternativ for profesjonelle fotografer. Problemet med Capture One er at det vesentlig dyrere enn Lightroom. Capture One er raskere enn Lightroom når det gjelder import av bilder og har meget god fargekontroll. Den dårlige nyheten for deg som eventuelt har tenkt å bytte, er at overføringen av bilder fra Lightroom til Capture One fungerer ganske dårlig, det vil si du vil miste en del informasjon om redigeringer. Les mer om forskjellen mellom Lightoom og Capture One på improvephotography.com.

Kjendisfotograf Ted Forbes la i 2017 ut en interessant melding på Twitter hvor han sammenligner Capture One og Lightroom. Bildene er tatt direkte fra kamera uredigert og de viser helt klart hvor mye bedre Capture One er til å konvertere raw-fil til JPEG-fil. Forskjellen er ganske stor.

Last ned eller kjøp

Capture One har en pris på 348 euro (3300 kroner), men kan lastes ned og prøves gratis i 30 dager. Programmet støtter Windows 7, Windows 8.1 og Windows 10.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *