Tidenes vanskeligste sjakknøtt?

De fleste sjakknøtter går det an å løse med hjelp av computere.

Les også: Bli medlem av Sjakklubben!

Nøtten som presenteres på denne siden er et unntak. Av en eller annen grunn sliter computer med å løse denne nøtten, ikke fordi nøtten har ulovlige trekk – denne sjakknøtten har helt lovlige trekk.

Les også: Følg Dataporten på Facebook!

Grunnen til at computere sliter med den kan være fordi at det kommer flere vanskelige trekk etter hverandre. Det hjelper nemlig ikke å se det første eller det andre trekket. Det er faktisk det tredje trekker som er det vanskeligste.

Historien bak

Hvit trekker og vinner!

Det er mange som har prøvd og til og med sterke stormestere har ikke klart å løse den. Til og med computere klarer den ikke. Det er jo helt lovlige trekk i denne nøtten og derfor er det merkelig at computere ikke finner den.

Det er nederlenderen Gijs van Breukelen som lagde nøtten i 1970, men den gikk i glemmeboken i flere år. Det var så den britiske stormesteren Jim Plaskett som gjenoppdaget den i 1987. Han skal ha presentert nøtten på en stor turnering i Brussels. Flere superstormestere prøvde å løse nøtten, men ingen klarte det. Ett lang betenkningstid klarte endelig legenden Mikhail Tal å løse nøtten, ifølge flere kilder.

Artig historie og artig sjakknøtt.

Her er løsningen

Det som gjør denne vanskelig at det er ikke kun ett trekk som løser den – den har flere overraskende nøkkeltrekk på rad. Du finner løsningen blant annet på lichess.org

Kilder: chess.com (1), chess.com (2), chessbase.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *